Olimpos'un 1980 yılında sit alanı ilan edilmesinin ardından sahil yolu trafiğe kapatılırken, günübirlik Olimpos'a gelen tatilciler için de giriş ücretli hale getirildi. Yörede oturan köylüler para ödemezken, işletmelerde kalan turistler için haftalık bilet uygulaması getirildi. 5 TL karşılığı bilet alan turistler, bir hafta boyunca bu kartla sınırsız denize gidip geldi.
Özelleştirme kararı ardından 7 ay önce gerçekleştirilen ihale ile sahile inen gişelerin işletim hakkını, Tursab firması kazandı. 3 ay önce gişelerin devri yapılan firma, ücretsiz geçiş ve haftalık bilet uygulamasını kaldırarak, her geçişten 3 TL almaya başladı. Uygulamaya tepki gösteren Kumluca'ya bağlı Yazır köylüler, kendi köylerindeki denize girebilmek ve komşu Adrasan Beldesi'nde oturan akrabalarını ziyaret edebilmek için bile kişi başı 3 TL ödemek zorunda kaldıklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tepki gösteren işletme sahipleri ve köylüler, özelleştirme kararının en kısa zamanda gözden geçirilmesi için yetkililerden yardım istediklerini belirtti.
Tarihi mekanlar ve plajın temizliğiyle bakımını kendilerinin yaptığını, bu yerleri ziyaret etmek veya serinlemek amacıyla denize girmek için ayrıca para ödemelerine bir anlam veremediklerini belirten köylüler, "Bizim suçumuz ne?" diye sordu.
İŞLETMELER OLUMSUZ ETKİLENECEK
Yazır Köyü Muhtarı Halil Karataş, Yazır'da yaşayan köylülerin, yıllardır antik alanda bulunan tarihi dokuyu canla başla koruduklarını belirtti. Muhtar Karataş, Yazır Köyü'nün, doğal güzelliği bozmamak için oluşturulan ağaç evler konseptiyle dünyada kendinden bahsettiren önemli merkezlerden biri haline geldiğini söyledi. Olimpos'ta oluşturulan alternatif turizm sayesinde binlerce yerli ve yabancı turiste hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Karataş, bakanlığın yürüttüğü bu çalışmadan, beldede faaliyet gösteren, tamamına yakını köy ahalisi olan 70'e yakın turizm işletme sahibinin olumsuz etkileneceğini söyledi. Karataş, şöyle devam etti:
"Olimpos'ta kalan turist, günlük kişi başı yaklaşık 9 TL plaja giriş ücreti vermek istemiyor. Şimdiden plaja gelen bazı gruplar, girmeden dönmeye başladı. Tursab'a başvurduk, sorunun çözüleceğini söylediler. Kumluca Kaymakamlığı kanalıyla, durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine de ilettik. Ama bugüne değin çözüm üretilmedi. Köy halkı turizm sezonunun başladığı şu günlerde yaşanan olaylardan dolayı çok rahatsız ve tepkili."
Çözümün, bakanlığın eskiden olduğu gibi işletme sahiplerine haftalık bilet vermesi ya da Olimpos Antik Kenti'ne giriş kapısı yapılması olduğunu dile getiren Karataş, "Yoksa Olimpos'a turist gelmeyecek" dedi.
ALTERNATİF TURİZM AĞIR DARBE ALIR
Dünyaca ünlü Kadir's Ağaç Evleri'nin sahibi Kadir Kaya ise başta Almanya olmak üzere İngiltere, Amerika, Kanada ve Avustralya'da katıldıkları fuarlarla Olimpos'u dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Beldenin alternatif turizmde geldiği seviyenin yadsınamaz olduğunu anlatan Kaya, özelleştirme sonucu bölgede faaliyet gösteren işletmelerde kalan müşterilerin ek masraf katacağı için Olimpos'u tercih etmeyeceğini aktardı. Bu nedenle müşteri kayıpları olacağını ve bunun da ülke turizmine olumsuz yansıyacağını belirten Kaya, belde halkının tanıtım için yaptığı bu kadar çabayı bakanlığın görmezden gelmeyeceğini umut ettiğini kaydetti.
Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Olimpos'ta sorunun çözümü için Yazır Köyü Muhtarlığı kanalıyla Turizm İl Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.
DHA