İlk kez uygulanacak sistemle aylık 200 bin TL ısıtma gideri olan havuzun, ısıtma maliyeti yüzde 90 oranında düşürülecek.
Alanya Belediyesi'nin işletme hakkını 10 yıllığına elinde bulundurduğu 1000 seyirci kapasiteli Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu'nun aylık ısıtma maliyeti 200 bin TL'yi buluyor. Belediye, yüksek maliyeti düşürmek için Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir sistemi uygulamak için çalışmaya başladı. Atıksu Arıtma Tesisi'nden açığa çıkan ısıyı borularla Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu'na su taşıyan boruların içinden geçirecek belediye, 26 derece olması gereken havuzun suyunu, bu yolla ısıtacak. Maliyeti yüksek katı ve sıvı yakıt yerine olimpik yüzme havuzun suyunu bu yolla ısıtıcak olan belediye, ısıtma maliyetini yüzde 90 oranında düşürecek.
PROJE 500 BİN TL'YE MAL OLACAK
Alanya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi İşletme Müdürü Hakan Çalış, tesisten çıkan ve havaya karışan ısıyı, Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu'na yerleştirdikleri ısı pompalarına aktararak havuz suyunun sıcaklığını belli seviyede tutmayı hedeflediklerini söyledi. Katı yakıt kullanımını en aza indirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Çalış, "Bu proje, yaklaşık 500 bin TL'ye mal olacak. Ancak olimpik yüzme havuzundan elde edilecek yakıt tasarrufu, bu maliyeti 3 ayda amorti edecek" dedi.
TÜRKİYE'DE BENZERİ YOK
Projenin Türkiye'de benzer örneğinin olmadığını savunan Atıksu Arıtma Tesisi Teknik Müdürü Ümit Demirel, projenin çıkış noktasının hava körüklerinde oluşan sıcaklık olduğunu vurguladı. Arıtma tesisinde ortaya çıkan ısının tekrar havaya verildiğine değinen Demirel, "Yüzme havuzu ve tesisimiz yan yana. Burada atıksu tesisinde ortaya çıkan ısının sıcaklığını alıyoruz. Bu ısıyı pompalar yardımıyla yüzme havuzu suyunun bulunduğu bölüme gönderiyoruz. Böylelikle suyu ek bir ısı kaynağı olmadan ısıtıyoruz" dedi.
İÇ İÇE BORULAR SAYESİNDE SU ISINACAK
Arıtma tesisinde, şehirden gelen ve sürekli 20 derece olan bir kaynak bulunduğunu aktaran Demir, şöyle dedi:
"Yüzme havuzundaki suyun sıcaklığı 26 derece olmak zorunda. Dolayısıyla şehirden gelen ve 20 derece olan suyu ısıtacağız. Aradaki 6 derecelik farkı, atık suyun ısısıyla kapatacağız. Burada atık suyla yüzme havuzu yan yana olduğu için hijyenle ilgili akıllara soru gelebilir. Kesinlikle böyle bir problem yok. Çünkü iki suyun fiziki teması yok. Sadece iç içe borulardan geçirilerek ısıdan faydalanma söz konusu."
AYDA 6.5 TON FUEL OİL KULANILIYORDU
Alanya Belediyesi Destek Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Saim Kanlı da, havuz suyunu ısıtmak için tesiste ayda 6.5 ton fuel-oil kullandıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
"Bunun maliyeti belediyeye yaklaşık 200 bin TL. İşletme maliyeti yüksek olan Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu'nun daha verimli olması için bu projeyi geliştirdik. Bu projeyle havuzun ısıtma maliyetini yüzde 90 oranında düşürmeyi hedefliyoruz. Havuzu 1 hafta süreyle bu çalışmalar için kapattık. Çalışmalar sonunda yakıt kullanmadan havuz suyu sıcaklığı 26 derece olacak. Suyun sıcaklığını istediğimiz zaman çok az miktarda fuel oil kullanarak 28 dereceye çıkarmak mümkün."
Teoman ERİŞ/ ALANYA(Antalya), (DHA)