Sürmene'de Kaymakam Dr. Mustafa Özarslan önderliğinde başlatılan, 'Okulda, ailede, sokakta şiddeti yok etme projesi' kapsamında 11 – 14 yaş arasındaki bin öğrenci hayatlarında ilk kez enstrümanla tanıştı. Yardımseverlerin katkılarıyla alınan gitar, kemençe, keman, bağlama gibi enstrümanlar, 2 yıl içinde çeşitli dönemlerde öğrencilere dağıtıldı. Okullarda müzik öğretmenleri ve Halk Eğitim Merkezi'ndeki dersler yardımıyla enstrüman çalmayı ilerleten öğrenciler, bininci enstrümanın dağıtımı nedeniyle düzenlenen törende de yeteneklerini sergiledi. Gitar, bağlama, kemençe ve keman çalan öğrenciler, izleyicilerden büyük alkış aldı.
ASIL AMAÇ ŞİDDET ORTAMINI ORTADAN KALDIRMAK
İki yıl önce Sürmene'de göreve başladığında bir ilköğretim okulunun mezuniyet törenini izlemek üzere davet aldığını hatırlatan Kaymakam Özarslar, "Akademik açıdan çok başarılı bir okuldu ama mezuniyet töreninde hep büyükler enstrüman çalıyordu. Sosyal ve kültürel açıdan bir çoraklık manzarasıydı. O anda bu fotoğrafı tersine çevirmek istedim ve bu proje doğdu. Bugün toplamda bin öğrenciyi enstrümanla buluşturmuş olduk. Meslek hayatımın en mutlu gününü yaşıyorum" dedi. Kaymakam Özarslan, şunları söyledi:
"Biz inanıyoruz ki insanlar iyi doğarlar. İnsanları kötü yapan daha çok sosyal çevredir. Özellikle olumsuz sosyal çevre, yoksulluk, kötü ev koşulları, evde ve çevrede çocuğa uygulanan şiddet, anne baba ayrılığı kötü çevre koşullarıdır. Bunlardan dolayı pırıl pırıl güzel çocuklar zaman zaman şiddete yönelmekte. Her okula, her sokağa bir polis yerleştirerek şiddetle mücadele etmemiz çok zor. Asıl olan şiddet ortamını, şiddetin kaynaklarını ortadan kaldırmaktır. Okulumuzda, evlerimizde şiddeti azalttığımızı düşünüyorum. Kızlarımızın büyük başarısını gördük. Erkekler bu konuda daha yetersiz kaldı. Projemizin önceliklerinden birisi aslında kızlarımızı ağırlıklı olarak enstrümanla buluşturmaktı. Çünkü herkesin bildiği gibi, bir erkeği eğitirsek bir bireyi, bir kızı eğitirsek bir toplumu eğitiriz. Bu nedenle kız çocuklarına önem verdik."
ÇOCUKLARIN DA RUHEN DİNLENMEYE İHTİYACI VAR
Özellikle velilerin sınav kaynaklı olarak çocuklardan aşırı akademik beklenti içinde olduğunu vurgulayan Kaymakam Özarslan, "Ruhen dinlenmeye de ihtiyaçları var. Aşırı sınav baskısı çocuklarımızda psikolojik olarak katlanamayacakları sorunlara yol açıyor. Böylesine yoğun çalışma, duygusal zekalarının ortaya çıkmamasına neden oluyor. Olumsuz çevre koşullarında yaşayan çocuklar, üzüntülerini, sıkıntılarını, coşkularını anlatmada yetersiz kaldıklarında şiddet başlıyor. İfade edememe, rahatlayamama, deşarj olamama sonucu ortaya çıkan sıkıntıdan dolayı şiddet ilk belirtilerini veriyor. Müzik enstrümanlarıyla şiddeti kaynağında yok edeceğiz" diye konuştu.
BİRARADA YAŞAMAYI MÜZİK SAYESİNDE ÖĞRENECEKLER
Müzikle yaşayan bireylerin çoğaltılmasının gerekliliğine de dikkat çeken Kaymakam Mustafa Özarslan, "İnanıyorum ki sosyal farklılıklar içinde büyüyen çocuklarımız, bir arada yaşamayı müzik sayesinde öğrenebilirler. Müzik ortak bir eldir. Asıl olan giyim kuşam, biyolojik ihtiyaçları karşılamak değildir. İnsanoğlu bunları karşıladıktan sonra, 'Benim bu toplumda yerim ne?' demeye başlıyor. Sosyal bir grubun üyesi olma, o gruba bir artı ürün verme ihtiyacı doğuyor. Bu ihtiyacı karşılayamazsak sorun burada başlıyor" diyerek sözlerini noktaladı.
Okullardaki müzik öğretmenleri tarafından müziğe ilgileri, maddi imkanları gibi kriterler göz önünde bulundurularak belirlenen öğrencilerin son grubu da düzenlenen törenle gitarlarına kavuştu. Kaymakam Mustafa Özarslan'ın elinden gitarlarını alan öğrenciler sevinçlerini öğretmenleri ve arkadaşlarıyla paylaştı. Törende konuşan 7'nci sınıf öğrencisi Ayça Taşar, "Sınavlar nedeniyle kendimize zaman ayıramıyorduk. Bizim de rahatlamaya, stres atmaya ihtiyacımız var. Bu proje sayesinde bu imkana kavuştuk. Keman çalmayı hiç düşünmemiştim. Öğretmenlerimin özendirmesiyle çalmaya başladım ve çok sevdim" dedi.
Gitar alan öğrencilerden Oylum İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Yıldıray Akyazı da, "Müziği seviyorum. İlk kez bir müzik aleti çalacağım. 5 kardeşiz. Büyüyünce matematik öğretmeni olmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Diğer öğrenciler ise gitar çalmanın kendilerine sevinç ve heyecan kazandıracağına inandıklarını söyledi.
Ömür AVCI/TRABZON, (DHA)