Milli Eğitim Müdürlüğü ve MOB-DER'in ortaklaşa düzenlediği ve okul müdürleri ile müdür yardımcılarına yönelik 'mobbing' (iş yerinde duygusal, psikolojik taciz, zorbalık) eğitimi verilen seminerlerin ilki, Antalya'daki Uygulama Oteli'nde başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay'ın da katıldığı seminerde, MOB-DER İl Temsilcisi Dr. Mehmet Ozan Uzkut ile yönetim kurulu üyesi Dr. Müjgan Yaz tarafından Muratpaşa ve Kemer ilçelerinden gelen okul yöneticilerine mobbing'in ne olduğu, nasıl etkiler yarattığı ve kimlerin mobbing'e maruz kaldığı anlatıldı.
MOBBİNG'İ ŞİKAYETLERDEN ÖĞRENDİM
Seminerin açılış konuşmasını yapan Osman Nuri Gülay, güncel bir terim olan mobbing'i çoğu kimsenin bilmediğini, kendisinin de konuyla alakalı müdürlüğe ulaşan dilekçeler ve şikayetler üzerine yaptığı araştırma sonucu öğrendiğini söyledi. Bunun üzerine okul yöneticilerine mobbing eğitimi verme düşüncesiyle bir seminer planladıklarını aktaran Osman Nuri Gülay, "Bizim hammaddemiz, hedef kitlemiz insan. Davranış, saygı, sevgi, onları insan yerine koyma, önemseme, ki günümüzün çoğunu insanlarla geçiriyoruz. O halde davranışlarımızı çok iyi bir çizgiye oturtmamız gerekiyor. O nedenle bugün alacağınız eğitim çok önemli. Okul yöneticilerimizi 100'erli gruplar halinde alıp, 6 ayrı eğitim semineri düzenleyeceğiz" diye konuştu.
MOBBİNG PSİKOLOJİK SALDIRIDIR
Gülay'ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan MOB-DER İl Temsilcisi Dr. Mehmet Ozan Uzkut, mobbing'le ilgili bilgiler verdi. Mobbing'in birçok kurumda görülebildiğini, ancak özellikle medya, sağlık ve eğitim sektöründe yoğunlaştığını dile getiren Dr. Uzkut, daha çok duygusal zekası olanların mobbing'e maruz kaldığını kaydetti. Mobbing'in sürekli ve planlı bir şekilde kişinin direkt beynine yapılan taciz olduğunu vurgulayan Dr. Uzkut, mobbing'i şu sözlerle açıkladı: "İletişimin önce tek yönlü, bir sonraki aşamada çift yönlü kesildiği noktadır. Psikolojik saldırıdır. Sistematik olarak kişiye karşı yürütülen bir yıldırma politikasıdır. Psikolojik etkisi sürekliliği ile pekişen bir zarar yaratır. Saldırıya uğradığını düşünen kişi için bir tıkanma ve pasifize olma halidir. Sadece bireysel bir saldırı olmayıp, toplumun huzurunu doğrudan etkileyen bir saldırıdır. Psikolojik, sürekli şiddet içerir. Tacizdir, psikolojik kuşatmadır. Aşağılayıcı ve psikolojik travma ile zarar vericidir."
İNTİHARA KADAR GİDEBİLİR
Mobbing'in, kişinin iş hayatında ve özel hayatında maddi manevi başarısızlıklara neden olduğuna dikkati çeken Dr. Uzkut, 30 yıl çalışmış kişilerin yüzde 25'inin mobbing'e ya şahit olduğunu ya da maruz kaldığını kaydetti. Mobbing'e maruz kalan kişinin bir süre sonra toplumda kimsenin yaşamaması gerektiğini düşünerek, toplu cinayetlere ve intihara kadar giden bir süreci yaşayabildiğinin altını çizen Dr. Uzkut, bunun örneklerinin bazı Batı ülkelerinde yaşandığını anlattı.
10 VAKAYI İZLİYORUZ
Antalya'da mobbing ile ilgili görülen davalardan da bahseden Dr. Uzkut, şöyle konuştu: "Şu an 5 dava var. 5'i sağlık, 4'ü eğitim, 1'i de Kamu İktisadi Teşebbüsü'nde (KİT) olmak üzere, aralarında öğrenci, öğretmen, doktor, hemşire ve laboratuvar teknisyenlerinin olduğu 10 mobbing vakasını da takip ediyoruz. 3 aylık dönemlerde izleyip, dava açılıp açılmadığına karar veriyoruz."
KADINLARIN YÜZDE 7'Sİ MOBBİNG MAĞDURU
Özel sektörde çalışanların yüzde 4'ünün, kamu çalışanlarının ise yüzde 6'sının mutlaka mobbing'e maruz kaldığını aktaran Dr. Uzkut, kadınların yüzde 7'sinin, erkeklerin ise yüzde 5'inin mobbing vakasıyla karşı karşıya kaldığını aktardı. Mobbing ile ilgili Türkiye'de kazanılmış davalar varken, Antalya'nın ise mobbing'i yeni farkettiğine değinen Dr. Uzkut, "Avukat, psikolog, öğretmenin de bulunduğu 5 kişilik bir ekibimiz var. Bize başvuranların davalarını takip ediyoruz. En azından mobbing'e uğrayan kişinin yanında olmamız önemli bir olay" diye konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, (DHA)