SGK tarafından düzenlenen 'Sağlıkta 2012 Projeksiyonu' konulu toplantı, Antalya'nın Serik İlçesi, Belek Beldesi'ndeki Rixos Premium Otel'de başladı. Toplantıya, SGK Başkanı Fatih Acar, kurumun üst düzey yöneticileri, Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği (AKSİD) Başkanı Mehmet Karakayalı, Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OFSAD) Başkanı Reşat Bahad, Özel Hastaneler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Altuğ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sağlık Sektörü Meclis Başkanı Seyit Karaca katıldı. Toplantıda özel hastane yöneticileri sorunlarını dile getirdi.
E-REÇETE UYGULAMASI
Toplantıda konuşan SGK Başkanı Acar, özel sektörün en çok şikayet ettiği, suistimal edilen acil müracaatları ile ilgili yeni uygulamada 'yeşil alan hastası' denilen, gerçek acil hastaların da mağduriyetine neden olan hasta grubuna katılım payı çıkarılacağını, özel hastanelerin bu hastalardan ilave ücret alabilme imkanı getirildiğini kaydetti. Yeşil alana, salgın hastalıklar ve acil hallerde özel hastaneler için kota uygulaması olmayacağını belirten Acar, şöyle dedi: "Yine bu son Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesiyle özel hastaneleri finansal açıdan rahatlatmak için, tek yataklı odalardan 3 katına kadar alınabilen ilave yatak ücretine ek olarak, 2 yataklı odalardan da 1,5 katına kadar ilave yatak ücreti uygulaması getirilmiştir. Diğer bir düzenleme olan e-reçete uygulamasında reçete üzerinden yapılan usulsüzlüklerin önemli ölçüde azaltılmasına yönelik olarak, reçetelerin kağıt ortamı yerine elektronik ortamda düzenlenmesi ve eczanelerce MEDULA sistemi üzerinden reçete sorgulanarak işlem yapılması uygulamasını yıl sonunda tamamlanması planlanmaktadır. Söz konusu uygulamadaki aksaklıkları görmek için 16 ocak 2012 tarihinden itibaren Ankara 29 Mayıs Özel Hastanesi'nde e-reçete pilot uygulamasına başlanıldı." SGK Başkanı Fatih Acar, yeşil kartlıların sağlık giderlerinin SGK tarafından karşılanmaya başlaması, robotik cerrahi işlemleri, suda doğum, Greenlight (lazer tedavi yöntemi) gibi yeni istisnai sağlık hizmetlerinin belirlenmesi, yeni geri ödeme listesine giren tıbbi malzeme ve ilaç listesi ve uygulamaları gibi düzenlemelerin Sağlık Uygulama Tebliği'nin revize edilmesini zorunlu kıldığını kaydetti. Acar, bu düzenlemelerin geçen hafta sonu Resmi Gazete'de yayınlanarak, yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
SAĞLIK HARCAMALARINDAKİ ARTIŞ
Fatih Acar, vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşımının önündeki engellerin kaldırılmasının, hekime müracaat sayıları ve sağlık hizmetlerindeki memnuniyeti önemli oranda artırdığına dikkati çekerek, "Bu durum sağlık harcamalarını da etkilemiştir. Örneğin kamu sağlık harcaması 2002 yılında yaklaşık 10 milyar TL iken, 2011 yıl sonu itibariyle yaklaşık 45 milyar TL'ye ulaştığını görmekteyiz" diye konuştu. Acar, sağlık harcamalarındaki artışın gelişmişlik göstergesi olduğuna değindi.
ÖZEL HASTANELERE 6 MİLYAR 444 MİLYON LİRA ÖDENDİ
SGK Başkanı Acar, sağlık alanında yaşanan dönüşümler ve yenilikler kapsamında özel sağlık hizmet sunucularının önemi ve yerinin kamuoyunca bilindiğini, ancak sağlığa ayrılan bütçenin de belirli sınırlar içerisinde tutulması gerektiğini vurguladı. Sağlığa ayrılan bütçede her zaman cömert davranılmaya çalışıldığını anlatan Acar, "Bu bütçeden de özel sağlık hizmet sunucularımıza ciddi bir pay ayrılmıştır. Nitekim 2011 yılı için özel sağlık hizmeti sunucularına 5 milyar 643 milyon lira gibi ciddi bir pay ayrılmış iken, 801 milyon lira bütçe açığı ile toplam 6 milyar 444 milyon lira seviyesine çıkmıştır" dedi.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
Fatih Acar, 2008 yılından itibaren peş peşe önemli açılımlar gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye geneli sağlık sigortası sistemine geçilmesiyle vatandaşlarıın sağlık hizmetlerine ulaşımının önemli ölçüde kolaylaştırıldığını kaydetti. Söz konusu açılımlar içinde öne çıkan önemli düzenlemenin, 18 yaşına kadar bütün çocuklara sınırsız sosyal güvence sağlanması olduğunu anlatan Acar, "Ayrıca devlet memurlarının 2010 yılı ocak ayında yeşil kart sahibi olanlar ile yeşil kartlı olmayanlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayanları, 2012 yılından itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınması ile ülke nüfusunun tamamı genel sağlık sigortası şemsiyesi altında toplanmıştır" diye konuştu.
AVUÇ İÇİ TARAMA YÖNTEMİ GELİYOR
Fatih Acar, sağlık karnesiyle vizite kağıdı uygulamasının kaldırılmasının ardından, sağlık hizmeti verilmediği halde verilmiş gibi gösterme şeklindeki suistimallerin ortaya çıktığını açıkladı. Suistimallerin önüne geçilmesine yönelik olarak avuç içi damar izi tarama yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılabilmesine yönelik çalışma yürütüldüğünü anlatan Acar, çalışmanın tamamlanmasından sonra özel hastanelerdeki uygulamaya 1 Temmuz 2012'de başlanacağını açıkladı.
Namık Kemal KILINÇ / SERİK(Antalya), (DHA)