Kantinlerde süt, ayran, taze meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılabilecek.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 21 Temmuz 2011 tarihli, 41 sayılı, “Okul Kantinlerindeki Gıda Satışı” konulu bir genelge yayınladı. Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde yer alan ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen genelgenin, bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenci kursiyer, kursiyer ve çalışanların güvenli ve sağlıklı beslenme bilinci kazanmalarına katkı sağlamak, olabilecek gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalıklar ile şişmanlığı önlemek amacıyla yayınlandığı ifade edildi.
Genelgeyle, konuyla ilgili Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı genelgeleri de dikkate alınarak 17 Nisan 2007’de yayınlanan genelgede değişiklik yapıldığı kaydedildi.
Buna göre, 2007/33 sayılı Genelgenin Genel Kurallar bölümünün 16. Maddesi “Eğitim kurumlarının, yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dahil olmak üzere kantinleri, çay ocakları, büfeleri gibi yerlerde çocukların dengesiz beslenmesine şişmanlığa (obezite) sebep olabileceğinden, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan (enerji içecekleri, gazlı içecekleri, aromalı içecekler ve kolalı içecekler) ile kızartma ve cipslerin satışları yapılmayacak, otomatik satış yapan makinelerde bulundurulmayacaktır. Bunların yerine Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulacaktır” şeklinde değiştirildi.
Ayrıca, aynı genelgenin “Okul Kantini Denetim Formu”nun B-Gıda Hijyeni Bölümünün 26. Maddesi de 16. Maddeyle uyumlu hale getirildi.(ANKA)