Akdeniz Üniversitesi Hastanesi plastik cerrahlarından Prof. Dr. Koray Coşkunfırat ve Doç. Dr. Ayhan Mesci, obezite hastalarının ameliyat sonrasında vücutlarında meydana gelen sarkma ve deformasyonlara uygulanan plastik cerrahi yöntemlerle ilgili bilgilendirme toplantısında, hastalarıyla bir araya geldi.
Ameliyat sonrasında uygulanan plastik cerrahi yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, "Obeziteden kurtulmak için en etkin yöntemler genellikle mideye yönelik yapılan cerrahi müdahalelerdir. Bu operasyonu geçiren hastaların ameliyat sonrası ilk yıl içinde kilo verme süreçleri büyük oranda tamamlanır. Sonrasında hastalar yeni bir sorunla karşı karşıya kalır ve bu andan sonra plastik cerrahlar devreye girer" dedi.
Prof. Dr. Coşkunfırat, aşırı kiloluluk, şişmanlık olarak tanımlanan obezitenin sağlık açısından çok riskli bir durum olduğunu belirterek, "Obezitenin tedavisi multidisipliner olmalıdır, yani tedavi ekibinde genel cerrah, diyetisyen, endokrinolog, psikiyatrist ve plastik cerrah olmalıdır" diye konuştu.
Plastik cerrahın, hasta kilo verdikten sonra tedavisinde rol oynadığını aktaran Prof. Dr. Coşkunfırat, şöyle dedi:
"Spor, diyet, psikiyatrik destek ve zayıflatıcı cerrahi müdahaleler sonrası zayıflayan hastanın vücudunda oluşan deformiteleri düzeltmek için plastik cerrahi ameliyatlar yapar. Çok kilolu olup kilo veren kişilerde sarkmalar olur. Bu sarkmalar karın bölgesinde, memelerde, kollarda, bacaklarda, popoda, sırtta olabilmektedir. Hasta kilo verdiği için fazla dokuların alınıp germe işlemlerinin yapılması gerekir. Hastanın hayat kalitesini bozan deri sarkmaları birden çok ameliyat basamaklarıyla toparlanır. Bu nedenle hastayla beraber planlamalar yapılır ve ameliyat sıralaması ve önceliklerine karar verilir. Karın bölgesindeki deri sarkmaları genital bölge üzerine gelerek hastanın hijyenini sağlamasında zorluğa sebep olabilmekte ve hareket kabiliyetini etkilemektedir. Kollar ve bacaklardaki aşırı sarkmalar hastanın hareketleri sırasında sürtünmelere sebep olmakta kitlesel etkisiyle zorluk yaratmakta ve pişik- yara açılmasına neden olabilmektedir. Gerek erkek gerekse kadında kilo verme sonrası memelerde aşırı sarkma olabilmektedir. Bu durum hastayı psikososyal olarak negatif etkiler. Vücut haricinde aşırı kilo verme sonrası yüz ve boyun bölgesinde de sarkmalar olmaktadır ve bu bölgelere de germe yapılması gerekir. Bu ameliyatlarda amaç hastanın yaşam kalitesini artırmaktır."
HASTALAR ANLATIYOR
Doç. Dr. Ayhan Mesci tarafından yapılan ameliyat sonrası 10 ayda 65 kilo veren Funda Turna ise "Hayallerimi gerçekleştiriyorum. Topuklu ayakkabılarıma kavuştum. Şimdiyse idealim, 40 bedene yeniden ulaşmak" diye konuştu. 3 ayda 28 kilo veren Gülden Gülbudak ise gardırobundaki pantolon ve etekleri giyme gayreti içinde olduğunu belirtti. 3 ayda 36 kilo veren Güray Özdemir, 42 beden pantolonlarını giyeceği günlerin hayalini kuruyor. 10 ayda 106 kilodan 61 kiloya düşen Nehir Alp, bu kilonun hayali ile tüm zorluklara göğüs gerdiğini anlatıyor. 2 ayda 20 kilo veren Rüya Yamaklar, 4.5 ayda 35 kilo veren Raziye Ökte, 47 günde 18 kilo veren Aykut Çetin, ideal kilolarına kavuşana dek disiplini bozmadan yollarına devam edeceklerini belirtti.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)