Dünyada ilk kez AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 9 Ağustos'ta kadavradan rahim nakli yapılan 21 yaşındaki Derya Sert'in tedavisi sürüyor. 20 gün önce gerçekleşen kadavradan rahim nakli operasyonu ardından AÜ Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan, Kadın Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Münire Erman Akar ve 2,5 yıllık eşi Mustafa Sert ile birlikte basının karşısına çıkan Derya Sert, "Çocuğum erkek olursa ismini Ömer koyacağım" dedi.
Hastanede yapılan basın toplantısında rahim nakli operasyonundaki süreç ile ilgili bilgi veren Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan, ameliyat sonrası 20 günün tamamlandığını söyledi. En önemli dönemin ilk 10 gün olduğunu söyleyen Doç.Dr. Özkan, şöyle dedi:
"Riskler azalıyor. En son gerekli muayene ve tetkiki cuma günü yaptık. İlaç düzeylerimiz gayet iyi gidiyor. Hastamız ağızdan ilaç almaya başladı. Sağlık durumu gayet iyi. İlgiden bunalmasın diye bu sıralar basından ve kamuoyundan biraz uzak tutuyoruz. İlaç durumu birinci ayın sonunda azalacak. 3'üncü aydan itibaren daha da azalacak. Bundan sonra gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz."
Doç.Dr. Özkan, bir soru üzerine, "Bebeğin rahme konulması ile ilgili dünyada daha önce yaşanmış bir örnek yok. Bu ilaç dozlarına ve gelişmelere bağlı. Biz işler yolunda gittiğine karar verirsek hasta kadın doğuma gönderilecek. Ancak şu kadarını söylemeliyim Derya hanım çocuğunu kucağına 1,5 yılı bulacak bir sürecin sonunda alabilecek" diye konuştu.
RAHİM NAKLİ TALEBİ YAĞIYOR
Doç Dr. Ömer Özkan, rahim nakli ameliyatının ardından dünyanın hemen her yerinden talep geldiğini ifade ederek, "En çok talep İngiltere, Fransa ve Almanya'dan geliyor. Ancak biz henüz Derya hanım ile ilgili süreci takip ettiğimiz için bu hastalarla görüşmemeyi tercih ediyoruz. Burada alacağımız sonuç hem biz hem de dünyadaki bilim çevreleri tarafından ilgiyle izleniyor" dedi.
Kadın Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münire Erman Akar ise hastada şu an adet kanamasının başladığını bunun da iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Akar, şöyle konuştu:
"Hastamıza ait elimizde 11 dondurulmuş embriyo var. Rahme embriyo yerleştirme süreci geldiğinde bunlardan yalnız birisini yerleştireceğiz. Biz şu an için hastamızın tekil gebelik yapmasını öngörüyoruz. Bu nedenle böyle düşündük. Rahmi fazla yormak istemiyoruz. Ancak yine de tek yumurta ikizi olma gibi bir riski var. Dünyadaki kadavradan ilk rahim nakli olduğu için bir çok şeye de gelişmelere ve takiplerimize göre karar vereceğiz."
"UMUDUN BİTTİĞİ YERDE HOCAMLA GÖRÜŞTÜM"
Geçirdiği rahim nakli ameliyatının ardından ilk kez konuşan Derya Sert, çocuk sahibi olamayacağını öğrendiğinde çok üzüldüğünü söyledi. Sert, şunları anlattı:
"Daha sonra hocamız ile görüştük ve rahim nakli olabileceğimizi öğrendim. Bu benim için çok sevindirici bir haber oldu ve hemen nakil olayına karar verdik. Çocuğumuzun ismini erkek olursa doktor beyin ismini yani Ömer vermeyi düşünüyoruz."
Mustafa Sert ise, henüz 2,5 yıllık evli olduklarını, eşinin çocuk sahibi olamayacağını öğrendiklerinde evlat edinmeyi bile düşündüklerini anlatırken, "Gönül ister ki çocuk sayımız 3-4 olsun. Ama şu aşamada yalnız bir çocuğumuz sağlıklı olsun yeter" dedi.
Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)