Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle 2009 yılında başlatılan Myra Andriake kazı çalışmalarında 4 sezonu bitirdiklerini ve 5'inci sezona yeni yılda başlayacaklarını belirten Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazılarda hem mimarlık eserleri hem de obje bazında küçük buluntuların ortaya çıktığını dile getirdi. Çıkan eserlerin restorasyonu ve parçalarının birleştirilmesinin ardından arşivlendiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Müzelik değerde olanlar diye bir kavram var bizde, onları da her sezon müzeye teslim ediyoruz. Etütlükler bizim depoda kalıyor, müzelik olan değerli parçalar müzeye geliyor" dedi.
LİKYA MÜZESİ OLUŞTURULACAK
15 ay sonra kazı çalışmalarını bitirmeyi hedeflediklerini ve bunun nihai sonucunda bölgede bir Likya Müzesi oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Müzelerdeki 49 bin Likya dönemi eserinden, Fethiye Müzesi'ndeki eserlerden gerekenleri seçip Likya'nın sanatı, kültürü, dini, inançları gibi ne varsa Likya'yı tanıtacak olanlar Likya Müzesi'ne konulacak. Ama müze sektör sektör olacak. Her şey bittiğinde arazi orijinal göründüğü gibi olacak. Orijinal haliyle bir Roma kapısı yapacağız" diye konuştu.
ROMA KARGO GEMİSİ LİMANA KONULACAK
Daha önce hiçbir müzede görülmemiş bir salon oluşturarak Likya eserlerinden esinlenip yeni eser yaratan modern zaman sanatçılarının eserlerini sergilemek için ayrı bir bölüm oluşturacaklarını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Bugünün sanatçılarının Likya esintileri ve onun hakkındaki yorumları yer alacak. En dikkat çekici salonlardan biri olacak. Bir gemi tasarımı da yapıyoruz. Bir Roma kargo gemisini birebir yaptırıyoruz. Onu da limana demirleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
4 SEZONDA 3 BİN SİKKE BULUNDU
Kazılarda ortaya çıkan buluntuların bir hikayenin parçası olduğunu ve kıymet açısından birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Çevik, "En çok seramik eserler, cam ve metal eserler ve sikkeler bulundu. 4 sezonda yaklaşık 3 bin sikke çıktı ortaya. Heykel parçaları gibi eserler çıktı" dedi.
Prof. Dr. Nevzat Çevik, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son yıllarda Myra Andriake kazıları gibi bir çok arkeolojik kazıya ciddi anlamda maddi destek sağladığını da sözlerine ekledi.
VATİKAN'DAN CEVAP GELMEDİ
Daha önceki açıklamalarında Türkiye'den 1087 yılında kaçırılan Aziz Nikolaos'un kemiklerinin iade edilmesi için Vatikan'a çağrıda bulunan Prof. Dr. Nevzat Çevik, bu konuda Vatikan'dan henüz bir cevap gelmediğini söyledi. Kemiklerin iadesi konusunda Ruslardan ciddi destek aldıklarını aktaran Prof. Dr. Nevzat Çevik, şöyle devam etti:
"Ben bunu İstanbul'daki Patrik'in de destekleyeceğini düşünüyorum. Bu insani bir istek, eser değil çünkü. Ben sadece Aziz'in mezara geri dönmesinin ona iyi bir Noel armağanı olacağını düşünüyorum. Vatikan bunu böyle bilse iyi olacak. O Aziz orada gömülmek istemedi ki. Burada doğdu, büyüdü ve öldü. Kilisesi, okulu, mezarı her şeyi burada. 600 bin turist geliyor hacı olmak için boş mezara elini sürüp dua ediyor. Bu acıklı bir sahne. Bedeni yerinde, doğduğu topraklarda olmalı. Şimdi Aziz Nikolaus'a sorabilseydik 'beni vatanıma götürün' derdi. Bu tarihi eser kaçırmaktan daha acıklı, insana direk müdahale. Birisi kaçırıp götürüyor sizi İtalya'ya, mantıksız tabi. Onun için Aziz'in bedeninin mezarına dönmesi en önemli isteğidir insanlık açısından. Bize kimse hümanizm dersi vermesin. Ders budur. Göndersinler biz dersimizi alırız."
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)