10 Nisan tarihine kadar 12 oturumda devam edecek çalıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü (BÜGEM) Dr. Mehmet Hasdemir, ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır ve Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca’nın açılış konuşmasıyla başladı. Hindistan, Ekvador, Kosta Rika, Fas ve Fransa’dan uzmanların deneyimlerini paylaşacağı çalıştayda, 38’i doğrudan muzla ilgili akademik çalışma yapan bilim insanı olmak üzere 18 kurumdan 47 konuşmacı yer alacak.
MUZ ÜRETİMİNDE STRATEJİMİZİ DOĞRU BELİRLEYELİM
BÜGEM Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, pandemide tarım ve gıda ürünleri üretiminde Türkiye’nin iyi bir sınav verdiğini söylerken, “Tarımda üretici ülke olma özelliğimiz devam ediyor. Tarımsal üretimimiz pandemide yüzde 4.8 büyüyerek son 3 yılın en büyük rakamına ulaştı. Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 tarım ülkesinden biriyiz" diye konuştu. Anadolu’nun bitki türleriyle, endemik bitkilerle, insanlığa önemli fırsatlar sunduğunu belirten Hasdemir, “2 gen merkezini barındıran konumu ve 12 bin bitki çeşidiyle Anadolu büyük zenginliğe sahip, bunun 3 bin 649’u endemik tür" dedi.
Son yıllarda muz üretimine ilgiye dikkat çeken Hasdemir, 20 yılda muz üretiminin 7 kat artarak yaklaşık 730 bin tona ulaştığını söyledi. 600 bin muz üreticisi olduğunu, muzun yüzde 70’inden fazlasının örtüaltında gerçekleştiğini belirten Hasdemir, “Türkiye muzda kendi ihtiyacını karşılayan ülkelerden biri. Son dönemde muz tarımına başka sektörlerden sermaye aktarımı olduğunu görüyoruz. Muz üretiminde stratejimizi doğru belirleyip kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. Muz yatırımlarımızı doğru bir şekilde planlayalım istiyoruz. Bu çalıştayın sonucu, bizlerin bundan sonraki dönemde muzla ilgili planlamamızın en önemli kaynağı olacak" diye konuştu.
MUZA İLGİ SON 5 YILDA ARTTI
Ali Çandır, son 5 yılda yatırım iştahı en çok artan muz üretiminin Türkiye ve Antalya için özel bir öneme sahip olduğunu belirtirken, “Özellikle örtüaltı muz üretiminde 2007-2013 dönemi için düşük hızda seyreden büyüme, 2014 yılından itibaren yerini hızlı ve istikrarlı büyümeye bırakmıştır. 2020 itibariyle ise 112 bin dekar alanda 730 bin ton muz üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu üretimin yüzde 75’i son dönemde artan yatırımlarla birlikte örtü altında yapılmaktadır" dedi. Son dönem yapılan yatırımlarla Antalya’nın muz üretiminde merkez olduğunu kaydeden Çandır, “Antalya toplam muz üretiminin yüzde 41’ini, örtü altı muz üretiminin ise yüzde 29’unu karşılıyor. Son birkaç yıldır yapılan yatırımlarla bu oranların kısa sürede artacağını gözlemliyoruz" dedi.
MUZ ÜLKEMİZDE 90 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP
Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, ülkemiz için muzun yeni bir bitki türü olduğunu, 90 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtirken, son 5 yılda Mersin’den Hatay’a, Antalya’dan Muğla’ya kadarki koridorda muz üretiminin yapıldığını kaydetti. Muza tarım sektörü dışından da yatırımcıların ilgi göstermeye başladığını belirten Karaca, özellikle Manavgat ilçesinde önemli yatırımlar yapıldığını kaydetti. Karaca, 1960 yılında 5 bin ton olan muz üretiminin 140 kat artarak 2020 yılında 700 bin tonun üzerinde gerçekleştiğini belirtirken, 1982 yılında 30 bin ton olan muz tüketiminin 2020 yılında 888 bin tona çıktığına dikkat çekti.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |