Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
9 Şubat 2011 Çarşamba - 13:42

Mutsuzluk isyanı

TEPAV, Tunus ve Mısır’da yaşanan isyanları “Arap sokaklarının mutsuzluğu”na bağladı.

Mutsuzluk isyanı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANKARA (ANKA) - . Yüksek oranda genç işsizliği ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışların isyan için elverişli bir ortam yarattığını açıklayan TEPAV, “Sosyal küreselleşme, on yıllardır Arap sokaklarında yaşanan göreli yoksunluk hakkında farkındalık yaratarak Mağrip ve Mısır’da isyanı tetiklemiştir” dedi.
TEPAV Araştırmacıları H. Ekrem Cunedioğlu, Ömer Fazlıoğlu ve Ü. Barış Urhan tarafından hazırlanan “Mağrip’ten Mısır’a İsyan ve Başkaldırı: Arap Sokakları Saraylardan Ne İstiyor?” başlıklı değerlendirme notu yayımlandı. Değerlendirmede, “Mağrip’ten Mısır’a yayılan isyan ve başkaldırı dalgasını göreli yoksunluk kaynaklı bir tür kitle hareketi olarak nitelemek yerinde olacaktır” denildi. Kitle hareketlerini sosyal psikoloji odaklı açıklayan göreli yoksunluk teorisine işaret edilen çalışmada, teorinin birey veya grupların gelecek tahayyüllerinin konusu olan edinimlerden mutlak yoksunluktan ziyade, diğer birey veya gruplara kıyasla yoksunluk algısını ifade ettiği hatırlatıldı. Değerlendirmede, “Yoksunluk duygusu, insanın beklentileri ve olanakları arasındaki uçurumun bilincine varmasıyla gelişmektedir. Anlaşılan Mağrip ve Mısır’ın işsiz ve mutsuz Arap sokakları, Arap saraylarını çağımızın yaşam imkânları setine ulaşmalarının önündeki engel olarak görmektedir” ifadesine yer verildi.

-“KÖTÜ EKONOMİ VE BASKI, AÇIKLAMAYA YETMİYOR”-

TEPAV’ın değerlendirme notunda Mağrip ve Mısır’da yaşanan isyan dalgasının arkasındaki ekonomik dinamikler ve baskıcı rejimler incelendi. Konuya ilişkin olarak şu değerlendirme yapıldı:
“Olağan şüpheli konumunda olan veriler arasında sadece yüksek genç işsizliğinin açıklayıcı gücü olabileceğini görüyoruz. Yüksek oranda genç işsizliği ve artan temel gıda fiyatları, Arap sokaklarında yaşanan başkaldırı dalgası için elverişli bir ortam sağlamışsa da; aynı dönemde Türkiye gibi siyasi olarak istikrarlı ülkelerde de benzer ekonomik sorunlar reel olarak daha büyük oranlarda sürmekteydi. Bu nedenle bu isyanı sadece ekonomik dinamiklerle açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. İktisadi temelli açıklamaların yanı sıra söz konusu rejimlerin otoriter ve baskıcı eğilimlerinin de başkaldırı dalgasını tetiklediği yönünde görüşler dile getirilmektedir. 1990 – 2009 yılları arasında Tunus’ta sivil ve siyasi özgürlükler konusunda herhangi bir değişiklik yaşanmazken, özellikle Mısır’da sivil özgürlükler az da olsa gelişmiştir. Arap sokaklarında süren başkaldırı, Arap saraylarının baskıcı yönetimleri ile açıklanamaz.”

-“TEMEL SEBEP: ARAP SOKAKLARININ MUTSUZLUĞU”-

TEPAV’ın değerlendirmesinde, algı anketlerinin sonuçları ışığında geliştirilen mutluluk endeksine göre, Mısır’da insanların mutluluk seviyesinin 2002 yılından sonra hızla düştüğüne dikkat çekildi. Değerlendirmede, “2002 yılında Mısır’da insanlar kendilerini mutluluk merdiveninde ortalama olarak 6.33 seviyesinde ifade ederken, 2006 yılında bu oran 5.23’e ve 2008 yılında 4.6 seviyesine düşmüştür. Peki, Mısır’da yaşayan insanların mutluluk seviyeleri ve yaşam algıları 2002 yılından sonra neden kötüleşmiştir? Bizce bu Arap sokaklarının mutsuzlaşmasında, göreli yoksunlukları hakkında giderek daha fazla farkındalık geliştirmelerinin önemli bir rolü vardır. Anlaşılan, Arap sokakları, sarayların baskıcı ve kötü yönetimlerini kendi gelecek tahayyüllerinin önünde engel olarak görmeye başlamıştır” denildi.

-“İSYANI SOSYAL KÜRESELLEŞME VE SOSYAL AĞLAR MI TETİKLEDİ?”-

Değerlendirme notunda, internet ve sosyal ağların, göreli yoksunluk konusunda farkındalık yaratma işlevi göz önünde bulundurulduğunda; Mağrip ve Mısır’da sosyal küreselleşmenin etkilerinin incelenmesinin daha da önemli hale geldiği hatırlatıldı. Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:
“KOF Küreselleşme Endeksi’ne göre asıl çarpıcı olan, özellikle Mısır’ın 1990-2000 yılları arasında sosyal küreselleşme alanında yaşadığı çarpıcı sıçramadır. 1990-2000 döneminde, sosyal küreselleşmeye ilişkin göstergelerde; Mısır yüzde 93.81 oranında bir sıçrama yaparken, aynı dönemde Tunus yüzde 21.73, Türkiye ise yüzde 43.88 oranında ilerleme kaydetmiştir. Bu veriler ışığında, bizim önermemiz: Sosyal küreselleşme, on yıllardır Arap sokaklarında yaşanan göreli yoksunluk hakkında farkındalık yaratarak Mağrip ve Mısır’da isyanı tetiklemiştir. Yüksek oranda genç işsizliği ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar da; isyan için elverişli bir ortam yaratmıştır.”

 
1 ölü 5 yaralı
 
Ankara karışmasın isteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İdeal kadın o
Fransız oyuncu, Roberto Cavalli'nin reklam kampanyasının yeni yüzü oldu.
Rus Vali öyle bir çamur attı ki
Rusya'da Krasnodar Bölge Valiliği koltuğunda oturan Aleksandr Nikolayeviç ...
Türkiye model ülke
Financial Times gazetesi başyazısında “Değerli bir bölgesel ortak, ılımlı ...
 
Biberona AB standardı
Emzik, biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı, alıştırma bardağı ...
Hollywood müjdesi
Final sahneleri Kapadokya ve Denizli’de çekilen, Nicolas Cage’in oynadığı ...
En çok arzulanan kadınlar
Erkek dergisi "Ask Men", erkeklerin 'Rüyalarını süsleyen' kadınların listesini ...
 
Mona Lisa erkekmiş
Leonardo Da Vinci’nin ünlü eserinde model olarak erkek yardımcısını kullandığı iddia ediliyor
En 'güzel' isyan
Feminist örgüt “FEMEN”, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in, Davos’taki ...
Mısır’dan tahliye
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Mısır'dan bugüne ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva