Burdur'da 63 yaşındaki adamdan dün akşamdan beri haber alınamıyor
Burdur'da 63 yaşındaki adamdan dün akşamdan beri haber alınamıyor
Polonya uçağı, teknik arıza nedeniyle Antalya’ya indi
Polonya uçağı, teknik arıza nedeniyle Antalya’ya indi
İsrail, Türkiye gündemi ile toplanıyor
İsrail, Türkiye gündemi ile toplanıyor
Nielsen: ABD, Grönland’ı alamayacak
Nielsen: ABD, Grönland’ı alamayacak
20 Şubat 2025 Perşembe - 08:06

Mutfaktaki gizli tehlike

Süngerler, evlerimizdeki temizlik araçları arasında sık kullanılan ve önemli bir yere sahiptir. Ancak, süngerlerin zamanla kirlenmesi ve bakteri üremesi nedeniyle, belirli aralıklarla değiştirilmeleri gerekmektedir.

Mutfaktaki gizli tehlike
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Birçok bakteri türü, kaba işleri nasıl yapacağını bilir. Bazıları Dünya kabuğunun derinliklerinde veya kaynayan hidrotermal bacaların içinde gelişir ve bazıları da donmuş tundrayı evleri olarak adlandırır. Ancak çoğu bakteriye gerçekten nerede yaşamak istediklerini sorduğunuzda, muhtemelen listenin başında bir mutfak süngeri gelir. 

Evet, tabaklarımızı ve bardaklarımızı temizlemek için kullandığımız süngerin mikrobiyal yaşamla dolu olduğu ortaya çıktı. Süngerler bakteri cennetidir. Sıcak, nemlidir ve mikropların ziyafet çekeceği besleyici yiyecek kırıntılarıyla doludur. 

2017'de Almanya'daki Furtwangen Üniversitesi'nde mikrobiyolog olan Markus Egert , kullanılmış mutfak süngerlerinin bakteriyel mikrobiyomu hakkında yeni veriler yayınladı. Bu süngerlerde tam 362 mikrop türü keşfetti. Bazı yerlerde bakteri yoğunluğu santimetrekare başına 54 milyar bireye kadar ulaştı. 

Egert, "Bu çok büyük bir miktar, insan dışkı örneğinde bulabileceğiniz bakteri sayısına yakın" diyor. 

Süngerler delikler ve ceplerle doludur, her biri mikrop topluluğunun yerleşmesi için bir ortam sağlar.

Duke Üniversitesi'nde sentetik biyolog olan Lingchong You ve ekibi, 2022'deki bir çalışma için bir süngerin karmaşık ortamını modellemek için bilgisayarları kullandı. Çeşitli boyutlarda cepleri olan süngerlerin en fazla mikrobiyal büyümeyi teşvik ettiğini buldu. Ekibi daha sonra bu sonuçları selüloz süngerlerde farklı E.coli suşları yetiştirerek tekrarladı.

"Mutfak süngerlerinde çeşitli gözenek boyutlarına sahip olmanın [bakteri büyümesini teşvik etmek için] gerçekten önemli bir şey olduğunu keşfettiler" diyor Egert. "Bu mantıklı çünkü mikroplar için, kendi başlarına büyümeyi seven bakteriler gibi bireyciler ve başkalarının arkadaşlığına ihtiyaç duyan bakteriler var. Bir süngerin içinde o kadar çok farklı yapı veya niş var ki herkes mutlu oluyor."

Süngerler kesinlikle bakteriler için iyi yuvalardır. Ancak bu, bu mutfak eşyalarının bizim için de bir sağlık riski olduğu anlamına gelmez. Bakteriler her yerde bulunur - cildimizde, toprakta ve etrafımızdaki havada. Hepsi zararlı değildir, aslında birçoğu hayati işler yapar. Önemli soru, bu nedenle, süngerlerde bulunan bakteriler hakkında endişelenmeye değer mi?

Getty Images Mutfak süngerinizdeki delikler ve yıpranmış lifler mikropların saklanıp çoğalması için bolca yer sağlar (Kaynak: Getty Images)

Mutfak süngerinizdeki delikler ve yıpranmış lifler mikropların saklanıp çoğalması için bolca yer sağlar.

Egert'in 2017 tarihli araştırmasında en yaygın türlerin DNA'sını diziledi. Her bakterinin tam türünü belirlemek mümkün olmasa da, en yaygın türlerin onda beşi, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde enfeksiyona neden olduğu bilinen bakterilerle yakından ilişkiliydi. Mikrodalgada ısıtma veya sıcak, sabunlu suyla durulama gibi özel temizlik önlemleri de pek işe yaramadı, çünkü bazı bakterileri ortadan kaldırsa da, daha dirençli türlerin gelişmesine izin verdi.   

"Bizim hipotezimiz, temizlik önlemlerinin, hayatta kalan birkaç bakterinin tekrar büyük sayılara ulaşabildiği bir tür seçilim sürecine yol açabileceğidir" diyor Egert. "Bunu birkaç kez yaparsanız, temizliğe daha iyi adapte olmuş bakterilerin seçilimine yol açabilir."

Egert tarafından bulunan bakterilerin hiçbirinin gıda zehirlenmesi veya ciddi hastalıklarla bağlantılı olmadığını belirtmek önemlidir. Aslında, gıda kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan hastane yatışlarının %90'ı sadece beş patojene kadar izlenebilir, bunlardan üçü bakteridir - Escherichia coli , Salmonella ve Campylobacter. Neyse ki, bunlar süngerlerde oldukça nadirdir. 

"Sadece potansiyel olarak patojenik bakteriler bulduk, yani zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler, yaşlılar veya çocuklar için tehlikeli olabilecek bakteriler" diyor Egert. "Genellikle, sağlıklı bir kişi için mutfak süngerinin içindeki bakteriler zararlı değildir." 

2017'de ABD'deki Prairie View A&M Üniversitesi'nde gıda güvenliği profesörü olan Jennifer Quinlan ve meslektaşları, Philadelphia'daki 100 evden mutfak süngerleri topladı. Bu süngerlerin yalnızca %1-2'sinin insanlarda gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler içerdiğini buldu . İçerenlerde ise yalnızca az miktarda zararlı bakteri vardı. 

Bu bulgu, Norveç gıda araştırma enstitüsü Nofima'da bir bilim insanı olan Solveig Langsrud'un bulaşık süngerleri ve fırçalarında bulunan bakterileri karşılaştırdığı 2022 tarihli bir çalışmayla desteklendi. Her iki tür kapta da Acinetobacter, Chryseobacterium, EnhydrobacterEnterobacteriaceae ve Pseudomonas dahil olmak üzere ortak bir zararsız patojenik olmayan bakteri seti buldu. Ancak fırçalar genel olarak çok daha az bakteri içeriyordu.  

Bu potansiyel olarak patojenik bakteriler daha sonra süngerinizden tabaklara, mutfak eşyalarına veya yüzeylere de aktarılabilir.

"Süngerlerdeki bakterilerin büyük çoğunluğu hastalığa neden olmaz, sadece koku yaparlar. Zamanla rahatsız edici hale getirirler," diyor Quinlan. "Bununla birlikte, çiğ et veya çiğ tavuk suyunu silmek için bir sünger kullanırsanız, orada bu patojenik bakterilerden bazılarının bulunması olasılığı vardır ve çalışmalar, patojenlerin mutfak süngerlerinden izole edilebileceğini bulmuştur."

Yani süngerinizde büyüyen bakteriler genellikle zararlı değildir, ancak Salmonella gibi tehlikeli bakteriler ortaya çıktığında süngerin yapısı bu patojenin büyümesi için ideal bir yer haline gelir.

Bunun böyle olduğuna dair kanıtlar var. Langsrud'un çalışmasında, araştırmacılar mutfak süngerlerine Salmonella eklediğinde, bunlar gelişti, ancak bu bakteriyi fırçalara eklediklerinde, öldüler. Bunun nedeni, fırçaların genellikle kullanımlar arasında daha etkili bir şekilde kuruması ve Salmonella bakterisini öldürmesi, süngerlerin ise günlük olarak kullanıldıklarında içeride nemli kalabilmesi olabilir.

Bu potansiyel olarak patojenik bakteriler daha sonra süngerinizden tabaklara, mutfak eşyalarına veya yüzeylere de aktarılabilir.

Buna benzer daha fazlası:

•  'Yıkamadan' hareketinin yükselişi

•  Sirke neden temizlikte bu kadar iyidir?

•  Havlularınızı ne sıklıkla yıkamalısınız?

Peki, mutfak süngerimizi ne sıklıkla değiştirmeliyiz? Quinlan, hijyen açısından bakıldığında ideal olarak haftada bir değiştirmeniz gerektiğini, ancak servis ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz şeyler olduğunu savunuyor.

Fırçayla yıkamak daha hijyenik bir seçenek olabilir çünkü daha hızlı kururlar ve daha az mikrop barındırırlar 

Elbette, çalışmalar süngerinizi bulaşık makinesine veya mikrodalgaya koymanın bakteri yükünü azaltabileceğini ve süngerinizi çamaşır suyuna batırmaktan daha etkili olabileceğini göstermiştir. Ancak Egbert'in çalışmasının gösterdiği gibi, bu daha sonra daha dirençli suşları seçebilir ve böylece temizlik zamanla daha az etkili hale gelir.

Kaynar suya ve dezenfektana bir sünger koymak da çoğu bakteriyi öldürecektir, ancak bazıları hayatta kalabilir, özellikle de koruyucu yapışkan biyofilmler oluşturanlar. Ancak bu yaklaşımın Salmonella gibi potansiyel patojenleri azaltmada etkili olduğu bulunmuştur .

Diğer ipuçları arasında süngeri lavaboda saklamamak, böylece kullanımlar arasında kurumasına izin vermek ve nemi gerçekten sıkmak ve yiyecek kırıntılarından kurtulmak yer alır. Ancak bazıları bulaşıkları temizlemek için tamamen farklı bir araç kullanmayı düşünebilir.

"Mutfak süngeri kullanmazdım. Aslında mutfak ortamında böyle bir ürün kullanmak bana mantıklı gelmiyor," diyor Egert. "Bir fırça çok daha iyidir çünkü daha az bakteri içerir ve daha kolay kurur. Ayrıca temizlemesi daha kolaydır."

(BBC)

 
Gökyüzünde heyecanlandıran pembe bulutların nedeni ortaya çıktı
 
Tüp bebek skandalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya'nın en uzun evliliği
Brezilya’da 105 yaşındaki Manoel Angelim Dino ve 101 yaşındaki Maria de ...
AB ülkeleri Rusya'ya yeni yaptırımda anlaştı
AB üyesi ülkeler, Rusya'dan alüminyum ithalatını yasaklayan ve Rus gölge ...
Buraya girmek canınıza mal olabilir: Almanya'nın gizemli adası
Riems Adası, yüksek güvenlikli laboratuvarları ve ölümcül virüs araştırmalarıyla ...
 
Kremlin'den Trump-Putin görüşmesine ilişkin açıklama
KREMLİN Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin-Trump görüşmesinin şubat ayı sonuna ...
Tırnaklarınız gerçek yaşınızı gösteriyor olabilir
Harvard Üniversitesi’nden genetik uzmanı Dr. David Sinclair, tırnak büyüme ...
James Webb Teleskobu, Phoenix kümesindeki yıldız oluşumunu keşfetti
JAMES Webb Uzay Teleskobu, Phoenix kümesindeki gazın soğumasını ve yıldız ...
 
Mısır’da 3 bin 500 yıllık firavun mezarı ortaya çıkarıldı
MISIR’da 18’inci Firavun Hanedanlığı krallarına ait son firavun mezarı ortaya çıkarıldı.
Ürküten görüntü! 150'den fazla sahte katil balina kıyıya vurdu
AVUSTRALYA'nın Tazmanya sahilinde 150'den fazla sahte katil balina kıyıya ...
Papa'ya zatürre teşhisi kondu
VATİKAN, solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle bir süredir hastanede ...
 
Dursun Gündoğdu
Ayar, öyle değil, böyle olur
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bilim kurgudan ticari gerçeğe
Turgut Güngör
Turgut Güngör
"Türkiyeli" dayatması
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bugün bayram, erken kalkın çocuklar
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayında oldukça aktif süreçlerden geçiyorsunuz, çünkü Venüs gezegeni 2 Mart itibarıyla sizin burcunuzda gerilemeye ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva