Müftü Osman Artan, yaklaşan bayram nedeniyle makamında düzenlediği basın toplantısında kurbanla ilgili uyarılarda bulundu. Kurban ibadetinin toplumsal kardeşliği sağladığını dile getiren Müftü Artan, "Kurban, mali gücü yerinde olan kişilerin Allah'a karşı şükür olarak ibadeti yapmasıdır. Kitabımızda kurbanın 3'e bölünmesi istenir. Bir kısmı ailemizle yemek için, bir kısmı komşularımıza dağıtmak için, bir kısmı da ihtiyacı olanlara dağıtmak içindir" dedi.
'HEDEF 300 BİN'
Geçen seneye göre vekaletle kurban kesimi sayısında artış beklediklerini söyleyen Artan, "Türkiye Diyanet Vakfı geçen sene 145 ülkede, yurtiçinde 280 farklı noktada organizasyonlar yaptı. Bu şekilde ülkemizin sesini en ücra köşeye kadar duyuruyoruz. Bizden medet bekleyen insanlara bir şeyler gönderiyoruz. Geçen 257 bin vekaletle kurban kesimi yapıldı, bu seneki hedefimiz ise 300 bine ulaşmak" diye konuştu.
Antalya'nın yurtdışına açılan bir pencere konumunda olduğu konusunda uyaran Artan, şunları söyledi:
"Antalya ülkemizin göz bebeği, memleketimize gelen insanlara karşı nahoş görüntülerin verilmemesini istiyoruz. Çocuklarımızın gözleri önünde yapmayalım. Antalya'da müsait olmayan şartlar içerisinde kurban kesimine kesinlikle müsaade edilmesin. Çünkü Antalya, Türkiye'nin yurtdışına açılan penceresidir. Burada görülen her olay yurtdışında da konuşulacaktır. Belediyelerimizin hepsinin kesim noktaları var, kesimleri oralarda yapalım."
'İSRAF ETMEYELİM'
Kurbanın israf edilmemesini söyleyen Artan, "Hayvanları keserken derisinin, bağırsaklarının israf edilmemesi lazım. Hatta kesim noktalarında kanları bile değerlendiriliyor. Bu ibadeti yaparken o kadar çok israf oluyor ki. Deriler kokuyor çöpe atılıyor. Bunların değerlendirmesi lazım, milli servete zarar vermeyelim.Kurbanın kesilmesi için belli zamanlar var. Bayram sabahı bayram namazı ile başlar, üçüncü gün akşam namazı vaktine kadar devam eder. Marketlerden alınan etler bu vakitlerde kesilmişse, alınması konusunda bir sıkıntı yoktur" dedi.
'DENETLEBİLİR KURUMLAR'
Kurban vekaletlerinin ve derilerinin denetlenebilir kurumlara verilmesi konusunda uyaran Artan, "Daha önce derileri Türk Hava Kurumu topluyordu. Artık başka dernek ve kuruluşlarda topluyor. Çünkü bu mevsimlerde, topladıkları et ve derilerle zengin olan insanları duyuyoruz. Hatta vekaletle kurban toplayıp kasaplara satan kurum ve kuruluşları duyuyoruz. Bu gibi durumlara düşmemek için derimizi ve vekaletle kurbanımızı devlet tarafından denetlenebilir kurumlara verelim" diye konuştu.
Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |