Prematüre doğan ve yutma fonksiyonu olmadığı için karnına yerleştirilen bir borudan beslenen bebeğin, bir devlet yuvasına yerleştirilmesi için çare aranıyor.
Masal bebek, Güneydoğu'dan mevsimlik işçi olarak gelen bir annenin beşinci çocuğu olarak, 2 ay önce Atatürk Devlet Hastanesi'nde 7 aylık dünyaya geldi. Prematüre doğduktan sonra hastanede tedaviye alınan kız bebeği birkaç kez ziyaret eden annesi, daha sonraları hastaneye uğramadı. Anneden umudu kesen Atatürk Devlet Hastanesi Yenidoğan Ünitesi görevlileri, 'Masal' adını verdikleri bebeğin bezinden mamasına kadar her türlü masrafını, servisteki hastaların da desteğiyle karşıladı.
BEYİN BÖLGESİNDE HASAR
Masal bebeğin doğumundan bugüne kadar tedavisiyle ilgilenen Yenidoğan Servisi Sorumlusu Uzman Dr. Şükran Yıldırım, bebeğin engelli doğduğunu ve vücut fonksiyonlarının gelişmediğini söyledi. Bebeğe 'serebral palsi' (beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği) teşhisi konulduğunu söyleyen Yıldırım, "2 aydır tedavisini sürdürüyoruz. El ve ayaklarını kullanamıyor, ancak yaptığımız fizik tedavinin bebeğin gelişmesine faydası olduğunu gözlemliyoruz. Masal bebeğin bir devlet kurumunda tedavisinin devam etmesi için yazışmalar yaptık" dedi.
ANKARA'YA NAKLİNE ÇALIŞILIYOR
Antalya'da bebeğin ağır olan tedavi ve bakımını sağlayacak bir kurum olmadığını, yazışmaların devam ettiğini kaydeden Dr. Yıldırım, bu tip bebeklerin Ankara'da bir merkezde bakım ve tedavisinin devam edebileceğini öğrendiklerini, yakın bir zamanda bebeğin Ankara'ya nakledileceğini düşündüğünü söyledi.
Atatürk Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Abdurrahman Acar da, Masal bebeğin tedavisinin hassasiyetle sürdüğünü, yakından takip ettiklerini belirtti. Dr. Acar şöyle dedi:
"Doğumdan sonra 2 ayı aşkın bir süre geçti. Yenidoğan ünitesi en fazla 1 aylık bebekler için uygun bir servis. Ancak bebeğin özel durumundan dolayı serviste tutmaya devam ediyoruz. Tedavide olumlu gelişme de kaydedildi. Bebeğin bundan sonraki süreçte ne şekilde bakılacağı ile ilgili yazışmalar devam ediyor. Umarım, Masal bebek için bir an önce düzenli bakım yapılacak bir merkez bulunacak ve yerleştirilecek."
Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)