11 kişi tarafından kurulan Malkoçoğlu Balibey Derneği'ne, Ali Polat başkanlığında Salih Çayır, Süleyman Tüzün, Fikret Yağcı, Nurettin Tonguç, Ömer İnce, Esat Tonguç'tan oluşan 7 kişilik bir geçici yönetim oluşturuldu. Dernek kuruluşu 16 Nisan günü Antalya Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından da onaylandı. Dernek tüzüğünde amaçları, 'Malkoçoğlu Balibey'in mirasçılarına ulaşmak, miras kalan Balibey Vakfı'nın ve bu vakfa ait taşınır taşınmaz tüm vakıf mal varlıklarını Türkiye ve diğer ülkelerde tespit etmek, vakfa ait varlıkların kullanım haklarının yeniden vakfa ait hale getirilmesini sağlamak' olarak sıralandı.
Dernek Malkoçoğlu Balibey'in efradında olan kişileri ve kişilerin kurmuş olduğu ve şimdilik belirlenen Hacı Ömer Vakfı, Ayşe Hatun Vakfı, Yavuz Ali Paşa Vakfı, Yahya Paşazadeler Vakfı, Hacı Ahmet Vakfı, Hacı Ali Vakfı'nı kapsıyor.
ÜYELİK İÇİN VERASET İLAMI İSTENİYOR
Yurt içi ve yurt dışında Balibey Vakfı'nın tüm mirasçılarına ulaşmaya ve vakıfların da devralınması konusunda hukuki noktada faaliyette bulunacak derneğe üyelik ise o kadar kolay değil. Tüzüğe göre Malkoçoğlu Balibey Derneği'ne üye olacak kişiler mirasçısı olduğunu hukuki olarak veraset ilamı ile belgelemesi gerekiyor.Derneğe üye olmak isteyen yabancılar ise Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olması gerekiyor.
Derneğin kurucu üyelerinden ve Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Tonguç, Antalya'da Malkoçoğlu'nun mirasçılarının vakıf evladı olarak, uzun süredir devam ettirdiği hukuki bir sürecin bulunduğunu kaydetti. O davalarda oluşan bilgi ve birikimle bugün tek dernek çatısı altında biraraya geldiklerini kaydeden Tonguç, "İnanması güç geldiğinin farkındayız ama, hepimiz, bu derneğin tüm üyeleri Malkoçoğlu Balibey'in torunudur. Kendisi bizim büyük büyük dedemiz" diye konuştu.
ADINI TAŞIYAN CAMİ VE MAHALLE VAR
Malkoçoğlu Balibey'in Antalya'da adını taşıyan, zaman içinde söylenişi farklılaşmış olmasına rağmen, 1485 tarihli Balbey Camisi ve bir mahalle bulunduğunu kaydeden Tonguç şunları anlattı:
"Antalya'da devam eden veraset çalışmalarımız çerçevesinde bir kan bağının oluştuğunu gördük. Bundan hareketle kurduğumuz dernekte ailemizin geçmişini araştırıyoruz. Osmanlı belgelerine dönüyoruz, kentte oluşmuş sözlü tarih bilgilerini derlemeye çalışıyoruz. Fakat bunu aynı zamanda önemli bir hareket olarak da bakıyoruz. Bu işi vakfedenin evladı olarak, yapmamızın gerekli olduğunu düşünüyoruz."
TÜM ANTALYA BALİBEY VAKFININ
Dernek üyeleri Balibey Vakfı ve ona bağlı olduğu belirlenen 7 vakıfla ilgili tahmin edilen taşınmaz malların büyüklüğü neredeyse Gazipaşa'dan Fethiye sınırına Antalya'yı kapsıyor. Vakfın mal varlığı sadece Antalya'yla sınırlı kalmıyor ve Bursa ve İstanbul'dan Malkoçoğlu'nun akıncı beyi olarak sefere çıktığı Bulgaristan, Avusturya ve Macaristan'a kadar ulaşıyor. Tonguç, söz konusu alanda Malkoçoğlu Balibey'in, yani büyük büyük dedelerinin birçok vakfiyesinin bulunduğunu belirtirken, "Bu davaları sürdürürken şunun altını çizmek istiyorum, vakıflar gelir amaçlı kuruluşlar değildir. Biz buna vakfeden kişinin vakfiyesini yerine getirme olarak bakıyoruz" dedi.
Emre BAYLAN / ANTALYA, (DHA)