İRAN sınırında yasa dışı geçişlerin engellenmesi için Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden başlatılan, Van'ın Çaldıran ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesi hattına kadar uzanan 560 kilometrelik modüler duvar ve akıllı kule çalışmaları sürüyor. AK Parti, MHP ve CHP milletvekillerinden oluşan TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu heyeti, sınırda inceleme yaptı, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez süreç ile ilgili bilgi verdi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden başlatılan, Van'ın Çaldıran ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesi hattına kadar uzanan 560 kilometrelik modüler duvar ve akıllı kule çalışmaları sürürken, tedbirler de arttırılıyor. Çaldıran ilçesindeki sınır hattına örülen 64 kilometrelik duvarın 30 kilometresi tamamlandı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 6. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral İlker Ertuğrul, Emniyet Müdürü Atanur Aydın, TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak'tan oluşan TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu, duvarın örüldüğü sınır bölgesinde inceleme yaptı. Vali Bilmez, sınır duvarı ve alınan tedbirlerle ilgili heyet ile Yunanistanlı gazetecilere bilgi verdi. Vali Bilmez, 64 kilometrelik sınır duvarının 30 kilometresinin tamamlandığını belirtti.
'SINIRDAKİ DUVARLARI İNCELEYECEĞİZ'
TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ise göç konusunun dünya sorunu haline geldiğini belirterek, "Göç ve Uyum Alt Komisyonu, TBMM'de bütün siyasal partilerin ortak kararıyla kurulan bir komisyon. Komisyonumuz Türkiye'deki göçü, uluslararası koruma konusunu, göçmenlerin durumunu araştırmak ve incelemek üzere kurulmuş olan bir komisyon. Bugün de düzensiz göç geçişleri konusunda; İran ile Türkiye arasındaki engelleme çalışmalarını ve Türkiye'nin bu konuda yaptığı çalışmaları görmek üzere sınıra geldik. Sınırdaki duvarları inceleyeceğiz. Diğer kuleleri, engelleme sistemlerini, bunlarla ilgili Türkiye'nin yaptıklarını göreceğiz" dedi.
Heyet, buradaki incelemelerinin ardından kent merkezine döndü. Yarın da heyetin İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde inceleme yapacağı belirtildi.
METİN NURULLAH SAZAK KİMDİR?
1 Ocak 1959 yılında Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sazak köyünde dünyaya geldi. Eğitim hayatına Eskişehir’de başlayan Sazak, Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’nu bitirdi. Başkent’e taşınan Sazak, Ankara Cebeci Ortaokulu’nda ve Ankara Gazi Lisesi’nde okudu. Ankara Eğitim Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun oldu. Memleketine dönüp tarım ve hayvancılık üzerine çalışmalar yürüttü. Dış ticaret ve inşaat sektöründe çalışmalar yaptı. Sazak, sivil toplum kuruluşları ve vakıf yönetimlerinde görev aldı. İngilizce bilen Sazak iki çocuk sahibi. Sazak, 12 Eylül 1980 öncesi MHP il ve ilçe gençlik teşkilatları, ÜOD, ÜGD, ÜYD Ülkücü teşkilatlarında bulundu. Sazak, 1980 yılında suikast sonucu öldürülen Eski Gümrük ve Tekel Bakanı da Gün Sazak'ın da yeğenidir. Gün Sazak, öldürüldüğünde MHP Genel Başkan Yardımcısıydı. Gün Sazak'ın oğlu Süleyman Servet Sazak da 1999 seçimlerinde MHP Eskişehir milletvekili seçilmişti. Gün Sazak, Fenerbahçe eski başkanlarından (1993-1994) Güven Sazak ve Atletizm Federasyonu eski başkanlarından Yılmaz Sazak'ın kardeşidir. 24 Haziran 2018’deki genel seçimde MHP’nin birinci sıra adayı olan Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Milletvekili seçildi. Sazak’ın rozetini 96 yaşındaki babası Ahmet Sazak takmıştı.