Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde gerçekleştirilen kazılarda, Likya şehri olan Arykanda'da 4 bin yıl önce dünyanın ilk şarabının üretildiğine dair şaraphanenin görülebildiği bölgede 4 bin yıl sonra yeniden doğan Likya Şarapları, 37 ülkeden 1760 şarap üreticisinin 11 bin 514 şarapla katıldığı AWC Vienna'da 15 şarap çeşidi ile yarıştı. Bunlardan 1'i altın, 6'sı gümüş, 5'i de bronz olmak üzere toplam 12 madalya kazandı. Likya 'Podolya Kalecik Karası- Malbec 2010' ürünü ise altın madalya ile ödüllendirildi.
Birkaç yıl öncesine kadar bazı uzmanlar 'Antalya'da şarap olmaz' derken, bugün Likya'nın en iyi Türk üreticisi seçilmesinin büyük mutluluk verdiğini belirten Likya Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özkan, böylece Elmalı bölgesinin de en iyi şaraplık üzüm bölgesi olduğunun kanıtlandığını söyledi.
Geçen yılki AWC Vienna yarışmasında Likya'nın '2 yıldızlı şaraphane' unvanını alarak dünyanın sayılı şaraphaneleri arasına girmeyi başardığını hatırlatan Burak Özkan, Elmalı'yı Türkiye'nin en iyi şarap bölgesi yaparken bunu kendi yerel üzümü olan Acıkara ile taçlandırdıklarını dile getirdi.
ACIKARA'YI BİR ÇOBAN BULDU
10 yılı aşkın süre önce Elmalı'da bir çoban aracılığıyla tek asma olarak keşfettikleri Acıkara üzümünü 9 yıldır çoğalttıklarını anlatan Burak Özkan, Acıkara'nın Likya'nın en önemli Ar-Ge çalışması olduğunu ve başarılı sonuçlarının da alınmaya başlanıldığını söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)