Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Taner Gökdoğan, Belen Mahallesi'nde uygulanmakta olan projenin ilk denemesinin başarılı olduğunu ve devam edeceğini açıkladı.
Proje çerçevesinde üretilen ilk mantarların hasat edildiğini anlatan Gökdoğan, "İlçe Müdürlüğümüz teknik personeli, türün üretim çalışmasını mantarhanede ve tamamen kontrollü koşullarda yapıyor. Üretimde, mantar aşılama ve misel gelişimi aşamasında 20-25 derece arasında sıcaklık ve yüzde 70-90 arasında nem, taslakların görülmesi aşamasından itibaren ise günde 2-3 kez sulama ile yüzde 90-95 aralığında nem sağlandı ve sıcaklık 18 derecede sabit tutuldu. Bunun yanı sıra günde 12 saat aydınlatma yapılıyor" dedi.
AKSARAY'DAN HAKKARİ'YE İLGİ ODAĞI
Başka illerden üretici ve teknik personelin çalışmaya ilgi gösterdiğini belirten Gökdoğan, Aksaray'dan, Hakkari'den konu hakkında bilgi almak için kendileriyle iletişime geçenler olduğunu söyledi. Haziran ayının başlarında kütüklere aşılama işlemi yapıldığını, ilk mantarların Ekim ayının ikinci yarısında hasat edildiğini kaydeden Gökdoğan, hasat işleminin halen devam ettiğini ve ekonomik olarak 2 yıl daha devam etmesini beklediklerini dile getirdi.
Mantarhane sahibi Abdullah Bozkurt da tesisinde yapılan deneme üretiminden memnun olduğunu, kültür mantarının yanı sıra bu mantar türünün de yetiştiriciliğini yapacağını açıkladı. Bozkurt, ilk kez hasat edilen bu mantarların lezzetinin çok iyi olduğunu söyledi.
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)