Antalya Anadolu Lisesi öğrencileri, 'İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitim-Etkinlik Programı' kapsamında Serik İlçesi'ndeki Boğazkent Kuş Cenneti'ne gezi düzenledi. Türkiye'nin biyokültürel çeşitliliğinin korunması ve tanıtılması üzerine çalışmalar yürüten ve girişimleriyle çok sayıda ödül alan proje koordinatörü Çağlar İnce ile öğrenciler, doğa gözlemi gerçekleştirdi. Öncesinde aldıkları kuş gözlemcisi temel eğitimi ile doğal ekosistemleri, kuşları tanıyan öğrenciler, dünyada yaygın kuş gözlemciliği hobisine de başlamış oldu. Öğrenciler, 20'ye yakın kuş türünü dürbünleriyle gözleme fırsatı buldu.
KUŞ CENNETİNE DOLGU OTEL
Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden Boğazkent'teki hızlı yapılaşma ise dikkati çekti. Sahil boyunca sulak alanlar doldurularak, kuş cennetini de kapsayan birçok araziye 5 yıldızlı oteller ve yazlık villaların inşa edildiği görüldü. Boğazkent Kuş Cenneti'nde Kuş Gözlemevi ve yanındaki küçük parkın dışındaki alanların neredeyse tamamının bu tür yapılarla dolduğu gözlendi. Halen sulak alanların dolgu yapılarak otel inşaatı için hazırlandığı bölgede, önceki yıllara göre kuş türlerinde de ciddi azalma yaşandığı kaydedildi.
Kuş gözlemciliğinin dünyada oldukça yaygın, gelir ve kültür seviyesi yüksek insanların çok rağbet ettiği bir hobi olduğuna işaret eden Çağlar İnce, sadece İngiltere'de 1 milyon kuş gözlemcisi bulunduğunu söyledi. İnce, "Gözlem yaptığımız Boğazkent Kuş Cenneti'nde iş makinelerinin bir alanı otel yapmak üzere doldurduğunu gören öğrenciler, bölgedeki tek kuş cennetinin yok oluşuna şahit oldu" dedi.
200'ÜN ÜZERİNDE KUŞ TÜRÜ
Çağlar İnce, Antalya'daki az kalan önemli sulak alanlardan biri olan Boğazkent Kuş Cenneti'nde, 2009 öncesi Akdeniz Üniversitesi halkalama çalışmalarıyla yaklaşık 200'ün üzerinde kuş türü belirlendiğini kaydetti. Birçoğunun nesli tehlike altındaki kuş türlerinden olduğunu belirten İnce şunları söyledi:
"Örneğin bir Asya türü olan fakat İzmir'de keşfedildiği için adı İzmir Yalıçapkını (Halcyon smyrnensis) olan kuş türü, ne yazık ki artık İzmir'de görülmüyor. Bu kuşun şu an dünyadaki en batı yaşam alanlarından biri Boğazkent Kuş Cenneti. Bununla birlikte bölgede yaşayan türlerden biri de Nil Kaplumbağası. Caretta büyüklüğünde olan bu kaplumbağa, başının ucunda hortumsu yapısıyla dikkat çeken, tatlı suda yaşayan, nesli tehlike altındaki bir kaplumbağa türü."
FOSSEPTİK ATIKLARLA DA KİRLETİLİYOR
Alanda geçimini sağlayan balıkçıların anlatımına göre, nesli tehlike altındaki saz kedisinin de burada olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten İnce şöyle devam etti:
"Fakat ne yazık ki alanda kuş dışında bilimsel olarak çok fazla bilimsel çalışma yapılmamış. 2009 yılı sonrasında sulak alan üzerinde otel yapılaşması, bazı otellerin ve yazlıkların fosseptik atıklarını buraya bırakması, Köprüçay yakınlarındaki fabrikaların atıklarını kaçak olarak bu nehre bırakmaları, kuş cennetini yok olma noktasına getirdi. Ki artık Boğazkent Kuş Cenneti diye bir tabela da yok. Artık 200 kuş türü görebilir miyiz, o da bilinmiyor."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -