Türkiye'de ilk kez 2011'de kurtları vericilerle takip eden KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle ikinci kez bu vahşi hayvanları takibe aldı. Yakalanmaları son derece zor olan ve Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı'nda yakalanan 5 kurda, KuzeyDoğa Derneği tarafından GSM/GPS/VHF/UHF vericili ve tam 1 yıl sonra otomatikman düşen tasmalar takıldı. Elektronik tasmalar, GSM şebekesini kullanıp her gün KuzeyDoğa Derneği'ne SMS yollayarak kurtların GPS koordinatlarını bildiriyor. Bu çalışmayla kurtların kullandığı alanlar, katettikleri mesafeler ve diğer önemli ekolojik bulguların ortaya çıkartılması hedefleniyor.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ilk yıl takip sonuçlarının, kurtlar için Türkiye'nin koruma alanlarının ne kadar küçük kaldığını gösterdiğine dikkati çekti. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, 'Doğa' adlı 2.5 yaşındaki erkek kurdun, Ekim 2011- Ekim 2012 arasındaki bir yılda 5 bin 423 kilometre yürüdüğünü ve bir yılda İstanbul'un yüzölçümünden büyük bir alanı kullandığını açıkladı.
'KUZEY'E ARAÇ ÇAPTI
Doç. Dr. Şekercioğlu, otomobil çarpması sonucu ölmesinden önceki 10 aylık süre içerisinde 2 bin 181 kilometre yürüyerek 1160 kilometrekarelik alanı kullanan 'Kuzey' adlı erkek kurdun ise her yıl yollarda ölen binlerce hayvanın bir sembolü olduğunu belirtti. Doç. Dr. Şekercioğlu, "Bu bilimsel veriler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2012'de Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu hayata geçirmesi kararında kritik bir rol oynadı" dedi.
5 KURTTAN 4'Ü ÖLDÜRÜLDÜ
İlk takipte de toplam 5 kurda verici takıldığını hatırlatan Doç. Dr. Şekercioğlu, "Normal radyo vericisi takılan 3 diğer kurdun biri araba çarpması sonucu, ikincisi vurularak, üçüncüsü ise köy köpekleri tarafından öldürüldü. Yani verici takılan 5 kurttan 4'ü ilk 10 ay içinde öldü. Sadece biri yılın sonunda hayatta kalabildi" diye konuştu.
BU EKİP TAKİP EDİYOR
Kurtları yakalamak ve vericilerle takip etmenin bilimsel olarak çok önemli ama bir o kadar da zor olduğunu kaydeden Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, şöyle dedi:
"Büyük bir ekip işi. Benimle beraber Hırvatistan Zagreb Üniversitesi'nden Prof. Josip Kusak, KuzeyDoğa ekibinden uzman biyolog Emrah Çoban ve veteriner hekim Ayşegül Karaahmetoğlu, ABD Utah Üniversitesi'nden doktora öğrencim Mark Chynoweth, İsviçre Zürih Üniversitesi'nden Dr. Gabrielle Cozzi ve İtalyan yaban hayatı biyoloğu Claudia Capitani'nden oluşan çok uluslu ekibimiz gece gündüz çalışıyor."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)