ARO Başkanı Hasan Uysal, geçen yıl yürürlüğe giren 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu'na göre meslek odasının denetim yapma yetkisine de sahip olduğunu hatırlattı. Turizm sezonunun başlamasıyla son iki aydır kentte faaliyet gösteren rehberlerin denetimini hızlandırdıklarını anlatan Uysal, Alanya ve Side'deki irtibat ofisinin yanı sıra, kent genelinde 2 denetim aracıyla 4 personelden oluşan 'Kaçak Rehber Denetim Timi' kurduklarını söyledi.
İKİ AYDA 144 KAÇAK REHBER
Yapılan denetimlerde eksik evrakla hizmet veren, sözleşmesi olmadan tura çıkan ve 'kaçak rehber' olarak nitelendiren belgesiz faaliyet gösteren 184 kişi tespit edildi. Denetimlerde 40 civarında rehberin sözleşmesi olmadan tura çıktığı, eksik belgelerle görev yapmasından dolayı tutanak tutulduğu ve uyarıldığını anlatan ARO Başkanı Uysal, 144 kişinin de kaçak olarak belgesiz faaliyet gösterdiğinin belirlendiğini kaydetti. Belgesiz olarak faaliyet gösterenlerden 34'ünün Türk, kalanının da yabancı uyruklu kişiler olduğunu belirten Uysal, belgesi olmadan kaçak hizmet verenlere düzenlenen tutanakların mülki amir ile bakanlığa gönderildiğini ve 1500 ile 5 bin lira arasında değişen para cezası kesildiğini belirtti. Turistik yörelerde denetim ekibinin yanı sıra kaçak rehber tespitinin 30 gönüllü müfettişle de yürütüldüğünü ifade eden Uysal, "Meslek odamıza denetim yetkisi verildi. Denetimlerimizle kaçak olarak faaliyet gösteren rehberleri engellemeye çalışıyoruz. Denetimlerimiz yıl boyunca sürecek" dedi.
110 YABANCI UYRUKLU KAÇAK REHBER
ARO Başkanı Uysal, iki ayda belgesi olmadan rehberlik faaliyeti gösteren yabancı uyruklu 110 kişinin tespit edildiğine dikkati çekti. Çoğunlukla Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelerden gelenlerin belgesiz kaçak olarak rehberlik yaptığını aktaran Uysal, bu kişilerin ülke turizmini ve rehberlik imajını zedelediğini vurguladı. Acentelerin ucuz iş gücü dolayısıyla farklı ülkelerden gelen ve belgesiz olarak rehberlik yapan kişileri tercih ettiğini dile getiren Uysal, bu kişiler nedeniyle yetişmiş, kalifiyeli rehberlerin iş bulmakta zorluk çektiğini belirtti.
ESNAFA SUÇLAMA VE YANLIŞ BİLGİ
Kaçak olarak belgesiz rehberlik faaliyeti gösteren kişilerin daha fazla para kazanma arzusuyla turistleri anlaşmalı iş yerlerine götürerek alışveriş yaptırdığını ve esnaf hakkında suçlamalarda bulunduğunu kaydeden Uysal, bu kişilerin ülke tarihi ve kültü hakkında da yeterli bilgiye sahip olmamaları nedeniyle turiste yanlış bilgi aktardığını söyledi. Kaçak rehberler hakkında esnaf ve turistlerden kendilerine ulaşan şikayetleri anlatan Uysal, "Bu kişiler, turisti anlaştıkları mağazalara götürmek için esnafımıza yönelik çaya ilaç atıp uyutarak para aldıkları, yüksek fiyata ürün sattıkları, tacize uğrayabilecekleri ve barbarca davranışları olduğu gibi suçlamalar ile kötü ithamlarda bulunuyor" diye konuştu.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)