Ayhan, henüz kurban almamış vatandaşları ucuzlayacak beklentisi içine girmemeleri ve son güne bırakmamaları konusunda uyardı.
ANTALYA Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı İlhan Ayhan, kurbanlık fiyatlarıyla ilgili tartışmalarla ilgili olarak, büyükbaş hayvanın kilosunun 10-13 TL arasında satıldığını belirtti. Kurbanlık erkek dananın canlı kilo fiyatının 13 TL olduğunu dile getiren İlhan Ayhan, bu rakamın düvede 12 TL, inekte ise 10 TL olduğunu aktardı.
İlhan Ayhan, kurbanlıkların geçen senelere göre fazla artmadığını, buna karşın üreticinin en büyük girdi maliyetlerinden biri olan yem fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu söyledi. 3 yıl önce 29 TL olan 50 kilogramlık yemin bu yıl yaklaşık yüzde 40 oranında artarak 43-45 TL'ye yükseldiğini kaydeden İlhan Ayhan, yem fiyatlarındaki artışın kurbanlıklara yansımadığını belirtti. Bunun başlıca nedeninin hayvan sayısındaki artış olduğuna dikkati çeken İlhan Ayhan, "Yurtdışından gelen damızlık hayvanlar var, büyük işletmelerde artış var. Küçük işletmelerin zarar etmesi ve büyük işletmelerin çoğalmasından dolayı hayvan sayımız arttı" dedi.
UCUZLAYACAK BEKLENTİSİNE GİRMEYİN
Henüz kurban almamış vatandaşları ucuzlayacak beklentisi içine girmemeleri ve işlerini son güne bırakmamaları konularında uyaran Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı İlhan Ayhan, "Kurbanlıklar ucuzlayacakmış gibi bir beklenti var. Bu yanlış bir kanı. Vatandaş kurbanını son güne bırakmasın" diye konuştu.
6 BİN BÜYÜKBAŞ SATIŞA ÇIKTI
Ayhan, Türkiye genelinde 13 milyon büyükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ancak kurbanlık hayvan rakamının 1,5 milyon civarında olduğunu söyledi. Antalya genelinde 3 bine yakını 138 kurban satış yerinde, 3 bine yakını da besihanelerde olmak üzere toplam 6 bin büyükbaş kurbanlığın satışa sunulduğunu anlatan İlhan Ayhan, geçen sene de buna yakın oranda kurbanlığın satışa çıkarıldığını dile getirdi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)