Uysal: İhracat ajansı şart
Uysal: İhracat ajansı şart
Sunucu Cansu Canan Özgen dolandırıldı
Sunucu Cansu Canan Özgen dolandırıldı
Zeynep Bastık'tan hayranlarını korkutan paylaşım
Zeynep Bastık'tan hayranlarını korkutan paylaşım
Reha Muhtar'ın sağlık durumunda yeni gelişme
Reha Muhtar'ın sağlık durumunda yeni gelişme
15 Ekim 2024 Salı - 10:34

Kurak geçen yazın ardından eylül yağışı sevindirdi

YAZ mevsimi yağışlarının 1991-2020 yıllarını kapsayan süreçte normaline göre yüzde 9, geçen yıla göre yüzde 30 azaldığı Türkiye'de; Marmara Bölgesi'nde 21, Ege Bölgesi'nde 12 ve Karadeniz Bölgesi'nde son 11 yılın en düşük yağışı yaşandı.

Kurak geçen yazın ardından eylül yağışı sevindirdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2024 yılı yaz mevsimi yağışları, ülke genelinde normalleri ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti. Türkiye geneli yaz mevsimi yağışı 58,4 mm, 1991-2020 yıllarını kapsayan normali 64 mm ve geçen yıl yaz mevsimi yağışı 82,9 mm olarak kayıtlara geçti. Ülke genelinde yaz mevsimi yağışları normaline göre yüzde 9, geçen yıl yaz mevsimi yağışlarına göre yüzde 30 azalma gösterdi. Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde artış, diğer bölgelerde azalma yaşandı. En fazla azalma yüzde 66 ile Marmara Bölgesi'nde kaydedildi. Marmara Bölgesi'nde son 21, Ege Bölgesi'nde son 12 ve Karadeniz Bölgesi'nde son 11 yılın en düşük yağışı gerçekleşti. Yaz yağışları Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman çevrelerinde normallerine göre yüzde 80'den fazla azalma gösterdi. Erzincan, Tunceli, Erzurum, Giresun ile Antalya'nın doğu kesimlerinde ise yüzde 60'tan fazla artış kaydedildi.

EYLÜL AYI YAĞIŞI ARTTI

Yaz mevsimi yağışındaki azlığın ardından eylül ayı yağışı, Türkiye genelinde normali ve geçen yıl aynı dönemindeki yağışın üzerinde gerçekleşti. Eylül ayı yağışı 33,8 mm gerçekleşen Türkiye'de 1991-2020 yıllarını kapsayan eylül ayı normali 24,9 mm, 2023 yılı eylül ayı yağışı 16,7 mm olarak kayıtlara geçti. Yağışlarda normaline göre yüzde 36, geçen yıl eylül ayı yağışına göre yüzde 100'den fazla artma meydana geldi.

NORMALİNE GÖRE YÜZDE 100'DEN FAZLA ARTAN İLLER

Eylül ayında yağışlar İzmir, Manisa, Konya, Karaman, Mersin, Kırıkkale, Kırşehir, Çorum, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Samsun çevreleri ile Antalya'nın doğusunda, Gaziantep ve Kilis hariç Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında, Tunceli ve Erzincan çevreleri ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda normallerine göre yüzde 100'den fazla artış gösterdi.

DOĞU ANADOLU'DA 15 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Eylül ayı yağışlarında Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Kastamonu, Ordu ve Giresun çevrelerinde yüzde 40'ın üzerinde azalma meydana geldi. Bölge genelinde Marmara Bölgesi normali civarı, diğer bölgeler normali üzerinde yağış aldı. Normaline göre en fazla artış yüzde 100'den fazla artma ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gerçekleşti. Doğu Anadolu Bölgesi eylül ayı yağışları, son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

EN FAZLA RİZE, EN AZ KİLİS

İl genelinde en fazla yağış 141,6 mm ile Rize'de, normaline göre en fazla artış normalinin yaklaşık 5 katı artış ile Hakkari'de meydana geldi. En az yağış 11 mm ile Kilis'te ve normaline göre en fazla azalma yüzde 40 ile Karabük'te gerçekleşti. Hakkari ve Şırnak'ta son 65 yılın en yüksek eylül ayı yağışı kaydedildi. 1991-2020 normali 4,4 gün olan Türkiye genelinde, eylül ayında ortalama 6,1 gün yağış görüldü. Yağışlı gün sayıları İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 10-15 gün aralığında gerçekleşti. Ege Bölgesi sahil kesimi, Uşak, Afyonkarahisar çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında 3 günün altına düştü.

MARMARA'DA GEÇEN YILDAN YÜZDE 89 FAZLA YAĞIŞ

Eylül ayı normali 41,7 mm ve 2023 yılı eylül ayı yağışı 22,2 mm olarak kayıtlara geçen Marmara Bölgesi'nde geçen ay yağışı 42,1 mm oldu. Yağışlar normali civarında gerçekleşirken, 2023 yılı eylül ayı yağışlarına göre yüzde 89 artma meydana geldi. Ege Bölgesi'nin eylül ayı yağışı 23,7 mm olarak kayıtlara geçti. Normali 20,3 mm ve 2023 yılı eylül ayı yağışı 25,4 mm olan Ege Bölgesi'nde yağışlarda geçen ay normaline göre yüzde 17 artma, 2023 yılı eylül ayı yağışına göre yüzde 7 azalma gerçekleşti.

AKDENİZ, KARADENİZ'DE GEÇEN YILDAN YÜZDE 100 FAZLA

Akdeniz Bölgesi'nin eylül ayı yağışı 27,4 mm oldu. Normali 18 mm ve 2023 yılı eylül ayı yağışı 13,7 mm olarak kaydedilen Akdeniz'de yağışlarda normaline göre yüzde 52, 2023 yılı eylül ayı yağışına göre yüzde 100 artma gerçekleşti. İç Anadolu Bölgesi'nin eylül ayı yağışı ise 27,1 mm oldu. Normali 16,6 mm ve 2023 yılı eylül ayı yağışı 19,9 mm kaydedilen İç Anadolu'da yağışlarda normaline göre yüzde 63, 2023 yılı eylül ayı yağışına göre yüzde 36 artma gerçekleşti. Karadeniz Bölgesi'nin eylül ayı yağışı 57,8 mm, normali 54,8 mm ve 2023 yılı eylül ayı yağışı 25 mm olarak kaydedildi. Yağışlarda normaline göre yüzde 6, 2023 yılı eylül ayı yağışına göre yüzde 100'den fazla artma gerçekleşti.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA NORMALİNDEN YÜZDE 100 FAZLA

Doğu Anadolu Bölgesi'nin eylül ayı yağışı 34,2 mm, normali 16,6 mm ve 2023 yılı eylül ayı yağışı 8,6 mm olarak kayıtlara geçti. Yağışlarda normaline ve 2023 yılı eylül ayı yağışlarına göre yüzde 100'den fazla artma gerçekleşti. Eylül ayı yağışı 16,2 mm ölçülen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin normali 6,9 mm ve 2023 yılı eylül ayı yağışı 1,6 mm olarak kayıtlara geçti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yağışlarda normaline ve 2023 yılı eylül ayı yağışlarına göre yüzde 100'den fazla artma gerçekleşti.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

 
Meteoroloji'den yağış ve sis uyarısı
 
Rojin'i arama çalışmaları 18'inci günde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den yağış ve sis uyarısı
Meteoroloji, 15 Ekim 2024 Salı hava durumu tahminini açıkladı. Meteoroloji'ye ...
Özel birey Yavuz, ‘zaman makinesi’ gibi
TRABZON’da küçük yaşta hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı konulan Yavuz ...
Sunucu Cansu Canan Özgen dolandırıldı
Dolandırıcıların son kurbanı ünlü sunucu Cansu Canan Özgen oldu. Banka ...
 
36 ilde 269 şüpheli yakalandı
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'da Valiliğin yasak kararına ...
Zeynep Bastık'tan hayranlarını korkutan paylaşım
Özel hayatıyla sık sık gündemde yer alan Zeynep Bastık burun ameliyatı ...
Reha Muhtar'ın sağlık durumunda yeni gelişme
Gazeteci Uğur Dündar, Reha Muhtar’ın son durumunu sosyal medya hesabından ...
 
Türkiye'yi zorlamayın
Turgut Güngör
Damat katliamı; 2 ölü, 2 yaralı
BALIKESİR’in Edremit ilçesinde Murat Özer, geçimsizlik nedeniyle bir süre ...
Ünlü piyanist Grinko'dan Ankara'da konser
RUS müzisyen, piyanist ve davulcu Evgeny Grinko, Ankara'da konser verdi.
 
Dursun Gündoğdu
Bu CHP, onları vekil bile yapar
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Türkiye'yi zorlamayın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Katliam yasasını geri çekin
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva