Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Hakan Hasdemir, kolesterolün kalp sağlığını hangi noktada tehdit ettiğini ve bu durumda yapılması gerekenleri anlattı.
Kötü kolesterol oluşumu çocuklukta başlar!
Kötü kolesterol oluşumunun çocukluk yıllarında edinilen yanlış yaşam ve beslenme alışkanlıklarıyla başladığını söyleyen Uz. Dr. Hasdemir, sürekli bilgisayar başında olan, fast food tarzı yiyecekler tüketen çocukların ileride kolesterolü yüksek, dolayısıyla kalp damar hastası bireyler olma ihtimallerinin yüksek olduğunu vurguladı.
Kötü kolesterol damarları tıkar!
LDL adı verilen kötü kolesterolün damarlarda birikiminin damarları tıkadığının altını çizen Uz. Dr. Hasdemir, “Damarların tıkandığı bölgeye göre kalp krizi, beyin felci ve uzuvlarda kangren riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle kolesterol önemli bir risk faktörü olarak ele alınmalıdır. Damar sağlığı için kötü kolesterol mutlaka kontrol altına alınmalı, bunun yanında sigara kullanılmamalı, şeker ve tansiyon normal seviyede tutulmalıdır. Kolesterolü yüksek birinin aynı zamanda tansiyonunun olması, kalp ve damar sağlığı açısından riski 2 kat değil 3-4 kat arttırır” diye konuştu.
Kolesterol düşürmede ilaç tedavisi çok önemli
Kolesterol tedavisinde ilaç kullanımının önemli bir yeri olduğunu belirten Uz. Dr. Hasdemir; “Damara en fazla zarar veren etkenlerden biri olan kolesterol, bu ilaçlarla sadece düşürülmekle kalmıyor damarda meydana gelen hasar da iyileştiriliyor. Bu ilaçların kişinin tekrar kalp krizi geçirmesini önleyici, felçten koruyucu etkileri de var.” diyerek bu ilaçlardan korkulmaması gerektiğini ifade etti ve ekledi “Diyet de çok önemli; örnek olarak hayvansal gıdalar özellikle kırmızı etten uzak durulması gerekiyor. Fakat diyet yüksek kolesterolün sadece üçte birlik bir kısmını düşürebiliyor. Diğer kısmına ancak kolesterol ilaçları ile müdahale edebilirsiniz. Son yıllarda geldiği noktada, ilaçların karaciğere olan olumsuz etkisinin bile minimal olduğunu, bu etkinin her bireyde görülmediğini; görülse bile ilaç bırakıldığında geri dönüşünün olduğunu biliyoruz. Artık karaciğer testine bile rutin kontroller dışında çok gerekli bakılmıyor.”
Yaşam tarzı değişikliği ile ilaç tamamen bırakılabilir
Uz. Dr. Hasdemir hastaların ne zaman kolesterol ilaçlarını bırakabileceğini ise; “Kalp ve damar sağlığı açısından üst seviye risk grubunda olan hastalar; örneğin tansiyon hastası olan veya şekeri yüksek olan, ciddi koroner arter rahatsızlığı bulunan kişilerin, bir ömür boyu bu ilaçları kullanması gerekecektir. Sigarayı bırakan, şişmansa zayıflayan, egzersiz yapan, şekerini regüle etmiş ve kötü kolesterol seviyesini düşürmüş hastalar ise, düşük risk grubuna girdiklerinden, ilaç kullanımını bırakarak hassas bir diyetle yaşamlarını sürdürebilir” sözleri ile anlattı.