Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, erken evresinde bulgu vermese de önlenebilen bir kanser türü olan kolon kanseri hakkında bilgi verdi.
Kolon taraması için mutlaka doktorunuza başvurun
Doç. Dr. Akça, erken evre kolon kanserinin belirgin bir bulgu vermese de önlenebilen bir kanser türü olduğunu belirterek, “Kolon kanserlerinin çok büyük bir çoğunluğu bağırsakta polip olarak adlandırılan bir et parçasının büyüyerek kanserleşmesinden gelişmektedir. Polip evresinde yakalan durumlarda polibin çıkartılması kanser oluşumunu önlemede yeterli olmaktadır. Polip çıkartma işlemi ameliyatsız, endoskopik olarak yapılabilmektedir. Bu nedenle insanlar belirgin bir risk taşımasa da 45-50 yaşlarında kolon taraması için doktora başvurmalıdır. Yakın akrabalarda kolon kanseri var ise bu tarama 35-40 yaşlarında yapılmalıdır.” diye konuştu.
Kolonoskopi: En hassas kalın bağırsak kontrol yöntemi
Doç. Dr. Akça, kalın bağırsağın kontrolü için en hassas yöntemin kolonoskopi olduğunu şu sözlerle anlattı: “Kolonoskopi kalın bağırsağa yapılan görüntüleme işlemi (endoskopi) nin adıdır. Kolonoskopide ucunda kamera olan esnek bir tüp bağısaklar temizlendikten sonra rektum yolundan bağırsaklara sokulur ve ekranda bağırsaklar görüntülenir. Dışkıda gizli kan tetkiki, bağırsak grafisi gibi başka testler de kalın bağırsak kontrolü için kullanılabilmektedir.”
Tedavi sonrasında sıklıkla doktora gidilmeli
Kolon kanserindeki esas tedavinin hastalıklı bağırsak kısmının ameliyat ile çıkartılması olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akça, hastalığın yerine ve evresine göre değişik ameliyat şekilleri söz konusu olabileceğini belirtti ve ekledi: “Bazı durumlarda bağırsak karın duvarına geçici veya kalıcı olarak ağızlaştırılabilir. Buna kolostomi denilmektedir. Ameliyat öncesi veya sonrası hastaların bir kısmına ilaç tedavisi (kemoterapi) ve/veya ışın tedavisi (radyoterapi) gerekebilmektedir.” Tedavi sonrasında birkaç yıl süreyle sıklıkla doktora gidilerek kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığının kontrolünün yapılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Akça, kan testleri, dışkı testleri, usg, tomografi ve kolonoskopi gibi tetkiklerin de belli aralıklarla yapılması gerektiğini belirtti ve bu kontrollerin haricinde normal bir hayat sürebileceğini anlattı.
Kolon kanserini engellemenin yolu sağlıklı yaşamdan geçiyor
Kolon kanserini engellemenin yolunun sağlıklı yaşamdan geçtiğini söyleyen Doç. Dr. Akça, “Düzenli bedensel aktivite yapanlar, fazla kilosu olmayanlar, diyet lifini yüksek tüketenler, tuz ve proteini abartmadan tüketenlerde bağırsak kanseri daha az görülmektedir.” şeklinde konuştu.