Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Kasım ayı faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Ali Bahar, G3 Girişimcilik Zirvesi'ne dikkati çekerek, "Sizlere girişimcilik konusunda da radarlarınızın açık olmasını tavsiye ediyorum. Ülkemizin ve Antalya'nın gelişiminde bu konunun kilit rol oynayacağına inanıyorum. Ülkemizde öyle start-up'lar var ki kurulduktan 1- 2 yıl sonra 400- 500 milyon dolar değere ulaşıyorlar. Bu girişimler için Antalya'dan daha güzel bir hub olabilir mi? Türkiye'nin Silikon Vadisi neden Antalya olmasın diye insan hayıflanıyor" dedi.
ATSO'NUN KARBON AYAK İZİ HESAPLANDI
Dünyada küresel karbon salınımını yüzde 75'ini en başta yüzde 32 payla Çin olmak üzere, ABD, Hindistan, Rusya, Japonya, Endonezya ve Almanya olarak 7 ülkenin yaptığını anlatan Bahar, denize dökülen plastik atığının yüzde 80'den fazlasını, Uzak Doğu ülkelerinin gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bunların etkilerini sadece kendileri değil, tüm dünyanın yaşadığını söyleyen Bahar, "O yüzden bizim, hem ülkemizi hem çevre coğrafyaları korumak için büyük küçük demeden elimizden geleni yapmamız gerekiyor. ATSO olarak, karbon ayak izi hesaplamamızı gerçekleştirdik. 2020, 2021 ve 2022 yılları verilerinin değerlendirildiği çalışmada, üç yıllık toplam karbon ayak izi 1.046 ton karbon dioksit salımı olarak hesaplandı. Sera gazı emisyonu oluşumunda en yüksek pay yüzde 79,4 ile elektrik tüketimi kaynaklı olduğu görüldü. Haziran ayında tamamlanan GES Projesi ile karbon ayak izinin en büyük sebebi olan elektrik tüketimi konusunda katkı sağlayacağız. Amacımız ATSO'nun küresel ısınmaya ve iklim krizine olan etkilerini azaltmaktır" diye konuştu.
YURT İÇİ TALEPTE YAVAŞLAMA İŞARETLERİ
Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulunan Ali Bahar, "Yurt içi talepte yavaşlama işaretlerini, perakende satış verilerinde iki aydır görüyoruz. Perakende satışlarda enflasyondan arındırılmış büyüme, temmuz ayında yüzde 31 iken, ağustosta yüzde 17'ye, eylülde ise yüzde 13,8'e geriledi. Dikkat edelim, satışlarda artış devam ediyor ama bu artışın hızı, son iki ayda neredeyse yarı yarıya azaldı. Bizim için önemli olan da bu. Yeni hükümetimiz göreve başladığından bu yana, ısrarla 'iç talepteki büyümeyi aşırı derecede yavaşlatmayın, esnafa ve KOBİ'lere zarar vermeyelim' uyarısını dile getirmiştik. Çok şükür, şu ana kadar beklediğimiz gibi ılımlı bir yavaşlama sürecindeyiz" dedi.
TURİZMİN SORUNLARI
Turizmin Antalya'nın en güçlü sektörü olduğunu dile getiren Bahar, sektörün sorunlarına dikkati çekti. Ali Bahar, "Kemer bölgesi turizm paydaşlarından dinlediğimiz sorunlarla ilgili bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bakanlıktan Basit Konaklama Tesis Belgesi almak için, son tarih olarak verilen 2021 yılını kaçırmış Kemer'de şu anda onlarca işletme mevcut. Bunun sonucunda, eğer yeniden bir başvuru süresi başlatılmazsa ve ruhsat iptali yapılırsa, bölgede üyelerimizi çok büyük bir sıkıntı bekliyor ve biz bu sorunun tarafıyız. Üyelerimizin, küçük otellerimizin yanındayız.
KDV 8'den 10'a çıkarıldı. Değişiklik öncesi anlaşmaları tamamlayan turizmciler, aradaki yüzde 2'lik farkı cebinden ödüyor. Kurumlar vergisi yüzde 25 oldu. Sektörde her geçen gün karlılıklar düşüyor, pahalılık artıyor, rekabet gücümüz zayıflıyor. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın belirlediği akredite kuruluşlar, sürdürülebilir turizm belgesi için, 4 bin TL + KDV istiyorlar. Bu tutar on odalı butik otel için de, bin odalı büyük otel için de aynı. Ne kadar büyük bir hakkaniyetsizlik yaşandığı ortada. Bunu tüm yetkililerle paylaştık. Bizzat toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Kontrolörler Kurulu Başkanlığı Baş Kontrolör ile konular paylaşıldı" dedi.
'TURİZMCİ VİZE ALAMIYOR'
Kemer'de, Atatürk Caddesi'nin Kemer Belediyesi, Liman Caddesi'nin ise Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içinde bulunduğunu anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, şöyle devam etti:
"Tek elden koordinasyonun yapılması lazım. Turizm için önemli olan ilçemizde, Kemer ilçe turizm müdürlüğü maalesef bulunmuyor. Yerinde hizmet yapılamıyor. Bunun muhakkak giderilmesi gerektiğini, il müdürlüğümüzün de katılımıyla yaptığımız toplantıda tespit ettik ve bu konuda sözler aldık. Kındılçeşme, hızla turizme kazandırılması gereken yaramızdır. Turizmci fuara katılacak vize alamıyor. Sektöre yönelik mesleki eleman sorunu, devam ediyor. Bu soruna yönelik teşvik ve okul yatırımı çalışmaları olsa da maalesef yeterli değil. Turizm sadece konaklama tesislerinden ibaret değildir. Bu sektörü besleyen başka sektörler de vardır. Taşımacılık gibi. Turizm taşımacılığına yönelik bir teşvik veya destek sistemi, bulunmuyor. Maliyetler her geçen gün artıyor. Bunun neticesinde korsan taşımacılık karşımıza çıkıyor. Acilen bölgenin ihtiyaç duyduğu plaka sayısını doğru tespit ederek, yeni plaka ihalesine çıkılması gerekiyor. Bu konuda da gereken sözleri almış bulunuyoruz, takipçisi olacağız."
KORKUTELİ OSB'DE TAPU MÜJDESİ
ATSO Başkanı Ali Bahar, göreve geldikten 7- 8 ay içinde, 6- 7 yıldır tamamlanamayan Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi'ni tamamladıklarını da belirterek, şöyle konuştu:
"Gelelim müjdenin hayat bulmuş haline; Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi, tapularımızı aldık. Lansman yapacağız. Alt yapı maliyetleri çıkarılıyor, bu cuma elimizde. En kısa zamanda temel atacağız. Hedefimiz 6'ncı ayda fabrikalarımızın ilk kazmayı vurmasıdır. İşte Milan'ın yanındaki LODİ, Antalya'nın yanındaki Korkuteli diyeceğiz."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |