Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014 yılı evlenme oranları yüzde 0.1 oranında azaldı. Buna karşılık boşanma oranları yüzde 4.5 oranında arttı. Boşanmada binde 2.70 ile Antalya birinci olurken, binde 2.68 oranı ile İzmir ikinci oldu. Muğla binde 2.51 oranıyla üçüncü sırada yer aldı.
TÜİK verilerini değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cem Özcan, boşanma oranlarının İzmir'de yüksek olmasının en önemli nedeni olarak kentin daha batılı bir anlayışa hakim olmasını gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Özcan, "Evliliğin kalitesi düştüğünde İzmirli çiftler daha kolay boşanma kararı alabiliyor. Özellikle kadının ekonomik özgürlüğüne sahip olması, aile içi şiddete maruz kaldığında, boşanma kararını daha kolay alabilmesi, boşanma oranlarını artırıcı etkenler olarak sayılabilir. Sosyal açıdan boşanmanın İzmir'de ülkemizin diğer şehirlerine göre daha kabul edilebilir olması da İzmir'in yüksek boşanma oranını açıklamaktadır" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Özcan, evli çiftlerin özellikle ekonomik zorluklara bağlı olarak yaşadığı sorunların, eşler arasında zamanla oluşan fikir ayrılıklarının ve şiddetin boşanmayı tetikleyen unsurlar olduğunu vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Özcan, eşlerin anlaşması durumunda aile mahkemesi hakiminin hızlı karar aldığını, anlaşmalı boşanma yoluna başvurabilmek için çiftlerin en az bir yıl evliliğinin sürmesi gerektiğini ifade etti.