Sağ gözünün görmemesi, sol gözünde ise yüzde 60 görme kaybı nedeniyle iş bulamadığını, sporla hayata tutunduğunu anlatan Cenk Yanık, bir okulun sığınağında antrenman yaparak altın madalya kazanma hedefiyle Dünya Oyunları'na hazırlanıyor.
İstanbul'da doğan Cenk Yanık, 9 yaşında babasının çalıştığı fabrikada 3'üncü kattan düştü. Fabrikanın zemin katındaki bir çalışanın sırtına düşerek hayatta kalan Cenk Yanık, başına aldığı darbe nedeniyle sağ gözünde körlük, sol gözünde de görme kaybı oluştu. Çocukluğunda yaşadığı görme engeli nedeniyle zorluk çeken Cenk Yanık, ortaokulda eğitim hayatını sonlandırdı. Görme engelli bir çocuk olarak sporla hayata tutunan Cenk Yanık, kung fu ve futbola başladı. Kung fu da üç yıl üst üste Küçükler Türkiye Şampiyonu olmayı başaran Cenk Yanık, futbolda da Zeytinburnuspor'un altyapısında oynadı. Cenk Yanık, yaşadığı kaza nedeniyle ilerleyen yıllarda sol gözündeki görme kaybının da artması sonucu sporu bırakmak zorunda kaldı.
TESADÜFEN KEŞFEDİLDİ, ŞAMPİYON OLDU
Ailesiyle Antalya'ya yerleşen Cenk Yanık, yeni bir sayfa açtığı hayatında, görme engelli birey olarak gençlik yıllarını da sıkıntılarla geçirdi. Antalya'da gazete dağıtıcılığı yapan ve farklı işlerde çalışan Cenk Yanık, engeli nedeniyle iş hayatında başarıyı yakalayamadı.
Cenk Yanık, üç yıl önce iş aradığı bir dönemde hobi olarak spor salonunda antrenman yaparken, halter antrenörü Ekrem Celil tarafından keşfedildi. Antrenörünün yönlendirmesiyle haltere başlayan Cenk Yanık, 1 yılda milli takıma seçildi. Görme engeli ve işsizlik nedeniyle zor günler geçiren Cenk, halter sporuyla yeniden hayata tutunarak Türkiye, Avrupa şampiyonluğu ile dünya ikinciliği ve üçüncülüğünü kazandı.
OKUL SIĞINAĞINDA ANTRENMAN
Sağ gözü görmeyen, sol gözünde de yüzde 60 görme kaybı olan Cenk Yanık, 8-18 Mayıs'ta Güney Kore'de yapılacak Dünya Oyunları'nda görme engelliler halter branşında Türkiye'yi temsil edecek. Görme Engelliler B2 (az gören) kategorisinde mücadele eden Cenk Yanık, çalışmalarını bir okulun sığınağında yapıyor. Antrenörü Ekrem Celil'in kentteki engelli sporcuların halter çalışabileceği salon bulunmaması nedeniyle okulun zemin katındaki sığınakta kısıtlı imkanlarla oluşturduğu alanda günde dört saat antrenman yapan Cenk Yanık, “Hedefim dünya oyunlarında altın madalya kazanmak" dedi.
HEDEFİ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU
Yanık, dünya genelindeki engelli sporcuların farklı spor branşında mücadele edeceği Dünya Oyunları'nda görme engelliler halterde şampiyonluk kazanmayı çok istediğini vurguladı. Evli ve iki çocuk babası olduğunu anlatan Cenk Yanık, spor hayatındaki başarısına rağmen en büyük sıkıntısının işsizlik olduğunu söyledi. Görme engelli birey olarak spor hayatında kazandığı başarılarla gurur duyduğunu anlatan Cenk Yanık, iş hayatında da başarılı olmak istediğini dile getirdi.
EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK
Üç ayda bir aldığı 840 lira engelli maaşı ve bir otelde çalışan eşinin geliriyle evini geçindirdiğini anlatan Cenk Yanık, 15 yıldır evli olduğu Perihan'ın hayattaki en büyük destekçisi olduğunu söyledi. İş ve spor hayatını birarada yürütmek istediğini dile getiren Cenk Yanık, şöyle konuştu:
“Engelli birey olarak iş hayatında hep sıkıntı yaşadım. Engelli sporcu olarak da 35 yaşından sonra başarıyı yakaladım. Görme engelli olmamdan dolayı iş bulma konusunda çok sorun yaşadım, hala da yaşıyorum. Çalışmak, iş bulmak istiyorum. Üç ayda bir aldığım engelli maaşım var ve çalışan eşimin maşına bakıyorum. 13 ve 8 yaşında iki kızım var eğitim gören. İş bulma konusunda yardım bekliyorum. Kimseden maddi yardım istemiyorum. Benim işe ihtiyacım var. Antrenmanlarımı antrenörümle okulun sığınağındaki salonda yapıyoruz. Zorlu şartlarda mümkün olduğunda başarılı olmaya çalışıyoruz."
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) -