Konyaaltı Kitap Fuarı, Cam Piramit'te açıldı. Kitap fuarının açılışı öncesinde düzenlenen törene, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Vali Münir Karaloğlu, milletvekilleri, belediye başkanları, kurum ve kuruluşların yetkilileri ile öğrenciler katıldı. Törene onur konuğu olarak katılan İlker Başbuğ'a ilgi büyüktü. Aileler İlker Başbuğ ile fotoğraf çektirmek için büyük çaba gösterdi. Bazı aileler çocuklarını İlker Başbuğ'un kucağına oturtarak fotoğraf çektirdi.
360 YAYINEVİ, 96 YAZAR
Törenin açılış konuşmasını yapan Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, 7 yıl önce 'Okumak Lazım' sloganı ile yola çıktıklarını hatırlatarak, “Çadırlarda başlamıştık. İlk yıl yağmur yağmıştı ve yayınevleri çadırda ıslanmıştı. O günlerde korsan kitap satışında Antalya ilk sıralarda yer alıyordu. 20 bin ziyaretçi ile başladığımız fuarımızda her yıl ana tema işledik. Geçen yıl 'Barış İçin Okumak Lazım' dedik. Bu yıl da 15 Temmuz'u yaşadık. Biz siyasiler de 15 Temmuz'dan ders aldık. Bu yılın ana teması 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' dedik. Bu yıl 96 yazar var. 360 yayınevi fuara katıldı. 60 stand kuruldu. Fuarımız 6 Kasım'a kadar açık kalacak" dedi.
Ardından kürsüye çıkan Çetin Osman Budak, Antalya'da 7 yıl öncesine kadar kitap fuarı olmamasını kentin eksikliği olarak niteledi. Budak, “Bu eksikliği ısrar ve inatla bugünlere getiren Başkan Böcek'i kutluyorum. Kitap aydınlanma için önemlidir. Cumhuriyete, geleceğimize sahip çıkın ve kitap okuyun. Bilimden ve aydınlıktan uzak kalmayın" dedi.
BELEDİYECİLİK SADECE PARK YAPMAK DEĞİLDİR
Daha sonra söz alan Vali Münir Karaloğlu ise insanlığın en büyük hazinesinin kitap olduğunu söyledi. Konyaaltı Belediyesi'nin 7'nci kez bu hazineye kapı aralamak istediğini belirten Karaloğlu, şunları söyledi:
“Bu fuarda onlarca yazar ve kitapsever buluşup hasret giderecek. İlk emri 'oku' olan bir inancın, bir medeniyetin mensubuyuz. Gerektiği kadar okuyor muyuz? Gerektiği kadar kitapla haşir neşir miyiz? Kitaba gerektiği kadar bütçe ayırabiliyor muyuz diye sorduğumuzda, maalesef karnemizin çok iyi olmadığını görüyoruz. Belediyecilik sadece şehrin üst ve alt yapısını, parkını, bahçesini, suyunu kanalını yapmak değil. Şehrin kültürü, sanatı, sporuyla da ilgilenmek, kültür hayatının, sanat hayatının gelişmesine de katkı sunmaktır."
Önümüzdeki yıl Antalya'nın Fethi'nin 810'uncu yılı olduğunu da hatırlatan Karaloğlu, “Buradan Antalya'daki üniversitelerde bulunan akademisyenlerden, tarihçilerimizden, araştırmacılarımızdan bir ricada bulunacağım. Gelecek yıl, bu şehrin fethini farklı kutlayalım. Toplantılar, sempozyumlar düzenleyelim. Yeni kitaplar, makaleler yayınlayalım" dedi.
Konuşmaların ardından protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi. Kitap fuarında, dışarda olduğu gibi içeride de İlker Başbuğ'a ilgi büyüktü. İlker Başbuğ, '15 Temmuz öncesi ve sonrası' adlı kitabını da imzaladı.