Bitlis'te 4.5 büyüklüğünde deprem
Bitlis'te 4.5 büyüklüğünde deprem
İdil Bilgen, atandığı Yayladere’de göreve başlamadı
İdil Bilgen, atandığı Yayladere’de göreve başlamadı
Mercan Dede sevenleriyle buluştu
Mercan Dede sevenleriyle buluştu
Bakan Yerlikaya: 27 ilde 1029 düzensiz göçmen yakalandı
Bakan Yerlikaya: 27 ilde 1029 düzensiz göçmen yakalandı
25 Eylül 2024 Çarşamba - 13:28

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Kiracı tahliye davası, 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Dava süresi, somut olayın şartlarına ve ileri sürülen tahliye nedenine göre değişiklik arz edebilir.

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu nedenle, her etmeni değerlendirmek ve tahliye nedenleri bakımından dava süresini ayrı ayrı ele almak gerekir.

Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir.

Aşağıda, tahliye davasının süresini etkileyebilecek olan bazı unsurlar liste halinde sayılmıştır. 

  • İleri sürülen tahliye nedeni,

  • Mahkemenin iş yoğunluğu,

  • Tarafların anlaşıp anlaşamaması,

  • Dava sürecinin avukatla sürdürülüp sürdürülmemesi,

  • Delillerin toplanma süreci,

  • Bilirkişi raporunun hazırlanması gibi çeşitli etkenler mevcuttur.

Bu etkenler, her somut olayda değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki tahliye davasının süresini etkileyen unsurlar, sayılanlardan ibaret değildir. 

Tahliye Davası İlk Celsede Biter mi?

Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Özellikle mahkemelerin yoğunluğu ve kiracıların itirazları nedeniyle davalar genelde ilk celsede bitmemektedir.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, 1 ila 1,5 yıl sürer. Dava süresi; ileri sürülen ihtiyacın niteliği ile ispatını kolaylığına ve kiracının tutumuna göre uzayıp kısalabilir. Dolayısıyla; ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer sorusunun net cevabı, biraz da somut olayın şartlarına göre şekillenir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında ileri sürülen ihtiyacın gerekli kriterleri taşıması ve bunun doğru hukuki zeminde mahkemeye sunulması, dava sürecini kısaltır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi ve dava sürecinde dikkat edilmesi gerekenler, “ihtiyaç nedeniyle kiracıyı evden çıkarma” davasında yer almaktadır.

Kirasını Ödemeyen Kiracının Tahliyesi Ne Kadar Sürer?

Kirasını ödemeyen kiracının tahliyesi, 6 ila 12 ay sürer. Ev sahibi; kiracının kira bedelini ödememesi durumunda, kiracıya ihtarname gönderecektir. İhtarname prosedürünün doğru şekilde işletilip işletilmemesi, tahliye davası ne kadar sürer sorusunun cevabını doğrudan etkilemektedir.

Kirayı ödemeyen kiracıya karşı ihtarnamenin noter kanalıyla çekilmiş ve tebliğ şerhi alınmış olması, dava sürecinde ispat bakımından zaman kazandıracak ve süreyi kısaltacaktır. Kirayı ödemeyen kiracıya karşı sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği, “kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda izah edilmiştir.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi Ne Kadar Sürer?

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi, 1-1.5 yıl sürer. Yeni malik davayı açarken kendisinin ya da kanunda sayılan yakınlarının konut ihtiyacının samimi, gerçek, sürekli ve zorunlu olduğunu açıkça göstermelidir. Bu noktada, kiracının itirazı söz konusu olduğunda genellikle bir çekişme hali ortaya çıkmakta ve süreç uzayabilmektedir.

Tahliye davası ne kadar sürer sorusu bakımından önem arz eden bir diğer unsur da ev sahibinin ihtarname şartını doğru usulde ve zamanda gerçekleştirmiş olup olmamasıdır. Eğer evi edindikten sonraki ilk 1 ayda kiracıya ihtarname gönderilmemişse tahliye davası açılamayacak ve zaman kaybı söz konusu olacaktır. Konuyla ve süreçle ilgili atılması gereken tüm adımlar, “yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması” yazımızda belirtilmiştir.

Tahliye Taahhütnamesi ile Tahliye Ne Kadar Sürer?

Tahliye taahhütnamesi ile tahliye, 6 ila 12 ay sürer. Fakat dava süresini, tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşullarına uygun şekilde yapılıp yapılmaması büyük ölçüde etkiler. Örneğin, taahhütnamenin yazılı şekilde yapılma şartı vardır. Bu şartın yerine getirilmemesi, tahliye sürecini uzatacaktır. Benzer şekilde, taahhütnamedeki imzaya itiraz edilmesi de süreyi uzatacaktır.

Tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusunun cevabı, hem taahhütnamenin doğru usulde hazırlanıp hazırlanmadığına hem de dava süresini etkileyen genel nedenlerin var olup olmadığına göre şekillenecektir. Tahliye taahhütnamesine ve buna ilişkin tahliye sürecine dair bilinmesi gereken tüm detaylar, “tahliye taahhütnamesi ile kiracıyı evden çıkarma” yazımızda mevcuttur.

10 Yıllık Kiracının Tahliyesi Ne Kadar Sürer?

10 yıllık kiracının tahliyesi, 6 ila 12 ay sürer. Fakat 10 yılın hesabında hataya düşülmemesi ve kiracıya kanuni süreler içerisinde ihtar çekilmiş olması önem arz eder. Bu şartların ispatı sağlanamazsa dava süreci de uzayacaktır.

Tahliye davası ne kadar sürer sorusu bakımından, dava öncesi sürecin doğru yürütülmesi son derece önemlidir. 10 yıllık kiracının tahliyesinde dikkat edilmesi gereken tüm hususlar ve sürecin işleyişi, “10 yıllık kiracıyı evden çıkarma” yazımızda adım adım izah edilmiştir.

Dükkan Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Dükkan tahliye davası, 6 ay ila 1.5 yıl sürer. Davaya konu taşınmazın iş yeri olması, dava süresini değiştirmeyecektir. Fakat işyeri türüne veya mülkiyetine ilişkin çeşitli uyuşmazlıkların söz konusu olması halinde, dava süresi uzayabilir. Bunların dışında tahliye davasının süresini; mahkemenin iş yoğunluğu, tarafların tahliye hususunda anlaşıp anlaşamaması, delillerin toplanması, bilirkişi atanması gibi çeşitli unsurlar da etkilemektedir.

Şimdiye kadar belirtilenler ve diğer tüm tahliye nedenleri, “kiracıyı evden çıkarma” yazımızda izah edilmiştir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu yanında, kiracı hangi hallerde çıkarılabilir sorusu da ilgili yazıda yanıt bulmaktadır.

Tahliye Davası Aşamaları Ve Süreleri

Tahliye davası aşamaları ve bunların süreleri, tahliye sürecinin işleyişini göstermesi nedeniyle son derece önemlidir. Tahliye davası ne kadar sürer sorunun cevabı da bu çerçevede ortaya çıkacaktır. Aşağıda, tahliye davasının temel aşamaları liste halinde sıralanmıştır.

  • İhtarname süreci,

  • Arabuluculuk süreci,

  • Davaya hazırlık ve davanın açılması,

  • Ön inceleme aşaması,

  • Eksik delillerin tamamlanması,

  • Tahkikat süreci,

  • Bilirkişi aşaması,

  • Karar aşaması,

  • Zorla çıkarma aşaması,

  • İstinaf süreci,

  • Kesinleşme aşaması.

Tahliye davası aşamaları, aşağıda farklı başlıklar halinde ayrıntılı biçimde açıklanmıştır. Tahliye davası sürecinde, bu aşamaların her birinin dikkatle yürütülmesi gerekmektedir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusunun cevabı, bu süreçlerin ne kadarlık zaman dilimine yayıldığına bağlıdır.

İhtarname Süreci

Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu kapsamında, ihtarname şartı son derece önemlidir. Eğer kiracı tahliyesinde dayanılacak tahliye nedeni için Kanun’da ihtar şartı öngörülmüşse belirtilen süreler içinde ihtar çekilmelidir.

İhtarnamenin karşı tarafa noter aracılığıyla gönderilmesinde ve tebliğ şerhi alınmasında da fayda vardır. Çünkü bu sayede, ileride doğabilecek davalarda ispat bakımından kolaylık sağlanacaktır. Aksi takdirde, yargılama sürecini uzatabilecek çeşitli ispat problemleri gündeme gelebilir.

Arabuluculuk Süreci

7445 sayılı Kanun ile birlikte, 01.09.2023 tarihinden itibaren açılacak tahliye davaları için arabuluculuk süreci zorunlu bir dava şartı olarak öngörülmüştür. Buna göre, arabuluculuk süreci işletilmeden tahliye davası açılırsa dava reddedilir. Önce bu süreç işletilmeli, sonrasında duruma göre tahliye davası açılmalıdır.

Arabuluculuk süreci, 3 hafta içinde sonuçlandırılır. Süre, zorunlu hallerde arabulucu tarafından 1 hafta daha uzatılabilir. Arabuluculuk evresinin ne kadar sürdüğü, kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu bakımından belirleyici rol oynar.

Kaynak: https://www.harbiyehukuk.com/

 
ASSUR Plus İle El Aletlerini En İyi Fiyata Alın
 
Jose Mourinho: Bir mağlubiyetten sonra hiçbir zaman kaçmadım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ASSUR Plus İle El Aletlerini En İyi Fiyata Alın
El aletleri son dönemlerin en çok ihtiyaç duyulan gereçlerini oluşturuyor. ...
Yabancı Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
Yabancılar hakkında konulan tahdit kodları; idareye başvuru ve iptal davası ...
Yasal miras payı nasıl hesaplanır?
Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile kanun gereği mirasa hak kazanırlar. ...
 
Boşanma davalarında erkeğin kusurlu bulunduğu durumlar
Zaman içerisinde bireyler çeşitli sebeplerden dolayı evlilik birliğini ...
IT Nedir? IT Ne Iş Yapar?
IT, İngilizce "Information Technology" (Bilgi Teknolojileri) ifadesinin ...
Beylikdüzü En İyi Güzellik Merkezi : Zeynep Çelebioğlu
Beylikdüzü'nde güzellik ve kuaförlük hizmetlerini bir arada sunan Zeynep ...
 
Instagram İstatistiklerinizi Instatakipci ile Arttırın
Instagram, günümüzde bireylerin ve markaların geniş kitlelere ulaşabileceği ...
Dubai Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Dubai, dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olarak her yıl milyonlarca ...
Erdal Can Alkoçlar: Becker Mining ve alwaysAI madencilik için profesyonel AI çözümleri geliştirecek
Madencilik altyapısı için bir sistem tedarikçisi olan Becker Mining Systems, ...
 
Dursun Gündoğdu
Dursun yazı yazmış, yetiş hakim yetiş...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ölüm yatının sırları
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva