Antalya'da 2009 ile 2013 yılları arasında 'paralel devlet yapılanması' kapsamında sahte belge düzenleyerek çıkarttıkları dinleme kararlarıyla yasa dışı yöntemlerle aralarında belediye başkanları, milletvekilleri, bürokratlar, gazeteciler, işadamları, emniyet ve jandarma mensuplarının da bulunduğu 130 kişiyi dinlettikleri iddia edilen dönemin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli istihbaratçılar hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.
Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 12'nci duruşmasına, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra tutuklanan eski istihbaratçı Şenol Oral ile tutuksuz sanıklar Gökhan Tayuk, Sunal Sevindik ile Abdullah Sungur katıldı, diğer sanıkları katılmadı. Duruşmaya, mağdur olan polis memurları Hikmet İskender, Gülsüm Basmacı, Murat Ceylan, Zeki Kılıç ile CHP Antalya eski Milletvekili Yıldıray Sapan ve Yalçın Akkulak ile avukatları Turan Ataoğlu, Abit Küçükarslan ve Serap Ertuğrul katıldı.
AVUKATLAR İSTİFA DİLEKÇESİ GÖNDERDİ
Bazı sanıkların avukatları mazeret bildirerek duruşmaya katılmazken, bazı avukatlar da duruşmaya istifa dilekçesi gönderdi. Bu nedenle sanık avukatlarının tamamı duruşmaya katılmadı.
"İSTİHBARAT AMAÇLI DİNLEME YAPTIK"
Duruşmada ifade veren eski istihbarat görevlisi Şenol Oral, 2007 ile 2013 yılları arasında Antalya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olarak görev yaptığını söyledi. Yaptıkları dinlemelerin suçu önlemeye yönelik, istihbarat amaçlı olduğunu ileri sürdü. Şenol Oral, yasalların kendisine verdiği görev ve yetkiyle hareket edip amirlerinin talimatlarını yerine getirdiğini kaydetti.
Mağdur olan polis memuru Murat Ceylan ise kendisinin oto tamircisi adıyla dinlendiğini belirterek, "İstihbarat beni nasıl tamirci olarak dinleyebilir, buna kargalar bile güler" diyerek sanıklardan şikayetçi oldu.
"ŞANTAJ VE KUMPAS İÇİN DİNLEMİŞLER" İDDİASI
15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Ankara'da şehit düşen polis memuru Muhammet Oğuz Kılıç'ı babası polis memuru Zeki Kılıç da telefonlarını yasadışı yöntemlerle dinleyen sanıklardan şikayetçi oldu. Sanıkların devlet ve bayrak için değil, birilerine şantaj ve kumpas kurmak için çalıştığını ileri süren Kılıç, telefonları dinlenen kişilerin vatanına, milletine sadık insanlar olduğunu kaydetti. Sanıklarla birlikte şu anda emniyet teşkilatında müdür düzeyinde görev yapan bazı üst düzey isimlerin de yargılanması gerektiğini ifadesinde belirten Zeki Kılıç, "Sanık avukatları olayın farkına vardıkları için sanıkların avukatlığından istifa etti" dedi.
BENİ TACİZ ETTİ
Telefonu dinlenen mağdurlardan diğer polis memuru olan Gülgün Basmacı ise meslektaşı Zeki Kılıç’ın yargılanmasını istediği polis müdürünün kendisini haksız yere il dışına tayin ettiğini belirterek ilginç bir iddiada bulundu. Basmacı, o tarihte şube müdürü olan bu kişinin kendisini taciz ettiğini ileri sürdü.
CHP Antalya eski Milletvekili Yıldıray Sapan da davada dinleme talimatını verenlerin de yargılanması gerektiğini söyledi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Yargılama sonunda mahkeme, sanık avukatları Erdal Taş, İbrahim Yıldız, Sedat Alp, Adnan Taşkın, Esat Emre Tekin, Neslihan Çan, İbrahim Eren Çakıroğlu ve Mustafa Murat Bayoğlu'nun istifa dilekçelerinin tebliğine karar verdi. Mahkeme ayrıca sanıklardan İsa Yıldırım, Mehmet Fatih Baştuğ, Asım Demirel ile Bülent Elaldı hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
YILDIRAN SAPAN: ANTALYA UYUŞTURUCU MERKEZİ OLDU
Duruşma sonrası açıklama yapan Yıldıray Sapan, yasadışı dinlemelerden yargılanan eski istihbaratçı polislerin asli görevlerini bıraktıkları için Antalya'nın uyuşturucu merkezi haline geldiğini öne sürdü. Sapan, kendisinin bu soruna dikkat çekmek için Zeytinköy bölgesinden aldığı uyuşturucuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında gösterdiğini söyledi. Zeki Kılıç ile Hikmet İskender de mevcut sanıklarla birlikte talimatı veren polis şeflerinin de bu davada yargılanması gerektiğini kaydetti.
Mustafa KOZAK/DHA