CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’nin değerleriyle buluşmaya herkesin ihtiyacı olduğunu belirtirken “Eğer bu ihtiyaç günümüzde yeterince kavransaydı, düşmanlık tohumları değil, kardeşlik tohumları ekilirdi. Kardeşlik tohumları ekilmedi ki son 30 yılda büyük acılar yaşadık. Büyük bedeller ödedik. Hala da ödemeye devam ediyoruz. Oysa böyle olmamalı. Barış dilini kullanmalı, sevgiyi ve hoşgörüyü egemen kılmalıyız” dedi.
Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’yi anma töreninde bir konuşma yaptı. Halk önderi, düşünür, aydınlanmacı, hümanist, bilge insan Hacı Bektaş Veli’yi anmak için yapılan bu toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “O büyük bilge insanın manevi varlığı önünde saygı ile eğiliyorum” dedi. Hacı Bektaş Veli’nin yüzyıllar önce Anadolu’da aydınlanma meşalesini yaktığını ve bu etkinliğin de ona duyulan inancın bir göstergesi olduğunu vurguladı. Hacı Bektaş Veli de dahil olmak üzere toplumun aydınlanması için yola çıkan aydınlanmacıların karşılarında hep karanlık güçleri bulduklarını ancak umutsuzluğa kapılmadan sabrederek yollarına devam ettiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’, ‘Kadınlarınızı okutunuz’, ‘Okunacak en büyük kitap insandır’ diyen Hacı Bektaş Veli, inancı hurafelerden arındıran, akla, mantığa ve sevgi temeline dayandıran; kadın ve erkek eşitliğini savunan ve döneminde Kadıncık Ana önderliğinde kurulan Anadolu Bacıları teşkilatına büyük destek veren düşünce adamıdır. Halk kültürüne ve eğitimine önem veren; üretimde ve paylaşımda sosyal adalet ilkesini benimseyen; ‘İnsanın alnı açık ve cesur dolaşması için her şeyden önce adaletli olması gerektiğini’ savunan bir düşünürdür.”
-“KARDEŞLİK TOHUMLARI EKİLMEDİ Kİ 30 YILDA ACILAR YAŞADIK”-
Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’nun etnik ve dinsel yapısını dikkate alarak, sevgi ve hoşgörü kültürünün temellerini attığını belirten Kılıçdaroğlu, “Hacı Bektaş-i Veli insanlıktır, barıştır, kardeşliktir, sevgidir, hoşgörüdür. Öylesine bir hoşgörüdür ki, o ‘incinsen de incitme’ der. O nedenle, Hacı Bektaş- Veli'nin felsefesi dalga dalga yayılmakta, anma etkinlikleri her yıl bir öncekinden daha çok ilgi görmektedir” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş-i Veli’nin değerleriyle buluşmaya herkesin ihtiyacı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Eğer bu ihtiyaç günümüzde yeterince kavransaydı, düşmanlık tohumları değil, kardeşlik tohumları ekilirdi. Kardeşlik tohumları ekilmedi ki son 30 yılda büyük acılar yaşadık. Büyük bedeller ödedik. Hala da ödemeye devam ediyoruz. Oysa böyle olmamalı. Barış dilini kullanmalı, sevgiyi ve hoşgörüyü egemen kılmalıyız. Çünkü, dünya ortaçağın karanlığını yaşarken, günümüzde olduğu gibi, Ortaçağ'da da, mezhep, din, ırk kavgaları nedeniyle kan akarken, yediyüzyıl önce bu topraklarda Hacı Bektaşlar'ın ışığında kardeşlik türküleri söyleniyor eşitliğin, sevginin hoşgörünün şiirleri okunuyordu. Bunları bileceğiz. Çünkü biz,
‘Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız’ diyen bir inanışı içselleştirdik.”
-“ADALETSİZ HÜKÜMDAR ZALİMDİR”-
“Hünkar'ın huzurundayız. Gönül gönüleyiz, can canayız. Ne yer siyaset meydanıdır. Ne de gün siyaset günüdür” diyen Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş Veli’nin vasiyetnamesinde “Hükümdar adaletle başarılı olur. Hükümdarın başarısı adaletle ölçülür” dediğini anımsatarak “Yani, adaletsiz hükümdar hükümdar değildir, zalimdir” dedi. Hacı Bektaş’ın vasiyetnamesindeki “Her tür mücadele, çalışma, meşveret ile başarıya ulaşır”, “Gönüller tevazu ile kazanılır” ve “Muradının olmasını istiyorsan sabredeceksin” dediğini de kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bu öğütlerden bizim, sizin ve yönetenlerin alması gereken çok ders var. Hacı Bektaş Veliler’den bugüne gelen Atatürk Cumhuriyeti’ni kuran, yıllarca uygarlığa beşiklik yapan Anadoluyu, yine özgürlüğün ve umudun ülkesi, herkesin Türkiyesi haline getirmek için her türlü ilkellikten, gerici anlayışlardan uzak bir yapıda yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.
-KILIÇDAROĞLU BAKAN GÜNAY’I DİNLEMEDİ-
Bu arada tören başlangıcında kürsüden konuşma yapacakların listesi okundu ve Kılıçdaroğlu’nun, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ardından son konuşmayı yapacağı açıklandı. Ancak bir süre sonra Bakan Günay’ın son konuşmayı yapacağı anons edildi. Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından Mehmet Çamur’a Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nü verdi ve Çamur’un konuşmasını dinledi. Çamur’un konuşmasının ardından konuşmasını yapmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı kürsüye davet edilince Kılıçdaroğlu tören alanını terk etti. Alandan ayrılırken vatandaşların Kılıçdaroğlu’nu alkışladıkları görülürken bazı vatandaşlar kürsüye gelen Bakan Günay’ı yuhaladı.
Kılıçdaroğlu, daha sonra Hacı Bektaş Veli külliyesini ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu bir gazetecinin Bakan Günay’ı neden dinlemeden gittiğini sormasını üzerine, “Protokol kurallarına uyulmadı, bu kadar basit” cevabını verdi. Kılıçdaroğlu başka bir soru üzerine de partisinin yeni Merkez Yönetim Kurulu’nu yarın açıklayacağını bildirdi.
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıltmasının ardından makam aracına binerek Ankara’ya hareket etti.
ERDOĞAN DA KILIÇDAROĞLU'NU DİNLEMEMİŞTİ
Ertuğrul Günay'ın bugün tepki gösterdiği olay Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'ye misillemesi olarak yorumlandı.Seçimlerden hemen sonra TİM Genel Kurulu'nda karşılaşan Başbakan Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında soğuk rüzgarlar esmişti. Başbakan Erdoğan burada bir konuşma yapmış ve hemen sonrasında kürsüye konuşma yapmak için çıkan CHP liderini dinlemeden salonu terketmişti. Kılıçdaroğlu ise bunun üzerine şunları söylemişti:
"Başbakan konuşmasında demokrasiden söz etti. Demokrasiden bahseden birinin muhalefet liderini dinlemesi gerekiyor muydu? Hangi demokrasi bu. Hangi demokraside anamuhalefet liderini dinlemeden gitmek var? Karşıt görüşleri dinlemeyip, propaganda yapıp kalkıp gidiyorsak bunun altına çizmek gerekir."