Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu'nda görüşülen konu, Vakıflar Bölge Müdür Mustafa Emek'in de katılımıyla ele alındı. Kaleiçi'nin tarihi bir mekân olduğuna dikkat çekilip, "Kesik Minare, açık hava müzesi olarak düzenlensin, içerisinde de kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılsın" görüşü ağırlık kazandı. Konsey, kamuoyu oluşturmak için eylem planları hazırlamak için de harekete geçecek.
PROJEYE KİLİSE DE EKLENSİN ÖNERİSİ
Kültür Sanat Grubu'nun konuğu olan Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek, Kesik Minare'nin aslına uygun hale getirilmesi amacıyla ikinci kez hazırlanan cami unsurlu projeye Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onay verdiğini açıkladı. Emek, "Proje içinde açık hava müzesi bölümü de var" dedi. Bazı konuşmacılar, Kesik Minare'nin geçmişinin kilise olduğunu hatırlatıp, "Eser kilise iken, II. Beyazıt'ın oğlu Sultan Korkut tarafından camiye dönüştürülmüş. Günümüzde ise harabe olarak kalmış. Kaleiçi semtinin tarihi ve turistik özellikleri dikkate alınarak, projeye kilise de eklensin. Kaleiçi'ni gezen turistler de ibadetini burada yapabilsin. Kilise, Kaleiçi'ne zenginlik katar" görüşünü ortaya attı.
2.PROJEYE VERİLEN ONAY DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ise Kaleiçi semti dışındaki tarihi mekânların da durumlarıyla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapıp, hazırlanacak raporu Antalya kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı. Kültür Sanat Grubu Başkanı Salih Yön, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2007 yılında hazırladığı projede, Kesik Minare'nin 'açık hava müzesi' olarak planlandığını, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onay verdiğini hatırlattı. Yön, "Birden ne oldu da cami unsurlu ikinci bir proje alelacele hazırlandı? İlk projeye, Koruma Kurulu'ndaki bir üyenin itiraz etmesi, Yüksek Anıtlar Kurulu'nun da ikinci projeye onay vermesi de düşündürücü? Biz, ilk projenin arkasındayız" diye konuştu.
5 CAMİ CEMAATİ OLMAYINCA KAPANDI
Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu'nca Kesik Minare ile ilgili hazırlanan ön raporda; Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nce Kesik Minare'nin 'Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlatıldığı, eserin camiye dönüştürülmek istenmesinin kamuoyunda rahatsızlık yarattığı belirtildi. Raporda 9 camisi olan, ancak 9 cemaati bile olmayan Kaleiçi semti için 10'uncu caminin ne kadar gerekli olduğunun irdelenmesi gerektiğine de vurgu yapıldı. "Kesik Minare'ye 50 metre mesafede Alâeddin Camisi, çok yakınında İmaret Camisi varken, tarih hazinesinin üzerine bir yapı kondurulmak istenmesinin amacı ne?" denilen raporda, Kaleiçi'ndeki 5 caminin cemaati olmadığı gerekçesiyle kapatıldığına da dikkat çekildi.
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)