Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Abdullah Diler yıllar süren mücadele sonrası kerevitin yeniden geri döndüğünü açıkladı. Prof.Dr. Diler, ülke sularında doğal yayılış gösteren ve ekonomik değeri yüksek ürünlerinden kerevitin, Türkiye'de 1985 öncesinde yılık üretiminin 8 bin ton civarında olduğunu söyledi.
KEREVİT VEBAYA YAKALANDI
Prof. Dr. Diler, bu yıllarda Çivril Gölü'nde başlayan mantar hastalığının, kısa sürede Eğirdir ve Beyşehir Gölü gibi Türkiye'nin pek çok kerevit bulunan gölüne yayıldığını açıkladı. Prof.Dr.Diler "Zaman içinde de bu hastalıktan dolayı kerevit stokları dibe vurdu. Hastalık hızlı şekilde yayıldı. Daha önce de Avrupa'da su kaynaklarında hızlı şekilde yayılan mantar hastalığı kerevit stoklarını tahrip etmişti. Bizde de benzer durum yaşandı" dedi
Kerevit üretiminin yeniden canlandırılması için çalışmalar başlattıklarını anlatan Diler, kerevitin geleceğine yönelik toplantılar yaptıklarını belirtti. Kerevit üretiminin 15 yıl içerisinde canlanmasını ön gördüklerini aktaran Diler, "1985'de bu hastalık başladı. 2000 yılında da kerevitin av verebileceğini gördük. Ön görümüz doğru çıktı. 2000 yılı itibariyle Eğirdir'de kerevit avlanmasına izin verildi. Şimdiki hedefimiz popülasyonu eski seviyeye getirmek adına mücadele vermek" dedi.
PROJE TUTTU
'Türkiye'de kerevit üretimi ve pazarlamasının geliştirilmesi' projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda sona gelindiğini de söyleyen Diler, "Öncelikle kerevit avcılarına yönelik eğitimler düzenledik. Eğirdir gölündeki 5 farklı bölge de avcılarla birer aylık eğitimler gerçekleştirdik. Kadınlara pinter ağı yapma amacıyla eğitimler verildi" diye konuştu. Prof.Dr. Diler, çalışmalar sonrasında kerevit üretiminde yüzde 20 artış sağlandığına dikkati çekti.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)