77 otelin kaderini belirleyecek karar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Kemer Otelciler Birliği'nin (KETOB) başvurusuna vereceği yanıta göre belirlenecek.
Geçen 23 Haziran'da Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ve 8 belediye çalışanının gözaltına alındığı operasyon sonrasında, ilçede yapı ruhsatı bulunmayan 8 otelin yanı sıra, imara aykırılıkları bulunduğu öne sürülen 38 turistik tesis soruşturma kapsamına alındı. Soruşturma sürecinde Başkan Gül ve 8 belediye çalışanı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yargılama devam ederken Kemer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 38 turistik tesisin de içinde bulunduğu ilçe merkezinde çoğunluğu 5 yıldızlı 77 otelle ilgili inceleme başlattı.
KONU MECLİSE TAŞINDI
Bu otellerin durumuyla ilgili konu, Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Gül'ün başkanlığını yaptığı Kemer Belediye Meclisi'nin Kasım ayı toplantısında ele alındı. Meclis üyelerinin tam kadro katıldığı toplantıyı, otel sahipleri de izledi.
KETOB'un verdiği otel ruhsatlarının iptal edilmemesine yönelik dilekçenin yer aldığı gündem maddesiyle ilgili Meclis'e bilgi veren İmar ve Şehircilik Müdürü Nuray Minta, 77 otelle ilgili 'ruhsat eki fazlalıkları', 'imara aykırılık', 'kaçak yapılar', 'yükseklik fazlalıkları' ve 'ruhsata aykırılık' konularının incelendiğini söyledi.
MUSTAFA GÜL: BİZ FEDAKARLIK YAPTIK
Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ise bu tesislerin ne yaptıranı ne de iskanını veren olduklarını belirterek, şöyle dedi:
"Yani ne inşaat ruhsatını ne iskânını biz verdik. İşletme ruhsatını da biz vermedik. Hatta o dönemlerde içki ruhsatları kaymakamlık tarafından verilmiş. Soruşturma kapsamında sanki bunların hepsini biz yapmışız gibi, sadece Kemer Belediyesi gitti. Biz, o dönemin imar müdürünü ve belediye başkanını da yan tarafımızda görmek isterdik. Biz bu işten kurtulmak için iş yapmış olsaydık geçen sene 10'uncu ayda her otelin başına 3-5 kepçe koyar ve yıkımı yapardık. Biz büyük fedakârlık yaptık, 'neticesini bekleyelim bundan ne sonuç çıkacak' diye bekledik."
DEFALARCA UYARDIK
Bu konuyla ilgili otel sahiplerine 14 ay önce bilgilendirme yaptığını aktaran Başkan Gül, "Bugüne kadar uyarılara devam etmemize rağmen kimse adım atmadı. Ne zaman ki ruhsatların iptali gündeme geldi o zaman harekete geçtiler. Ben ruhsatlarını iptal etmeyeyim de oteller hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam mı etsin" diye konuştu.
Konuyla ilgili söz alan KETOB Başkanı Tayyar Gül ise otel ruhsatlarının iptal edilmemesine yönelik başvurularının siyasi bir konu olarak görülmemesini istedi. Tayyar Gül, "Bu durum Kemer'in en büyük problemlerinden biri. Kemer ilçe merkezinde 25 bin yatak kapasitesi ve 10 bin kişinin istihdamı söz konusu. Kent merkezinde bulunan otellerimizin hiçbiri acentelerle yeni anlaşmalar yapamıyor" dedi.
MHP'li Belediye Meclis üyesi Hakan Tuncer ise "Tesislerin yapı ruhsatlarının iptal edilmesi halinde iş yeri açma ruhsatları ve alkol ruhsatları da iptal edilerek tesisler çalışamaz hale gelecek. Bunun yanında yıldızları da iptal olacaktır. Ruhsatlarını hemen iptal etmek yerine KETOB'un Bakanlığa müracaatının ardından gelecek yanıtı bekleyelim" diye konuştu.
Kemer Belediye Meclisi, KETOB'un Kültür ve Turizm Bakanlığı'na konuyla ilgili yazacağı dilekçenin yanıtını bekleme kararı aldı.
Saffet YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA) -