Kemal Şahin, Avrupa'daki krizin ise çok derin olduğunu ve 10 yıldan önce çözülemeyeceğini belirterek, İtalya'dan sonra göçecek ülkenin Fransa olduğunu öne sürdü.
Antalya Belek'teki oteli Club Mega Saray'da gazetecilerle biraraya gelen Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren Çin'e kaptırdığı tekstil pazarlarını geri kazanmaya başladığını belirtti. Holding olarak ana faaliyetlerinin tekstil olduğunu aktaran Kemal Şahin, 2008'de Türkiye'de küçültüp yeniden yapılanmaya giderek, büyük mağaza zincirlerine kısa sürede büyük volüm yapar hale geldiklerini kaydetti. Türkiye'de halen kumaş üretimi ve boyada en büyük olduklarını dile getiren Kemal Şahin, Ürdün'de üç fabrika kurduklarını, Mısır'da büyümeyi sürdürdüklerini, Etiyopya ve Bulgaristan'da da yeni yatırım projeleri olduğunu açıkladı.
5 FABRİKA SAYISI 8'E ÇIKIYOR
Afrika'da ilk yatırımı Mısır'a yaptıklarını anlatan Kemal Şahin buradaki fabrikalarında bin kişinin çalıştığını belirterek şunları söyledi:
"Oradan güneye doğru gidiyoruz. Yurtdışında Ürdün'de üç, Mısır'da iki fabrikamız vardı. Toplam 10 bin çalışanımız, 1 milyar dolar da ciromuz var. Yeni tekstil fabrikaları olarak Ürdün'de üçüncü fabrikayı kurduk. Mısır'da seçimlerden sonra kurulacak. Bir de Etiyopya'da olacak. Bulgaristan'da var. 6 yıllık bir fabrika. Yenisini yapıyoruz."
ÇİN'İ ABD'DE BÖYLE VURUYORUZ
Yatırımları yurtdışına yapmalarının nedenini "Türkiye'de daha ucuz ürünleri yapma şansımız yok" sözleriyle açıklayan Kemal Şahin, şöyle devam etti:
"Ürdün'de bi 500 kişi çalışıyor. 100- 150 kişiyi Ürdün'den alıyoruz. Geri kalanları Bangladeş, Sri Lanka gibi ülkelerden temin ediyoruz. Orada ürettiğimizi de Amerika'ya satıyoruz. Türk tekstilcileri Amerika pazarını kaybetti. Ama biz Ürdün'den satıyoruz. Ürdün'de işçilik daha ucuz. Bir de Amerika'nın Ürdün ile anlaşması var. Böylece Çin'i Amerika'da vuruyoruz. Çin burada bizim anamızı ağlatıyor. Biz de Amerika'da onların anasını ağlatıyoruz. Bu modelle büyüyoruz. Afrika'ya da bu modelle gidiyoruz. Yeni modeller bularak global pazarda varlığımızı devam ettiriyoruz. Türkiye'den kaçanı başka yerde yakalıyoruz. Mısır'dan kaçarsa Etiyopya'da yakalıyoruz."
'BEYLİKDÜZÜ NİŞANTAŞI GİBİ OLACAK'
Türkiye'de tekstil yerine turizm, inşaat, enerji ve gıdada büyüyeceklerini dile getiren Kemal Şahin, "Gazdan elektrik ve buhar üretiyoruz. Onu büyüteceğiz. Catering hizmeti veren bir şirketimiz var, o da hızla büyüyor. İstanbul'da somut üç otel projemiz var. Kısa zamanda başlayacağız. Beylikdüzü'nde 5 yıldızlı otel, lüks rezidanslar, 5 alışveriş merkezi, meydan ve bin konuttan oluşan Nişantaşı ve Bağdat Caddesi benzeri 1 milyar liralık projemiz var" diye konuştu.
İTALYA'DAN SONRA FRANSA GÖÇECEK
Kemal Şahin, Avrupa'daki krizin kolay kolay çözülemeyecek çok derin bir kriz olduğunu ve 10 yılı alacağını belirterek, İtalya'dan sonra göçecek ülkenin Fransa olduğunu söyledi. Avrupalı şirketlerin krizden dolayı Türkiye'ye yatırıma geldiğine işaret eden Şahin şöyle konuştu:
"Avrupa'da en sağlam ülke Almanya, onlar da korkuyor. İspanya'da büyük sorun yok. Almanya'da ise paranız var korkuyorsunuz, harcamıyorsunuz. Kriz durup dururken size geldi. Bu Türkiye'nin ihracatına da yansıyor. Avrupalılar 'İleride 'euro ne olur, işsiz kalırım' diye korkuyor, az harcama yapıyor. İtalya'nın 2.5 trilyon borcu var. Kurdukları fon 1 trilyonluk fon. İtalya'nın ardından Fransa da göçecek. Çünkü Fransa'nın bankaları kötü durumda. Yani içlerinde elle tutulan bir Almanya, Hollanda, Avusturya ve birkaç küçük ülke var. İspanya hızlı tedbir alabilirse kurtulur. Çünkü İspanya'nın borç stoğu az. İspanya'nın borç stoğu Almanya'nın altında. İtalya'nın açığı fazla. Ondan sonra Belçika yük olabilir. Avrupa'daki bu kriz sağlam ülkeleri de götürüyor. Aslında sorun kuzeydeki ülkelerin ekonomileri, güneydekilerden düşük. Euro, ekonomik gücü farklı olan iki bloğu taşıyamıyor."
Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA)