AB üyesi 6 ülkeyle eş zamanlı uygulanacak 'Hero' projesi kapsamında otomobil üretimleri de bu sistemi kapsayacak.
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa Birliği projesi 112 Acil Çağrı Merkezi uygulamasının pilot olarak Türkiye'de ilk kez hayata geçirildiği Antalya'da, iki gün sürecek yuvarlak masa toplantıları başladı. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk'ün açılışını yaptığı toplantıda İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Rahmi Doğan, tüm acil numaraları 112 olarak tek numara toplayacak projenin uygulamaları hakkında bilgi verdi.
4 NUMARA ZORUNLU
Projede 155 polis, 156 jandarma, 158 sahil güvenlik ve 177 orman olmak üzere dört numaranın 112 acil çağrı altında birleştirilmesinin zorunlu olduğunu belirten Rahmi Doğan, bunun dışındaki diğer acil çağrı numaralarının ise valilere bırakıldığını kaydetti.
10 GÜNDE 10 İLDE DAHA
Isparta'da da sistemin uygulandığını, geçen hafta Mersin, Karaman ve Aksaray illerinde de faaliyete girdiğini söyleyen Doğan, bu ay sonuna kadar da Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Konya, Afyonkarahisar, Burdur ve Denizli'nin de sistemin aktif hale getirileceğini ve toplam 12 ilde uygulanır olunacağını kaydetti.
5 YILDA TÜM İLLERDE KURULACAK
Bu yıl sonuna kadar Ankara, Hatay, Kahramanmaraş, Trabzon, Yalova, Kocaeli'de de 112 Acil Çağrı merkezlerinin faaliyete geçirileceğini dile getiren Doğan, yılda ortalama 16 il planlaması yapılarak önümüzdeki 5 yıl içinde tüm Türkiye'de 112 Acil Çağrı merkezlerinin tamamıyla aktif hale getirilmiş olacağını söyledi.
Türkçesi 'kahraman' anlamına gelen 'Hero' projesiyle 2015 itibariyle tıpkı hava yastığının açılması gibi trafik kazası yaşandığında aracın otomatik olarak 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayacağını belirten Rahmi Doğan, kaza yapan araçtakilerle bu şekilde anında bağlantı kurulabileceğini, bu projenin Aselsan, Tofaş, Renault, Türk Telekom, Turkcell ile ortak yürütüldüğünü söyledi.
Avrupa'da ilk olacak bu projede Bulgaristan, Lüksemburg, Belçika, İspanya, Danimarka ve Türkiye'nin 3 yıla yakın süredir birlikte çalıştığını belirten Doğan, "Bizi bu projeye almamak için çok direndiler. AB üyesi olmayan projedeki tek ülke Türkiye. 2015'ten itibaren bu ülkelerde de eş zamanlı uygulanacak projede, kaza anında araç otomatik olarak 112'yi arayacak. Avrupa'daki tüm otomobil ve diğer araçlar da bu sisteme göre üretilecek. Bu yıl sonunda Bulgaristan'la karşılıklı ilk testlerimiz gerçekleştirilecek" dedi.
ARAMALARIN YÜZDE 80'İ GEREKSİZ
Antalya'da 2012'de 112'yi arama sayısının 1 milyon 428 bin olduğunu belirten Daire Başkanı Doğan, ortalama aylık 119 bin, günlük 3 bin 915 arama olduğunu, bunların yüzde 80'ini gereksiz aramaların oluşturduğunu dile getirdi. Doğan, Antalya'daki aramaların 964 bininin yaz, 464 binin de kış döneminde olduğunu söyledi.
1 DAKİKADA SEVK BAŞLATILIYOR
112 arandığında ortalama 7 saniyede çağrıya yanıt, 17 saniyede konuşma ve ilgili birime yönlendirme, maksimum 1 dakika içinde de olay yerine sevk işleminin başlatıldığını belirten Doğan, Avrupa'daki rakamlara daha da yakın olmak için iyileştirme çalışmalarının yürütüldüğünü dile getirdi.
EN ÇOK RUSLAR ARIYOR
Antalya'daki 112 Acil Çağrı Merkezi'nde biri İngilizce olmak üzere en az iki dil bilen ve toplam 5 farklı dilde hizmet veren personel bulunduğunu da kaydeden Doğan, 2012'de 4 bin 717 İngilizce, 4 bin 112 Rusça, 1835 Almanca ve 568 de diğer dillerde yardım çağrısı alındığını aktardı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -