Geçen eylül ayında İstanbul'daki bir üniversiteyi kazanan 20 yaşındaki Kardelen Tıraş, 'Paşa' adındaki köpeğini anne ve babasının ilgilenemeyeceği düşüncesiyle bahçeli evi olan akrabalarının yanına bıraktı. Akrabalarının evlerinin bahçesindeki köpek, 4 ay önce kayboldu. Tüm aramalara rağmen bulunamayan 'Paşa', dün bir inşaatta yaralı halde bulundu. İnşaat bekçisi tarafından bir hayvan kliniğine getirilen yaralı köpek, tesadüfen orada bulunan Antalya Hayvan Dostları Derneği Başkanı Jale Ünsal'ın dikkatini çekti. Köpeğin sahibini soran Ünsal, inşaat bekçisinin 'sahipsiz' demesinin ardından boynunda çip olup olmadığını öğrenmek için Falez Veteriner Kliniği'ne götürdü. Burada, Veteriner Hekim Mustafa Okay tarafından çip taramasından geçirilen yaralı köpeğin adının 'Paşa' ve sahibinin de Kardelen Tıraş olduğu öğrenildi. Veteriner Hekim Okay, köpeğin kendi kliniklerinin müşterisi olduğunu söyleyerek hayvanın sahibine haber verdi.
Kısa süre sonra kliniğe gelen Kardelen Tıraş ve annesi Filiz Tıraş, aylardır kayıp olan köpeklerini görünce gözyaşlarına boğuldu. Ağlayarak köpeğini okşayan Kardelen Tıraş, her yerde aradığı köpeğine geç de olsa kavuştuklarını söyledi. Anne Filiz Tıraş, köpek 1 aylık iken taktırdıkları çip sayesinde köpeğin teşhis edildiğine dikkat çekerek, "Çalınan veya kaybolan köpekler çip sayesinde bulunabilir. Hayvan sahipleri hayvanlarına mutlaka çip taktırsınlar" dedi.
Veteriner Hekim Okay ise bir inşaatta kangalla dövüşürken yaralandığını öğrendikleri 'Paşa'nın antibiyotik tedavisine başladıklarını ve serum taktıklarını söyleyerek köpeğin en kısa zamanda ailesine teslim edileceğini belirtti.
Antalya Hayvan Dostları Derneği Başkanı Jale Ünsal ise çipin yeni yasalara göre zorunluluk haline geldiğini belirtti. Ünsal, "Çip bir anlamda köpeğin kimliği. Bir pirinç büyüklüğünde olan çip köpeğin derisinin altına yerleştiriliyor ve özel bir cihazla okunuyor. Böylece köpeğin adı, yaşı, cinsi, sahibi başta olmak üzere tüm bilgilere ulaşılabiliyor" diye konuştu.
Süleyman EKİN/ ANTALYA, (DHA)