Amanos Dağları’nın yüksek kesimlerinde yaşlı ya da çürümüş meşe ve gürgen ağaçlarının gövdelerinde bulunan kav mantarları, bölgede hayvanlarını otlatan genç çobanlar tarafından toplanarak yaşlılara veriliyor. Küflerinden temizlenen mantarlar daha sonra kül yardımıyla kaynatılıyor. Ardından kurutulan mantarlar, küçük parçalara getirilerek yakmaya hazır hale getiriliyor. Arpalıuşağı Mahallesi’nde yaşayan Muhammet Arık (86), nesillerdir bu geleneği sürdürdüğünü söyledi. Kav mantarının işlenmesinin zor olduğunu ancak bu yöntemle ateş yakmanın daha zahmetli olduğunu kaydeden Arık, “Günümüz teknolojisinde ateş yakmak oldukça basit ancak bu gelenek zahmetli olduğu kadar da keyifli. Eskiden çakmağın olmadığı dönemlerde bu yöntemler kullanılıyordu. Ailelerimiz yemekleri bu şekilde ateş yakarak yapardı. Çobanlarımızın çantasında bulunurdu. Biz de bu kültürü yaşatıyoruz. Küçük parçalara ayrılan kav mantarlarını demir ve çakmak taşıyla tutuşturduktan sonra ateş yakıyoruz. Bu ateşin üzerine kuru otlar atıp nefes yardımıyla tutuşturduktan alev almalarını sağlıyoruz” dedi.
GELECEK NESİLLERE AKTARIYOR
Geçmişten gelen kültürü gelecek nesillere de aktarmak istediğini dile getiren Arık, küçük çocuklara da bu yöntemi öğrettiğini, ateş yakmaya hazır hale getirdiği kav mantarlarını ücretsiz dağıttığını anlattı.
Mehmet KOCACIK/HASSA (Hatay), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
Koç 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||