ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
23 Ekim 2021 Cumartesi - 09:57

Kaş'ta denizin dibi mayın tarlası gibi

Antalya'nın Kaş ilçesinde, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının, özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini belirlendi.

Kaş ta denizin dibi mayın tarlası gibi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TÜRKİYE Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, bu türü 2000 yılı Eylül ayında Göcek Sarsala koyunda yaptığı dalışta Türkiye'de ilk kez görüntüleyip kayıt altına aldığını hatırlattı. Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi. 

Türkiye'de ilk kez Sarsala Koyu'nda Tahsin Ceylan'ın görüntülediği, İndo-Pasifik kökenli yakıcı hücrelere sahip Cassiopea andromeda türü denizanasının, Kaş kıyılarında yoğun istilası belirlendi. Hem Ceylan hem de türle ilgili akademik çalışmaları olan Doç. Dr. Nurçin Killi, bu denizanalarına dokunulmaması uyarısında bulundu.

TURKIYE'DE ILK KEZ SARSALA KOYU'NDA TAHSIN CEYLAN'IN GORUNTULEDIGI, INDO-PASIFIK KOKENLI YAKICI HUCRELERE SAHIP CASSIOPEA ANDROMEDA TURU DENIZANASININ, KAS KIYILARINDA YOGUN ISTILASI BELIRLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

HASTANELİK OLABİLİRSİNİZ

Bu türü 2000 yılı Eylül ayında Göcek Sarsala koyunda yaptığı dalışta Türkiye'de ilk kez görüntüleyip kayıt altına aldığını hatırlatan TSSF Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, “Polip halindeyken tomurcuklanarak çoğalan tür, medusa formundayken eşeyli olarak çoğalır. Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi.

TURKIYE'DE ILK KEZ SARSALA KOYU'NDA TAHSIN CEYLAN'IN GORUNTULEDIGI, INDO-PASIFIK KOKENLI YAKICI HUCRELERE SAHIP CASSIOPEA ANDROMEDA TURU DENIZANASININ, KAS KIYILARINDA YOGUN ISTILASI BELIRLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

İNANILMAZ ARTIŞ GÖSTERİYOR

Türün muhtemelen gemilerin balast sularıyla Akdeniz'e geldiğini belirten Ceylan, “Şu anda inanılmaz aşırı bir şekilde de çoğaldığını tespit ettik. Ekosistemde hızlı bir değişim yaşıyorlar. Genellikle yüzeye çıkmıyor, dipte yaşıyorlar. Dibe bağımlı yaşasa da pelajik alanda, yani su kütlesinde de görülebilir. İnsanların yüzdüğü alanlarda da dikkat etmeleri ve hiçbir şekilde dokunmamaları gerekiyor" diye konuştu.

SU BİTKİSİ GİBİ GÖRÜLEBİLİYOR

Türle ilgili akademik çalışmalar yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurçin Killi ise, 'Ters-düz denizanası' diye isimlendirilmesinin sebebini, kumlu ve çamurlu zeminlerde şemsiye kısmının üzerinde ters şekilde durması olarak gösterdi. Türün, dalışlarda su bitkisi gibi görülebildiğini belirten Doç. Dr. Killi, savunma ve beslenme amaçlı kısa süreli yüzme davranışı gösterdiğini kaydetti.

TÜRKİYE'DE İLK GÖCEK'TE GÖRÜLDÜ

Türün, Akdeniz'de ilk kez 1990'da İsrail kıyılarından rapor edildiğini açıklayan Doç. Dr. Killi, Süveyş Kanalı'ndan girdiği düşünülen bu türün Akdeniz'e başarılı bir şekilde yerleşmiş ilk Lesepsiyen göçmeni denizanası olduğunu kaydetti. Türkiye kıyılarında ise ilk kez Eylül 2000'de Göcek Sarsala Koyu'nda Tahsin Ceylan tarafından çekilen sualtı fotoğraflarının, Türk kıyılarındaki varlığını ortaya koyduğunu anlatan Doç. Dr. Nurçin Killi, ilk kaydına ilişkin makalesinin de Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu tarafından yazıldığını söyledi.

KAŞ KIYILARINDA YOĞUN GÖZLENDİ

Türün, sonraki dönemlerde İskenderun, Ölüdeniz, Hisarönü ve Güllük körfezlerinde rapor edildiğini ifade eden Doç. Dr. Killi, kıyı sularında bol olarak bulunan bu türün son olarak Kaş kıyılarında Tahsin Ceylan tarafından yoğun şekilde gözlendiğini söyledi. Doç. Dr. Killi, "İlkbahar, yaz ve sonbahar ayları denizanalarının aşırı artışları için uygun sıcaklıkların görüldüğü zamanlar olduğu için kıyı bölgelerde bu türlere çok rastlanmaktadır. Yeşilimsi kahverengimsi renkteki bu canlıların şemsiye kenarı ve ağız kollarında yoğun bir şekilde yakıcı hücreler bulunuyor" dedi.

KUMLU-ÇAMURLU ZEMİNLERDE YAŞIYOR

Girdikleri yeni ortamlara çabuk adapte olabildikleri ve yoğun şekilde üreyebildiklerini anlatan Doç. Dr. Killi, “Tabi ki iklim değişimi, aşırı balık avcılığı, kıyı yapılarının artırılması gibi insan faktörleri de bu canlıların artışına ve yayılımına yardım etmektedir. Ters-düz denizanası daha çok dalışlarla tespit edilmektedir. Sığ sularda, lagünlerde ve kumlu-çamurlu zeminlerde yayılımı yüksektir" diye konuştu.

EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİN

Yakıcı özelliği bulunan bu türün insanlarla temas ettiğinde kızarıklık, yanma, kaşıntı ve hafif acı şeklinde etki edebileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Nurçin Killi, şunları söyledi:

“Fakat bu etkiler temas eden kişinin göstereceği alerjik reaksiyona göre değişebilir. Hassas bünyelerde daha fazla etki görülebilir ve bulantı, kusma gibi etkilere de neden olabilir. Bu canlılarla temas edildiğinde temas bölgesi deniz suyuyla yıkanmalıdır. Patlamamış yakıcı hücrelerin temas yüzeyinden uzaklaştırılması için kredi kartı ile hafifçe sürtülerek yine deniz suyuyla yıkama yapılabilir. Ancak benim tavsiyem, bu tip vakalarda kişinin alerjik tepkisi bilinmediğinden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesidir."

TURKIYE'DE ILK KEZ SARSALA KOYU'NDA TAHSIN CEYLAN'IN GORUNTULEDIGI, INDO-PASIFIK KOKENLI YAKICI HUCRELERE SAHIP CASSIOPEA ANDROMEDA TURU DENIZANASININ, KAS KIYILARINDA YOGUN ISTILASI BELIRLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE ILK KEZ SARSALA KOYU'NDA TAHSIN CEYLAN'IN GORUNTULEDIGI, INDO-PASIFIK KOKENLI YAKICI HUCRELERE SAHIP CASSIOPEA ANDROMEDA TURU DENIZANASININ, KAS KIYILARINDA YOGUN ISTILASI BELIRLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE ILK KEZ SARSALA KOYU'NDA TAHSIN CEYLAN'IN GORUNTULEDIGI, INDO-PASIFIK KOKENLI YAKICI HUCRELERE SAHIP CASSIOPEA ANDROMEDA TURU DENIZANASININ, KAS KIYILARINDA YOGUN ISTILASI BELIRLENDI. HEM CEYLAN, HEM DE TURLE ILGILI AKADEMIK CALISMALARI OLAN DOC. DR. NURCIN KILLI (FOTODAKI), BU DENIZANALARINA DOKUNULMAMASI UYARISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE ILK KEZ SARSALA KOYU'NDA TAHSIN CEYLAN'IN GORUNTULEDIGI, INDO-PASIFIK KOKENLI YAKICI HUCRELERE SAHIP CASSIOPEA ANDROMEDA TURU DENIZANASININ, KAS KIYILARINDA YOGUN ISTILASI BELIRLENDI. HEM CEYLAN, HEM DE TURLE ILGILI AKADEMIK CALISMALARI OLAN DOC. DR. NURCIN KILLI, BU DENIZANALARINA DOKUNULMAMASI UYARISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE ILK KEZ SARSALA KOYU'NDA TAHSIN CEYLAN'IN (FOTODAKI) GORUNTULEDIGI, INDO-PASIFIK KOKENLI YAKICI HUCRELERE SAHIP CASSIOPEA ANDROMEDA TURU DENIZANASININ, KAS KIYILARINDA YOGUN ISTILASI BELIRLENDI.(FOTO:ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- 

 
Akdeniz gece boyunca sallandı
 
Bir tehlike sinyali de o göl için geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz gece boyunca sallandı
Akdeniz, özellikle Girit Adası olmak üzere sabaha kadar yine depremlerle ...
Antalya'da pitbull dehşeti!
ANTALYA'da pitbull cinsi köpek, market içinde saldırdığı 11 aylık Sadrettin ...
'Romeo ve Juliet' büyüledi
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (Antalya DOB), Shakespeare'in aynı adlı ...
 
Serik'te Akçaalan Kapalı Pazar Yeri temeli atıldı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde düzenlenen törenle Akçaalan Kapalı Pazarı Yeri'nin temeli atıldı.
Çocuklar 'Yaman ve Bal' ile Kızılkule'yi keşfetti
ALANYA Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte öğrenciler, Kızılkule'yi ...
'Sürdürülebilir Gelecek' webinarı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Akdeniz Üniversitesi ve KalDer ...
 
Alanya'da, 2 kardeşin yaralandığı bıçaklı kavga kamerada
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, 2 grup arasında sokak ortasında çıkan kavgada ...
Başkan Uysal, Yörüklerle buluştu
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ...
Moğol hırsızlar tutuklandı
ANTALYA ve çeşitli ilçelerdeki alışveriş merkezlerinden kıyafet çaldığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva