Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye işbirliğinde yürütülen Kaş- Kekova ÖÇK Bölgesi Sürdürülebilir Turizm ve Deniz Yönetim Planları projelerinin değerlendirme toplantısı yapıldı. Kaş Ziraat Odası'nda yapılan toplantıya Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Koçak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, bilim insanları, mahalle muhtarları ve uzmanlar katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Koçak, "Türkiye'de 18 ÖÇK bölgesi var. Bu toplantıdan çıkacak sonuçlar, Kaş- Kekova ÖÇK bölgesinde yapacağımız çalışmalara, bölgenin geleceğine ışık tutacak. Buranın geleceğini belirleyecek" dedi.
Ardından uzmanlar tarafından 2009 yılında başlatılan arazi çalışmaları, ekolojik çeşitlilik açısından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Uzmanlardan Rabia Nurhan Dündar uzun bir sunum yaptı. Dündar, şöyle konuştu:
"Kaş- Kekova Özel Çevre Koruma bölgesi doğa, tarih ve kültür açısından çok zengin bir yapıya sahip. Likya kıyılarındaki önemli bir zenginlik. Aynı zamanda deniz koruma alanı. Özel bir ekolojik bölge. Bu bölgede bir tür canlı yaşamını sürdürüyor. Dünyada ender bulunan Kaş- Likya orkidesi var. Denizde nesli tükenmekte olan orfoz ve lahoz balıkları var. 260 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Bunun 92 kilometrekaresi deniz, 168 metrekaresi karada yer alıyor. Ancak yüzde 64'ü adalar ve denizden oluşuyor. Tarım alanı sadece yüzde 8'lik bir paya sahip. Bölge maki bitki örtüsüyle kaplı. 8 mahalle bu koruma alanının içinde yer alıyor. Kaş'a bağlı Bayındır, Belenli, Boğazcık ve Sahil Kılınçlı, Demre'ye bağlı Üçağız, Çevreli, Kapaklı ve Yavı mahalleleri proje içinde yer alıyor. Bu çalışmalar 2009 yılında başladı. Bölgenin yüzde 73'ü yeşil alanla kaplı. Sadece alanın yüzde 13'ü özel mülkiyet. Yüzde 6'sı hazine arazisi, yüzde 4'ü 2B kapsamında. Böyle bakir, bitki ve canlı bakımından zengin bir alana sahibiz."
Ardından farklı üniversitelerden Prof. Dr. Cemal Varol Tok, Prof. Dr. Alp Salman, Prof. Dr. Aziz Aslan, Doç. Dr. Şehnaz Şener, Doç. Dr. Ferhat Matur, doktor öğretim üyeleri Mehmet Karaca ve Özlem Çetin, Kaş- Kekova ÖÇK bölgesinin canlı, bitki, su altı canlıları, kuşlar, endemik bitkiler gibi farklı konularda sunumlar yaptı, soruları yanıtladı.
Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |