Özel bir hastanede görevli psikolog Sevim Buzkan, karne dönemi yaklaşırken her öğrencide düşük not kaygısı ile görülen stresin azaltılması ve ilerleyen zamanda sıkıntılı olan derslerle baş edilmesi için ailelere birçok görev düştüğünü söyledi. Ailelerlerin, notları ne olursa olsun çocuklarına kıymetli olduklarını anlatmalarını ve onlara her koşulda değer ve önem verdiklerini göstermelerini isteyen Buzkan, şunları söyledi:
''Çocuklara okuldaki başarısının kişiliğiyle alakalı olmadığı, kişiliğinin değerlendirilmediği sadece başarı yönünden çeşitli eksikleri olduğunu belirtmek gerekir. Okuldaki başarıda, eksiklikler tamamlandıktan sonra her şeyin yoluna gireceğine çocuklar inandırılmalı. Bu sayede çocukta özgüven eksikliği probleminin oluşmaması sağlanacaktır. Çocuğunuzun başarısız olduğu derslerin üzerinde durmak yerine, başarılı olduğu konuları, spor, müzik ve resim gibi alanların da var olduğu, bunları başardığına göre dersleri de kolaylıkla halledebileceğini ona söylenerek cesaretlenmesini sağlayabilirsiniz. Önemli olanın o derste başarılı olmak yerine, onun ne kadar çaba sarfetmiş olduğunu belirtirseniz çocuğunuz için önemli olan olumlu adımı atmış olursunuz.''
Ailelerin çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini, onları tanımalı, derse nasıl çalışması ve adapte olması gerektiğini öğretmelisi gerektiğini belirten psikolog Sevim Buzkan, şöyle devam etti:
"Eğer çocuğunuz elinden geleni yaptığını düşünüyor ve siz de bunu görüyorsanız karnenin sonucu ne olursa olsun o iyi bir karnedir. Karne alındıktan sonra çocuklara hemen eksik olan konuları ve dersleri çalışmasını, arkadaşlarına yetişmesini söyleme yerine, onlara tatil yapması için zaman vermeli ve o dönemi kaliteli geçirmesi sağlanmalıdır. Çocuğunuzu asla yargılamayın, başarısızlıklar halledilir; ancak çocuğunuz üzerinde bıraktığınız ufak kötü etki, psikolojik anlamda ciddi bozukluklara neden olabilir. Çocukların psikolojik ve fizyolojik sağlıkları her şeyden önemlidir."