ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde Selçuklular döneminden kalan Evdirhan, kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından kültür merkezine dönüştürülecek. Kazılarda işçi olarak çalışan kadınlar ise bu sayede evlerine katkıda bulunuyor.
Selçuklu Sultanı İzzeddin 1. Keykavus tarafından 1210-1219 yıllarında yaptırılan, ancak bakımsızlık nedeniyle yüzde 75'i kullanılamaz durumdaki Evdirhan'ı gün ışığına çıkarma çalışmaları sürüyor. Evdirhan'ı ziyaret eden Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Turgay Genç, Döşemealtı bölgesinin geçmiş tarihten itibaren insanlık tarihinin ve yaşamının ev sahipliğini yaptığını hatırlatarak, Evdirhan'ın da tarihimizin önemli eserlerinden biri olduğunu söyledi.
KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK
Başkan Genç, Karain Mağarası, Frigyalılar dönemine ait Büyük İskender'in kuşatıp fethedemediği Termessos ve Anadolu Selçuklu Dönemi'ne ait eserleri ile Döşemealtı'nın zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Evdirhan bu değerlerimizden sadece bir tanesi. İçler acısı bir durumdaydı. Yok olma noktasındaydı. Biz de tarihsel ve kültürel sorumluluğumuzu yerine getirerek bu değerleri geleceğe taşımak istedik. Bununla ilgili Vakıflar'dan tahsisini aldık. Akdeniz Üniversitesi'ndeki hocalarımızla birlikte ön restorasyon projelerini hazırladık. Belediye olarak biz de kazı çalışmalarının startını verdik. 3 aylık kazı sürecinden sonra uygulama restorasyon projeleri tamamlanacak. Hedefimiz, 2 veya 3 yıl içerisinde restorasyonu tamamlayarak Döşemealtı'ndaki bu mirasımızı kültür merkezi gibi tüm Antalya'ya ve Türkiye kazandırmak."
Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nevzat Çevik ise Evdirhan'ın, Antalya'nın önemli tarihi değerlerinden biri olduğunu söyledi. Özellikle beylikler ve Selçuklu dönemini kapsayan en kıymetli varlıklardan olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Nevzat Çevik, “Evdirhan 13. Yüzyıl başında yapılan ve ölçü olarak ilk sırada bulunan bir hanımız. Burayı biraz daha kendi haline bıraksak kaybolacak. Buradaki çalışma bittiği zaman restorasyon yapılacak ve daha da önemlisi bu işlevlendirilecek" dedi. Prof.Dr. Nevzat Çevik, restorasyon sayesinde burasının yaşamını sürdürmeye devam edeceği gibi halkın da işine yarayacağını kaydetti.
Kazı alanında işçi olarak çalışan bölge kadınları ise bu sayede evlerine katkı sağladıklarını söyledi.
Antalya'da kültür kahvaltılarına bir yenisi daha eklendi. Tarihi bir mekana uzun uzun sofralar kuruldu, burasının restorasyonu yumurta, peynir, domates, zeytin, börek ve reçellerden oluşan enfes bir kahvaltıyla gazetecilere anlatıldı. Bu masa tamamen doldu ve gazeteciler yumurta kokulu bir tarihi gün daha yaşadı.
Prof. Dr. Nevzat Çevik kahvaltıdan sonra tarihi alana çıkıp gazetecileri bilgilendirdi
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) -