Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından düzenlenen konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Özmen Metin, intihar vakaları üzerine araştırmalarını anlattı. Türkiye'de 1 yılda 100 bin kişiden 15 ile 30 arasında kişinin intihar ettiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Metin, 15- 25 yaş aralığı ile 35- 45 yaşlarındaki kişilerde intihar olaylarının daha sık yaşandığını belirtti. İntihar vakalarının mesleklere göre değişkenlik gösterdiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Özmen Metin, en riskli meslek grupları arasında doktorlar, sanatçılar, işi gereği silah taşıyan kişiler ve gece çalışan kişilerin yer aldığını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Metin, madde bağımlılığı ve depresyon gibi faktörlerin intihar riskini artırdığını ve psikolojisi bozuk kişilerin intihara daha eğilimli olduğunu dile getirdi.
Kadınların intihar girişiminin erkeklere oranla 4 kat fazla olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Metin, erkeklerde ise ölümle sonuçlanan olayların kadınlara göre 3.5 kat yüksek olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Metin, kadınların genellikle intihar olaylarında bilek kesme, ilaç alımı gibi yollara başvurduğunu, erkeklerin ise silah kullanımı, kendini asma gibi yöntemleri seçtiğini aktardı.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bülent Şık da belirli aralıklarla oda tarafından gerçekleştirilen toplantılarda mesleki sorunların yanı sıra toplumu ilgilendiren konular hakkında da gıda mühendislerine bilgi verildiğini anlattı.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)