Ülkemizde günde 25.295, yılda 9.2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu miktar günde 101 milyon adet,yılda 37 milyar adet ekmeğe denk düşmektedir.95 Milyon adet ekmek tüketilirken 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir.Ülkemizde 1 yılda çöpe atılan 2.1 miyar adet ekmeğin parasal değeri 1.5 milyar tl dir. Bu parayla 80 hastane,500 okul ,500 km yol,on binlerce konut ve köprü inşa edilebilir.
Kurumsal israf oranı; lokanta ve otellerde %0.8,personel yemekhanelerinde % 0.7, öğrenci yemekhanelerinde ise %1.4 olarak tespit edilmiştir. Bireysel parça ekmek israfı personel yemekhanelerinde % 8.7,öğrenci yemekhanelerinde ise %14.1 olarak tespit edilmiştir.
Dedeman Oteli aşçıları bayat ekmekten ; içli köfte, çiğ köfte,tatlılar, mantı gibi herkesin kolaylıkla yapabileceği yemekler sundu.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak bayat ekmek dönüşüm projesi hakkında şu sözleri söyledi;
‘’ Buğday dışarıdan ithal ediliyor. Bu nedenle dışarıya paramızın gitmemesi açısından ekmek tüketirken dikkatli olmalıyız. Bu şekilde farkındalığımız artar. Dünyanın birçok yerinde açlık çekilirken,bizim ekmek israf etmemiz bize yakışmayan davranış olur.Hepimizin evinde evcil hayvan da yok.Bu durumda siz basın mensuplarına önemli görevler düşüyor.Bu kampanyayı doğru şekilde aktarmanız gerekiyor.Ekmek israfını önlemek için daha küçük ekmekler üretmek ve ihtiyacımız kadar ekmek almak gerekir. Başbakan’ın başlattığı bu proje umarım başarılı olur’’
Ceren KURT/Gün Haber