Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
Başkan Böcek dede oldu
Başkan Böcek dede oldu
Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
7 Şubat 2012 Salı - 15:53

İşte Türkiye’nin GDO gerçeği

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak GDO ile ilgili çok özel açıklamalarda bulundu.

İşte Türkiye’nin GDO gerçeği
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Uzun yıllardır ülkemizin, Türkiye'nin gündeminden düşmeyen hastalıkların çoğalmasına neden olduğuna inanılan, üzerinde bir çok akademisyenin farklı görüşler belirttiği, vatandaşın bitmeyen çilesi, gündeminden düşürmediği GDO (Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar) konusuna Prof. Dr. Ahmet Çolak'tan farklı bir bakış.
AVANTAJLI ÜRETİM METODU
Tarımdan daha büyük miktarlarda ürünü daha az ilaç ve gübre kullanarak elde edebilmek büyük ticari kuruluşların yöneldiği bir alandır. Bu anlamda gelişen biyoteknoloji uygulamalarından bir tanesi de GDO'dur.Hastalık ve zararlılara dayanıklılık, kısa sürede dayanıklı türlerin elde edilmesi, iklim ve çevre koşullarına bağlı olmadan laboratuar koşullarında üretim gibi avantajlı yönleri nedeniyle bir türden diğerine gen aktarımı giderek hızla yaygınlaşan bir üretim metodu olmuştur. Bu yöntemin kullanılması ile verimliliğin artırılması, pestisit (tarım ilacı)kullanımında azalma, toprak ve suyun korunması, kirli toprakların temizlenmesi, ürün kalitesini artırma gibi avantajların sağlanması hedeflenmektedir.
GDO’LU BİTKİ LEHİNE GELİŞMELER
Ancak yapılan uygulamalarda gerek hayvan deneylerinde gerekse insanlarda görülen bazı simptomlar üzerine alerji, zehir etkisi (toksisite), kanserojen etki, insan bünyesinde antibiyotiğe dirençli mikropların gelişmesi ve besin kalitesinde bozulma gibi olgular ve riskler tespit edildiği konuyla ilgili bilim insanları tarafından belirtilmektedir.  Diğer yandan toprak ve su kirliliği(toprak kısırlığı), faunada (çevremizde bulunan hayvanlar aleminde) bazı türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması, toprakta bulunan gözle görülmeyen canlıların(mikroorganizma) zararlı etkilerinin artması (bakteri ve virusların antibiyotiğe dirençli ve daha patojen hale gelmeleri, floranın (çevremizde bulunan bitki varlığının) zarar görmesi, tarımı yapılan kültür bitkilerinin yabani akrabalarının soyunun tükenmesi ve terminatör (çoğalmayı önleyici) genlerde özellikle çiçek tozları vasıtasıyla doğaya gen kaçışı nedeniyle biyolojik çeşitliliğin GDO'lu bitki lehine bozulması ve böylece toprak, hava ve Sudan sonra dördüncü. doğal kaynağımız olarak nitelediğimiz genetik çeşitliliğin yok olması ve bunun sonucunda mutlak dışa bağımlılık gibi hayli olumsuz sonuçların doğması da beklenen çevresel riskler arasındadır.
KLASİK ÜRETİMİ BOZACAK
Bütün bunların dışında sosyo ekonomik riskler de sözkonusudur. Bu tohumların klasik üretim tohumlarına oranla %25-100 daha pahalı oldukları bilinmektedir.Tek tip çeşit ve ilaç kullanımı burada etkilidir. Tohumluğun her yıl dışarıdan satın alınması söz konusudur. Aynı bölgede transgenik (GDO'lu) ve klasik üretimin birlikte yapılması durumunda klasik üretimde çeşit özelliğinde bozulmalar meydana gelebilecektir. GDO'lu bitkisel üretimin Türkiye'de yaygınlaşması durumunda bu ürüne karşı olan ve de denetleyici olan ülkelere Türkiye'nin klasik tarımla ürettiğini de satamama riski ile karşı karşıya kalınabilecektir. Ayrıca Türkiye'nin şu anda üretici değil pazar olduğu gerçeği de bir çok üstünlük ve sakıncayı da bünyesinde barındıran dikkatlerden kaçmaması gereken bir olgudur.
SAVAŞLARDA GENETİK MATERYAL
Tüm bu risklere rağmen küresel açlık, artık sürekli hale gelen gıda krizi, iklim değişikliği gibi faktörlerin etkisiyle ve olumsuz niteliklerin giderilmesine yönelik çalışmaların da desteğiyle modern biyoteknoloji tekniklerinin bir gün kullanılabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle bilim insanlarımızın ve de özellikle tarım alanında çalışanların diğer yaşam bilimleri, tıp ve sosyal bilim disiplinleri ile birlikte teknik ve sosyolojik çalışmaları hızla hayata geçirmeleri ve modern biyoteknolojinin diğer tekniklerini de bu tartışmanın dışında tutarak uygulamaya aktarmaları gerekmektedir. Geleceğin soğuk ve sıcak savaşlarında artık genetik materyal en önemli doğal kaynaklardan biridir. Bu statüsünün yaratacağı tarımsal ekonominin tasarımını yapmak konusunda ve sürecin yönetilmesinde Ziraat Fakültelerine büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.
HÜKÜMET DESTEK VERMELİ
Hükümetimizin de stratejik önemi olan bu alanda yürütülen araştırmaları desteklemesi zengin bilim insanı potansiyeline sahip üniversitelerimize güdümlü projelerle yol açması kanımca doğal bir beklentidir.  Not: Makalenin hazırlanmasında Prof. Dr. Murat Özgen, Prof. Dr. Filiz Ertunç, Prof. Dr.Sabahattin Özcan, Prof. Dr. Cengiz Sancak, Doç. Dr. Melahat Avcı Birsin, Doç.Dr. Mustafa Yıldız, Doç.Dr. Cem Özkan, Doç.Dr. Hakan Ulukan'ın bilimsel makalelerinden yararlanılmıştır.
HABERLER.COM

 
Aytaç Durak ilk duruşmada tahliye oldu
 
Türkiye böyle skandal görmedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aytaç Durak ilk duruşmada tahliye oldu
Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden 24 ay önce uzaklaştırılan ...
Cumhurbaşkanlığı’na 1 milyon liralık Dersim davası
Tunceli Barosu avukatlarından Barış Yıldırım, 1937-38 Dersim olayları ...
Taşkın felaketi havadan görüntülendi
Edirne'deki Meriç ve Tunca Nehri'nin taşmasının ardından çevresini sular ...
 
Okulun duvarı çöktü, faciadan dönüldü
Ankara'nın Beypazarı İlçesi'ndeki Çayırlıoğlu İlköğretim Okulu'nun arka ...
Yeşil’e yakalama kararı
Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu’nun 18 yıl önceki ...
Psikolojisi bozulunca anıta çıktı!
İzmir'de, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın üzerine çıkan ve ...
 
Gökçeada’yı ayağa kaldıran öğretmen tacizi
Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'ndeki meslek lisesinde vekil öğretmenlik ...
Başbuğ’un koğuş arkadaşı Tolon oldu
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 5 Nolu Cezaevi F9 bloğundaki ...
Samsunspor kafilesine tren çarptı
Karabükspor maçından dönen Samsunspor kafilesinin içinde bulunduğu otobüse ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva