27 Aralık 2011'den bu yana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Aytaç Durak, birlikte tutuklandığı damadı Bekir Cavcav, Adana Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen ve Durak İnşaat Limited Şirketi çalışanı Atilla Kuzucu ile birlikte cezaevi aracıyla sabah saatlerinde adliyeye getirildi.
JANDARMADAN GÖRÜNTÜ ÖNLEMİ
Aytaç Durak'ın görüntülenmemesi için jandarma geniş önlem aldı. Cezaevi araçlarının getirildiği adliyenin yan tarafında güvenlik kordonu oluşturan jandarma, Durak'ın görüntülenmesine izin vermedi. Cezaevi araçlarına da kimseyi yaklaştırmayan jandarma, zaman zaman gazetecilerle tartıştı. Cezaevi aracından indirilen Durak ve yanındaki tutuklu sanıklar, adliye içine alındı.
MAHKEME BAŞKANI UYARDI
Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada mahkeme başkanı 58 sayfalık iddianameyi özetleyerek okuyup, sanıklar hakkındaki suçlamayı hatırlattı. Sanıkların savunmalarını yaparken sadece iddialarla ilgili konuşmaları konusunda uyarıda bulundu.
'BİLİRKİŞİLER TETİKÇİLİK YAPMIŞLAR'
İlk savunmayı Aytaç Durak yaptı. Konuşmasına mahkeme heyetini selamlayarak başlayan Durak, kendisinin cezaevine konulmasına kadar devam eden sürecin, içerisinde rüşvet pazarlığı olduğu iddia edilen kaseti dinletmesiyle başladığını söyledi.
Kasetin açıklanmasının ardından ortaya atılan karşılıklı iddiaların basında geniş yer bulduğunu belirten Durak, "Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı haklı olarak müfettiş gönderdi. Müfettişler de bilirkişiden rapor istedi. Defterdarlıktan seçilen 3 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı ve kafaları karıştıran 7 klasörlük rapor doğrultusunda polis de fezleke düzenledi. Kafalar karıştırıldığı için de bizler tutuklandık. Bilirkişiler adeta tetikçilik yapmıştır" dedi.
Söz konusu ihaleden önce kendisinin yetkisini devrettiğini ifade eden Durak, "Benim bu ihaleye damadımın girdiğini bilsem, kendisine girme derdim. Kaldı ki ihaleye girmesi de yasalara uygundur" diye savunma yaptı.
'YASALARA UYGUN YAPILDI'
Davaya konu olan arsanın yasalara uygun olarak ihalesinin yapıldığını belirten sanıklardan dönemin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen, "O gün 16 adet parselin satışı yapıldı. Her şey yasalara uygun şekilde yapıldı" dedi.
"ZATEN ZARAR ETTİM"
Hakkındaki suçlamayı kabul etmeyen Aytaç Durak'ın damadı Bekir Cavcav ise "Ben yasaları cezaevine girdikten sonra öğrendim. Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Ben isteseydim, kendim girmez yerime başkasını sokardım. Kaldı ki ben bu arsa konusunda zarar ettim" diye konuştu.
Diğer sanıklarla sanık avukatları suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla tutuklu sanıkların tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Kararın ardından salonda ve adliye koridorunda bekleyen tutuklu yakınları sevinçten birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.
GÖL MANZARALI ARSA SATIŞI 6 YIL ÖNCE YAPILDI
Soruşturma konusu olan Merkez Sarıçam İlçesi Menekşe Köyü'nde Seyhan Baraj Gölü manzaralı 13 bin 56 metrekarelik arsanın, belediyeye ait 6 bin 528 metrekarelik hissesi 2006'da ihaleyle satışa çıkarılmış, ihaleye giren iki kişiden biri olan Durak'ın damadı Bekir Cavcav, 278 bin lira bedelle söz konusu arsayı satın almıştı. Satışa konu edilen parselin diğer hissedarı Ahmet Nuri Karabaş ise ihalenin mevzuata aykırı gerçekleştirildiğini, önalım hakkının engellenerek mağduriyetine neden olunduğu iddiasıyla yargıya başvurmuştu. Durak'ın görevden uzaklaştırılmasının ardından İçişleri Bakanlığı müfettişleri bu konuyla ilgili de inceleme yapmış, hazırlanan raporun ardından İçişleri Bakanlığı Durak hakkında soruşturma izni vermişti.
Mehmet KAYMAK- Yusuf BAŞTUĞ - Fatih KARAÇALI/ADANA, (DHA)