GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
23 Mart 2023 Perşembe - 09:33

İstanbul'da tarihi yapılara 'geleneksel yöntemle' güçlendirme

İSTANBUL'da tarihi yapılarda güçlendirme çalışmaları sürüyor. Fatih'te bulunan Tarihi Atik Mustafa Paşa Camii'nde, 2021 yılında başlayan çalışmalar devam ediyor.

İstanbul da tarihi yapılara  geleneksel yöntemle  güçlendirme
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün müzeler ve kültür varlıkları için acil afet planı kapsamında, tarihi Atik Mustafa Paşa Camii'nde 2021 yılında başlayan kapsamlı restorasyon çalışmaları devam ediyor. Eyüpsultan Ayvansaray'da bulunan tarihi yapı, Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilmiş, Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştü. Halk arasında ise 'Hazreti Cabir Camii' adıyla da bilinen Atik Mustafa Paşa Camii'nin güçlendirme çalışmalarının Mayıs ayının sonunda tamamlanması bekleniyor. Caminin bakım-onarım, restorasyon, konservasyon ve ihtiyaç duyulan yerlerde güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar sırasında üç boyutlu modeli oluşturulan caminin, deprem sırasında ana kubbesinin yıkılmasını engellemek için, karbon filelerle güçlendirme uygulaması da yapıldı. Caminin 4 duvarı ise, Osmanlı döneminden bugüne geleneksel bir yöntem olarak kullanınan 'gergi' sistemiyle bütün haline getirildi. Bu yöntemle duvarlar birbirine bağlanarak, deprem sırasında caminin yıkılmasının önlenmesi planlanıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, çalışmalarda kullanılan 'Tarihi Horasan Harcı'nın ise; tuğla kırığı, taş tozu ve kaymak kireçten oluşan bir yapı malzemesi olduğunu, güçlendirme tekniği olarak değil, yapının özgünlüğünü korumak için kullanıldığını ifade etti. 

"ANA KUBBE İÇİN KARBON FİLELER İLE GÜÇLENDİRME YAPILDI"

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Yüksek İnşaat Mühendisi Alper Koyutürk, "Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak restorasyon çalışmalarına başlamadan önce, alanında uzman akademisyen hocalarımızdan oluşan bir bilim kurulu oluşturduk. Burada bize katkı sunması için Prof. Dr. Feridun Çılı hocamız ile birlikte çalışıyoruz. Hocamızla birlikte bu yapıya ilişkin 3 boyutlu model oluşturduk. Bu modele göre, ana kubbede deprem esnasında göçmeyi engellemek için, karbon filelerle güçlendirme uygulaması yapmamız gerektiği ortaya çıktı. Bu uygulamayı tamamladık. Yapının beden duvarlarının beraber çalışması, deprem anında göçmemesi için, paslanmaz çelik gergi sistemiyle, yapının bir bütün olarak çalışmasını sağlamayı amaçladık. Ayrıca yapının beden duvarlarının içindeki boşlukların oranını ve yerlerini tespit etmek için, bir tarama sistemi yapıldı. Bu tarama sonucunda ortaya çıkan boşluklara, hidrolik kireç esaslı enjeksiyon uygulaması yapılarak, beden duvarlarının güçlendirilmesi sağlandı. Geleneksel yapım tekniğine göre yapılan yapılarda, bu yapının beden duvarlarının beraber çalışması bazen pek mümkün olamıyor" dedi. 

"GELENEKSEL YÖNTEMLE DUVARLARI BİRBİRİNE BAĞLAMIŞ OLUYORUZ"

Deprem sırasında duvarların bir bütün olarak göçmesini engellemek için, duvarları birbirlerine bağladıklarını belirten Koyutürk, "Depremde göçme olmaması için yapının duvarlarının beraber çalışmasını istiyoruz. Depremde yatay bir kuvvet ortaya çıkıyor. Bu kuvvete karşı duvarların karşılık verebilmesi, hasar almaması ve göçmemesi için duvarların beraber çalışmasını sağlamak gerekiyor. Tarihi yapılarımızda bu geleneksel metodu kullanıyoruz. Dolu demirlerle yapılan bir gergi sistemiyle, paslanmaz çelik malzeme kullanarak duvarları birbirine bağlamış oluyoruz. Bu sistemle yapının 4 duvarını da birbirine bağlayarak, beraber çalışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde depremden gelen yükleri beraber karşılayan duvarlar, göçmemiş oluyor. Ramazan ayının sonunda bu camiyi açmayı planlıyoru" diye konuştu.

"HORASAN TEKNİĞİ YAPIYI ÖZGÜN HALE GETİRMEK İÇİN YAPILAN UYGULAMA"

Anıtlarda kullanılan 'Tarihi Horasan Harcı'nın güçlendirme tekniği olmadığını da belirten Koyutürk, "Horasan tekniği diye bir güçlendirme tekniğimiz ne yazık ki yok. Literatürde de yok, böyle bir uygulamamız da yok. Önce 'Horasan Harcı'nın ne olduğundan bahsetmek lazım. Horasan Harcı aslında, tuğla kırığı, taş tozu ve kaymak kireçten oluşan bir yapı malzemesi. Geleneksel yöntem ile yapılan yapılarda bu malzeme kullanılmış. Tarihi yapılar genelde 'Horasan Harcı' ile yapıldığı için, özgünlüğüne dönmesi adına, yapılan analizler sonucunda restorasyonu da bununla devam ettiriyoruz. Aslında bu bir güçlendirme tekniği değil. Yapıyı özgün haline getirmek için yapılan bir uygulama. Yıllar içinde yapılan çimentolu sıvalar, güçlendirmeler veya eklentileri yapıdan arındırarak, özgünlüğüne döndürmek için yaptığımız bir uygulama. Genelde anıtsal yapılarımızda, Horasan Harcı, kullanılan bir malzemedir" dedi.

"İLK BİLİMSEL ÇALIŞMA 2018 YILINDA BAŞLADI"

Camii hakkında bilgi veren Yüksek Mimar Özlem Reisoğlu Uçarkuş ise, "Atik Mustafa Paşa Camii halk arasında Hz. Cabir Camii olarak bilinen bir tarihi yapı. Bizans döneminde 9. yüzyılda kilise olarak inşa edilmiştir. Daha sonra İkinci Beyazıt döneminde Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. Yapı içerisinde hazreti sahabeden Hazreti Cabir Bin Abdullah'ın makamı yer aldığından, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Yapının ilk bilimsel çalışması 2018 yılında başlamıştı. Onaylanan projeler doğrultusunda 2021 yılında kapsamlı restorasyon çalışmalarına başlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak her restorasyon uygulamamızda yaptığımız gibi, ilk olarak yapı arındırıldı. Yapıda 1980'li yıllarda yapılan çimentolu sıvalar raspa (eğelemek,düzleştirmek için kullanılan çelik ekipman) edilerek alındı. Çimentolu sıvıların altında yer alan, özgün derz ve  sıvalardan numuneler alınarak laboratuvarlara gönderildi. Üniversitelerden gelen analiz raporları doğrultusunda, yapının özgün harcına uygun Horasan Harcı ile  sıvaları yapılmıştır" dedi. 

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. PASLANMAZ CELIK GERGI SISTEMLERI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. PASLANMAZ CELIK GERGI SISTEMLERINI DISARIDAN GORUNTUSU.. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. PASLANMAZ CELIK GERGI SISTEMLERINI DISARIDAN GORUNTUSU.. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. PASLANMAZ CELIK GERGI SISTEMLERINI ICERIDEN GORUNTUSU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. CAMININ ICERISINDEN GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. YAPILAN CALISMALARDAN  GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. YAPILAN CALISMALARDAN  GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. YUKSEK YUKSK INSAAT MUHENDISI ALPER KOYURTURK. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

KRİSTOS PANTEPOPTES KİLİSESİ OLARAK 1059'DA İNŞA EDİLEN VE SADRAZAM KOCA MUSTAFA PAŞA TARAFINDAN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLEN HALK ARASINDA ‘HAZRETİ CABİR CAMİ’ ADIYLA DA BİLİNEN ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİ OLASI MARMARA DEPREMİNE KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR. YUKSEK MIRMAR OZLEM YESILKUS UCARKUS.  FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

BALAT DA BULUNAN HZ CABIR CAMI DE ONARIM CALISMALARINDA SONA YAKLASILDI(FOTO ALI AKSOYER/ISTANBUL(DHA))

BALAT DA BULUNAN HZ CABIR CAMI DE ONARIM CALISMALARINDA SONA YAKLASILDI(FOTO ALI AKSOYER/ISTANBUL(DHA))

Rojda ALTINTAŞ- Ali AKSOYER - Mehmet CANBULAT/İSTANBUL, (DHA)

 
Depremzedelere destek olmak için çay sattılar
 
Cristiano Ronaldo yeni rekor için saha çıkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremzedelere destek olmak için çay sattılar
ERZURUM Oltu ilçesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve ...
Para karşılığı deprem tahmini yapan kişiler hakkında suç duyurusu
ARAMA kurtarma gönüllüsü Oksal Erev, sosyal medya üzerinden deprem tahmini ...
Kahramanmaraş'ta 4.3 büyüklüğünde deprem
KAHRAMANMARAŞ'ın Onikişubat ilçesinde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Brezilyalı modele silahlı saldırı
KAĞITHANE'de kargo teslimatı yapma bahanesiyle iletişim kuran şüpheli, ...
Kıvanç Tatlıtuğ'un yeni filminin fragmanı yayınlandı
Boğa Boğa'nın fragmanı, filmdeki gerilim ve dramatik öğeleri başarılı bir şekilde yansıtıyor.
Milli Muharip Uçak'ın ilk görüntüleri yayınlandı
CUMHURBAŞKANLIĞI Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından ...
 
Madenciler yerin metrelerce altında ilk sahurunu yaptı
ZONGULDAK’ta maden işçileri yerin metrelerce altında evlerinden getirdikleri ...
Ramazan davulcuları ilk sahurla birlikte göreve başladı
İSTANBUL'da Ramazan ayının sembolü olan davulcular, sahurun ilk günü göreve ...
'Arazi' anlaşmazlığı kavgası: 2 ölü, 1 yaralı
KONYA'nın Ereğli ilçesinde, iki grup arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva