MMO Başkanı Hasan Akıllı, Isparta'da üretilen gülyağının dünyada en fazla tercih edilen ürün olduğunu söyledi. Bu nedenle Isparta'nın acilen kendi parfümeri sanayisini kurması gerektiğini savunan Akıllı, "Isparta şu an için dünyada gül ve gülyağı üretiminde rakipsiz. Ancak yakın gelecekte Isparta'yı birçok rakip bekliyor" dedi.
Bulgaristan, Fas, Afganistan, Yunanistan ve Çin'in de gül üretimi için çalışmalara başladığını belirten Akıllı, "Burada en dikkat çeken ülke Çin'dir. Çin iş gücü, geniş araziler bakımından artıları olan bir ülke. Gülcülükte yakın geleceğin en büyük tehlikesidir" diye konuştu. Gül yağı üretimi yapan özel teşebbüsler ve GÜLBİRLİK'in parfümeri sanayi kurulması için işbirliği yapması gerektiğine işaret eden Akıllı, bu amaçla Fransa'nın Nis kentindeki parfümeri fabrikalarının örnek alınabileceğine değindi.
PARFÜM DEVLERİ ISPARTA GÜLÜ KULLANIYOR
Parfümeri sanayinin lokomotifi Fransa olduğuna işaret eden Akıllı, "Buradaki yatırımcılarla görüşerek kendi parfümeri sanayimizi kurmak için girişimlerde bulunabiliriz. GÜLBİRLİK bu konuda Isparta'ya öncülük etmelidir" dedi.
DÜNYA DEVLERİ ISPARTA'DAN GÜL YAĞI ALIYOR
Isparta'da gülcülüğün tarihi 19'uncu yüzyıl başlarına kadar uzanıyor. Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1888 yılında Bulgaristan'ın Kızanlık kendinden bastonunun içinde getirdiği gül fidanı, bugün şehrin en önemli geçim kaynaklarından biri. Bugün dünya parfüm devlerinin markalarında hammadde olarak kullanılan Isparta gülü, ülkemiz ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor.
Dünyada 3 tonluk gül yağı talebinin 2 tonu Isparta'da üretilirken, Türkiye'nin gül yağından yıllık ihracat geliri ise 15 milyon dolar civarında. Dünyaca ünlü parfüm markaları gülyağı ihtiyacını Isparta'dan karşılıyor. Bu markalar içinde Gucci, Chanel ve Christian Dior gibi parfüm devleri öne çıkıyor. Dünya parfüm sanayisinin ihtiyacının yüzde 65'i Isparta'dan karşılanırken bunun yüzde 35'i ise Bulgaristan'dan karşılanıyor.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)