Mahallede yıkım tamamlanınca ortaya kocaman bir cadde çıktı. Fakat cadde bu kez de park eden otomobillerin işgaline uğradı.
Antalya'da kentin 1964 yılı imar planlarında, şimdi Ordu Evi olarak kullanılan askeri alandan adını alan Kışla Mahallesi'nde 12 metre olarak ayrılan 53'üncü Sokak, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin hüküm sürdüğü yıllarda 3.80 metre genişliğe düşürüldü. İşgal edilen 8.20 metreye askerlik şubesi bina ve tesisleri, er/erbaş yemekhanesi, depo yapıldı.
İmar planına güvenip bölgeye iş merkezi yapan Turhan Serhatlı, bu duruma isyan etti. Serhatlı, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Muratpaşa Belediyesi nezdinde başlayan yazışmalardan sonuç çıkmayınca konuyu mahkemeye taşıdı. Bu arada Muratpaşa Belediyesi de 24 Nisan 2006'da konuyla ilgili MSB ile yazışmaları başlattı.
Belediye, Bakanlıktan, "Şubenizin arka kısmındaki avlu duvarının 6 metre, kapalı yemekhane olarak kullanılan kısmın da 8 metresinin yolda kaldığı yapılan ölçümlerden anlaşılmıştır. Yol üzerindeki yapıların ivedi olarak kaldırılması" ricasında bulundu. Bakanlık, 29 Haziran 2006'da ilgili yazıya cevap verdi ve terk edilmesi gereken alanının krokisini istedi.
Muratpaşa Belediyesi, istenen tüm bilgileri 4 Ağustos 2006'da gönderdi. MSB, belediyeye gönderdiği yazıda, 'Aynı özellikte binaları yeniden yaparsanız yolun açılması mümkün olur' mesajını iletti. Söz konusu yazı üzerine 24 Mayıs 2007'de Muratpaşa Belediyesi bakanlığa 'kanunları' hatırlattı ve "Kamunun kullanımına sunulacak yol üzerinde mevcut binaların terk edilmesi yasa gereğidir" ifadesine yer verildi. İki kurum arasındaki son yazışma da bu oldu.
İşgal altındaki 53 Sokak'la kesişen 39'uncu Sokak'ta bulunan Temel Apartmanı sakinleri, 20 Aralık 2012 tarihinde 16 imzalı bir dilekçeyle Muratpaşa Belediyesi'ne, işgallerin kaldırılması için başvurdu. Dilekçede apartmanları yapılırken, sokağın yapılması kaydıyla yolda kalan arsalarının tapusunu Antalya Belediyesi'ne devrettikleri hatırlatıldı.
Çok uzun bir süre geçmesine rağmen ne yolun açıldığını ne de sokakta yapılması gereken kanalizasyon gibi altyapı yatırımlarının yerine getirilmediğini belirten Temel Apartmanı sakinleri, dilekçelerinde "Bizler binamızı imar yolu üzerine yapsaydık yapılırken yıkılacaktı" ifadesine yer verdi. Bunun üzerine belediye, 28 Şubat 2013 tarihinde kaçak yapıların yıkılması için Antalya'daki en üst askeri makam olan 3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'na yazı yazdı.
Bu yazışmalar yapılırken komutanlık, 23'üncü Sokak ve onunla kesişen 53'üncü Sokak'ta işgallerini kaldırdı. Kendi yasal sınırlarına çekilen ve yeniden güvenlik duvarını ören askeriyenin eski duvarları, Muratpaşa Belediyesi ekiplerince yıkıldı. Böylece 8 metresi işgal altındaki yol imar planlarında olduğu gibi 12 metreye çıktı. Bu yıkımla birlikte 39'uncu Sokak'ın da bir kısmı açılırken, genişleyen sokaklar şimdi de park eden otomobillerin işgaline uğradı.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)